Olcsó antioxidánsok az egészségünkért

 Egy a közelmúltban elvégzett vizsgálatban a kutatók azonosították az antioxidánsok néhány igazán olcsó és nálunk is könnyen elérhető forrását. Így most már nem csak a különféle drága és nehezen hozzáférhető egzotikus gyümölcsöket és zöldségeket hívhatjuk segítségül a megelőzéshez és a betegségek leküzdéséhez.
2010.11.25. 20:06 |
  Egy a közelmúltban végzett vizsgálatban a kutatók azonosították az antioxidánsok néhány igazán olcsó és nálunk is elérhető forrását. Így most már nem csak a különféle drága és nehezen hozzáférhető egzotikus gyümölcsöket és zöldségeket hívhatjuk segítségül a betegségek leküzdésében.
 
Barna rizs
 
 Legalább annyira gazdag antioxidánsokban, mint egyes gyümölcsök, a benne található antocianin segít leküzdeni a szívbetegségeket, a rákot és más betegségeket. Egy kanál barna rizsben annyi antocianin van, mint ugyanennyi fekete áfonyában, de kevesebb cukrot és több rostot és E-vitamint tartalmaz.
 
Édesburgonya
 
Igen jó helyezést ér el ez a gyökérzöldség is a listán, egyszerűbben elérhető, mint előkelő társai, ráadásul olcsóbb is.
 
Bab
 
Különösen a tarkabab, a fekete és a vörösbab tartalmaz nemcsak sok antioxidánst, de folsavat, vasat, rostokat, káliumot és cinket is. Érdemes a száraz babot egy éjszakára beáztatni főzés előtt. Lehetőség szerint kerüljük azonban a konzerv babot.
 
Vörös áfonya 
 
Ez a rubin piros bogyó több antioxidánst tartalmaz, mint a kávé a fekete áfonya sőt, mint a vörösbor. Úgy tűnik, az aszalt áfonya még egészségesebb, mint a friss.
 
Kávé
 
A szívbetegségek esélyének csökkentésében nemcsak a koffein, hanem az antioxidánsok is részt vesznek. Ne tegyünk azonban hozzá növényi eredetű krémport, mert az gátolja az antioxidánsok felszívódását.
 
Zöld tea
 
Ha valaki nem kedveli a kávét, igyék inkább zöld teát, majdnem annyi ennek is az antioxidáns tartalma. Egy kutatás szerint a zöld tea rendszeres fogyasztása 30 százalékkal csökkenti a szívhalál kockázatát.