Ötven termelő ötszáz terméke mutatkozott be az I. Fejér Megyei Helyi Termék Vásáron

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával első alkalommal rendezte meg a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület a Fejér Megyei Termelői Mustrát. Pénteken szakmai napot tartottak, szombaton pedig a vásári forgatag vette át a főszerepet kiváló minőségű húsokkal, sajtokkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel.
2015.10.17. 12:05 |
Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával első alkalommal rendezte meg a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület a Fejér Megyei Termelői Mustrát. Pénteken szakmai napot tartottak, szombaton pedig a vásári forgatag vette át a főszerepet kiváló minőségű húsokkal, sajtokkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel.
A szombati nap folyamán rengeteg színes programot kínáltak a Jancsárkertben, ahol több mint ötven termelő árulta mintegy ötszáz termékét. Kulturális programok is színesítették a vásárt, amatőr és iskolai táncegyüttesek, énekesek léptek fel. Ebédre székelykáposztát főztek, mézes totó, állatsimogató, légvár, tökfaragó és káposztafigura faragó verseny is várta az érdeklődőket.
Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a megnyitón egy történetet mesélt el, amely az 1970-es és 80-as évek fordulójára esik. „Egy francia barátommal beszélgettem akkoriban, aki elmondta nekem, hogy a németek gyártják a legjobb autókat, de mégis francia autót fog vásárolni, mert ezzel azt segíti, hogy a francia emberek munkahelye megmaradjon. Amikor elmentünk egy szupermarketbe vásárolni, nemcsak az árakat nézte meg, hanem azt is, hogy az adott terméket hol gyártották. Ha tehette, a franciák által gyártott terméket vásárolta meg. Sok évvel később, amikor elnökévé választott a Fejér Megyei Közgyűlés, sokat gondolkodtam rajta, hogy a megyei önkormányzatok megváltozott szerepében mi lehetne állandó pont. Visszaemlékeztem a barátommal folytatott beszélgetésekre, ebből indult ki a Fejér termék mozgalom alapötlete és végre elindultunk azon az úton, ahol a franciák már hosszú évtizedek óta jártak.. ” – mondta el Vargha Tamás, aki szerint az egyik legfontosabb cél, hogy nagy közösségé kovácsolódjanak a fehérvári és Fejér megyei termelők, a termékeket készítők és a vásárlók.
L. Simon László államtitkár, a Fejér Megyei Agrárkamara elnökhelyettese beszédében kiemelte, hogy a rendszerváltás utáni két évtizedben a magyar élelmiszerpiacot tönkrevágták, magyar élelmiszertermelést lenullázták, élelmiszergyárainkat pedig azért vásárolták meg külföldiek, hogy bezárják, a piacunkat megszerezzék és a saját termékeiket árusítsák.
„Ma azt tapasztaljuk, hogy fellendülő szakaszba került a magyar élelmiszertermelés, aminek az egyik fontos lába az a helyi termék, és helyi termelés.”  - tette hozzá. „Fontos, hogy a magyar termelők jó minőségű magyar élelmiszereit vásároljuk meg és fogyasszuk, és legalább olyan fontos legyen számunkra az, hogy hol készül a termék, mint az, hogy mennyibe kerül.” – fogalmazott L. Simon László, aki szerint a minőség- érzékeny fogyasztó és helyi termelők egymásra találást szolgálják az olyan rendezvények is, mint az első Fejér Megyei Helyi Termék Vásár.