Vasárnapi somszedés Balinkán - aszalhatjuk vagy készülhet belőle szörp és lekvár is

Vasárnap somgyűjtő túra indul a Herbarius programok keretében. Lencsés Rita szakértővel Balinkán szedhetünk a vitamingazdag erdei bogyóból, hogy aztán szörp, lekvár készüljön belőle vagy aszalt gyümölcsként fogyaszthassuk.
2020.08.19. 13:10 |
Vasárnapi somszedés Balinkán - aszalhatjuk vagy készülhet belőle szörp és lekvár is

Ugyan még benne vagyunk a nyárban, de szép piros, érett a som. A Herbarius programok következő túrája Lencsés Rita gyógynövényszakértő vezetésével Balinkára hívja az érdeklődőket, ahol bőven terem az antioxidánsban gazdag erdei gyümölcsből: finom lekvár vagy szörp is készülhet belőle.

A húsos som felhasználása régi időkre nyúlik vissza, a már puha bogyókat érdemes gyűjteni: akár frissen, akár aszalva fogyaszthatjuk, így erősíti az immunrendszert magas C-vitamin tartalmának köszönhetően. A benne található csersav jó gyulladáscsökkentő és összehúzó hatású, ezért jól alkalmazható például bélgyulladás, hasmenés esetén – lekvár vagy szörp formájában is segíthet, és megelőzésképpen is fogyaszthatjuk.

A vasárnapi kirándulás még remek lehetőséget kínál a nyári gyógynövények gyűjtéséhez is, ezért a papírzacskókat és a vágóeszközt se felejtse otthon senki a bogyógyűjtéshez alkalmas edény vagy kosár mellett.

A találkozó augusztus 23-án, vasárnap 9.30 órakor lesz Balinkán a bodajki Ifjúsági tábor nevű buszmegállóban. A szervezők a Székesfehérvárról 8.40 órakor Bodajkra induló buszjáratot javasolják. A részvételi díj 1300 forint, jelentkezni a krizsany.anna@szikm.hu (70/338-6173), illetve a lencsesrita82@gmail.com (30/296-6480) elérhetőségeken lehet. További információ a https://www.facebook.com/herbarius.programok oldalon olvasható.