Stop Só - Nemzeti Sócsökkentő Program

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta 5g konyhasó (kb. egy teáskanál) bevitele javasolt a felnőtt lakosság számára. Nemzetközi vizsgálatok eredményei szerint a sófogyasztása minden országban meghaladja az ajánlott értéket, Magyarországon továbbra is rossz a helyzet, 3-3,5-szer több sót fogyasztunk naponta, mint az egészsséges lenne.
2012.11.05. 17:50 |
 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta 5g konyhasó (kb. egy teáskanál) bevitele javasolt a felnőtt lakosság számára. Nemzetközi vizsgálatok eredményei szerint a sófogyasztása minden országban meghaladja az ajánlott értéket, Magyarországon továbbra is rossz a helyzet, 3-3,5-szer több sót fogyasztunk naponta, mint az egészsséges lenne.

 Számos vizsgálat bizonyította, hogy a túlzott sóbevitel magas vérnyomáshoz vezet, és növeli az agyvérzés, valamint a szívinfarktus kockázatát. Ma Magyarországon kb. 2 és fél millió embert kezelnek magas vérnyomás diagnózissal. Emellett fontos tudni, hogy a halálozási statisztikák élén a szív- és érrendszeri betegségek állnak. A sóbevitel csökkentése tehát mind egyéni, mind országos szinten jelentős egészség nyereséggel jár.
 
 A sóbevitel mérséklésével a vérnyomás is csökken. Emellett alacsonyabb sóbevitel mellett kisebb a szívinfarktus és az agyvérzés esélye is. Napi 5 grammal kevesebb sóbevitel 23%-kal csökkenti az agyvérzés és 17%-kal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
 
Mit tehetünk?
-Használjon kevesebb sót az ételek elkészítéséhez.
-Helyettesítse a sót főszerekkel.
-Egyen kevesebb magas sótartalmú feldolgozott élelmiszert
-Távolítsa el a sószórót az ebédlıasztalról.
-Egyen több alacsony sótartalmú élelmiszert (friss gyümölcsök és zöldségek)
-Amikor feldolgozott élelmiszert vásárol, olvassa el a címkét és válassza az alacsonyabb nátrium/sótartalmú változatait.