-
Július 30-án indul a pótfelvételi
Akik a július 24-én nem jutnak be semelyik felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhetnek egyetemre. A pótfelvételin az egyetemek általában önköltséges képzéseket hirdetnek meg, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján akár néhány állami ösztöndíjas szakot, férőhelyet is lehet találni.
2024.07.29. -
1100 éve Európában
Az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége jegyében 1100 éve Európában, 20 éve az unióban címmel országos kulturális programsorozat indul augusztusban Székesfehérváron. A programsorozat augusztus 10-én kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozattal együtt.
2024.07.20. -
Sorrendmódosítás a felvételin
Július 10-ig pótolhatták a felsőoktatásba felvételizők a még hiányzó dokumentumaikat az E-felvételi felületén, sorrendmódosításra azonban július 16-ig van még lehetőségük.
2024.07.16. -
Gondosóra program
A Gondosóra egy olyan ingyenes jelzőkészülék, amellyel 65 év feletti honfitársaink egyetlen gombnyomással kérhetnek segítséget. A segítségkéréseket egy 0-24 órás diszpécserszolgálat fogadja. Mostantól elérhető egy olyan új mobiltelefonos alkalmazás, amelyet a Gondosóra használója mellett a hozzátartozói is letölthetnek.
2024.07.12.
Szigorú élemiszerbiztonsági ellenőrzések várhatóak a nyári szezonban
Az idegenforgalmi szezonban sűrű és szigorú élelmiszer-biztonsági ellenőrzések lesznek a szállodákban, éttermekben, büfékben, piacokon, vásárcsarnokokban, valamint a nagy élelmiszer-áruházakban, illetve a nagy tömegrendezvényeken. Kiemelten vizsgálják a húsokat, húskészítményeket, tejtermékeket, fagylaltokat, cukrászati és hidegkonyhai termékeket, a söröket és a jégkrémeket, valamint a friss zöldségek, gyümölcsök minőségét és növényvédőszer-maradék tartalmát is.
2006.06.26. 06:32 |
![](/_user/0/Image/_arhiv/upimages/lacikonyha2006%2001.jpg)
A vendéglátóipari egységekben nyáron gyakori a dolgozók túlterhelése, szakképzetlen dolgozók alkalmazása, és ez is növeli az egészségre ártalmas, vagy rossz minőségű élelmiszerek forgalomba kerülésének valószínűségét.
A gyermektáborok konyháin is vizsgálódnak
Fokozottan ellenőrzik a hatóságok az idegenforgalmi időszakban kiemelten látogatott vendéglátóhelyeket és kereskedelmi egységeket. Ide tartoznak a szállodák, éttermek, büfék, piacok, vásárcsarnokok, valamint a nagy élelmiszer-áruházak. Az ellenőrzések azonban a kisebb egységeket sem kerülik el. A nyári időszakban közétkeztetést, csoportos étkeztetést biztosító egységek: nyári táborok, bölcsődei, óvodai konyhák, üzemi étkeztető helyek is számíthatnak váratlan ellenőrzésekre.
Laborvizsgálatra viszik az élelmiszereket
Az ellenőrzések során elsősorban az ételmérgezések megelőzését szolgáló higiénés rendszabályok betartását vizsgálják és kiemelt figyelmet fordítanak az áruk eredetének és nyomon követhetőségének ellenőrzésére is. Ellenőrzik az ártájékoztatás, jelölés, reklámozás megfelelőségét, valamint próbavásárlással a mérések és kiszámolt árak pontosságát is.
Kiemelten vizsgálják a húsokat, húskészítményeket, tejtermékeket, fagylaltokat, cukrászati és hidegkonyhai termékeket, a söröket és a jégkrémeket, valamint a friss zöldségek, gyümölcsök minőségét és növényvédőszer-maradék tartalmát is. A termékek minőségi és biztonsági jellemzőit helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokkal egyaránt ellenőrzik.
Összehangolt akciók
Az ellenőrzéseket a négy élelmiszer-ellenőrzésben érintett hatóság (állategészségügyi hatóság (ÁÉEÁ), közegészségügyi hatóság (ÁNTSZ), fogyasztóvédelmi hatóság (FVF) és a növény egészségügyi hatóság (NTSZ) saját hatáskörének megfelelően, de összehangoltan végzi. Indokolt esetben rajtaütésszerű közös akciók is várhatók, szükség esetén a rendőrség és a vám-és pénzügyőrség bevonásával.