Szigorú élemiszerbiztonsági ellenőrzések várhatóak a nyári szezonban

 Az idegenforgalmi szezonban sűrű és szigorú élelmiszer-biztonsági ellenőrzések lesznek a szállodákban, éttermekben, büfékben, piacokon, vásárcsarnokokban, valamint a nagy élelmiszer-áruházakban, illetve a nagy tömegrendezvényeken. Kiemelten vizsgálják a húsokat, húskészítményeket, tejtermékeket, fagylaltokat, cukrászati és hidegkonyhai termékeket, a söröket és a jégkrémeket, valamint a friss zöldségek, gyümölcsök minőségét és növényvédőszer-maradék tartalmát is.
2006.06.26. 06:32 |
 Az idegenforgalmi szezonban sűrű és szigorú élelmiszer-biztonsági ellenőrzések lesznek a szállodákban, éttermekben, büfékben, piacokon, vásárcsarnokokban, valamint a nagy élelmiszer-áruházakban, illetve a nagy tömegrendezvényeken. A nyári meleg kedvez a baktériumok szaporodásának, és ez elősegíti az élelmiszerek romlását, az élelmiszerfertőzések, mérgezések megszaporodását. A meleg és a megnövekedett áruforgalom túlterheli a hűtők kapacitását - áll a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal közleményében.

 A vendéglátóipari egységekben nyáron gyakori a dolgozók túlterhelése, szakképzetlen dolgozók alkalmazása, és ez is növeli az egészségre ártalmas, vagy rossz minőségű élelmiszerek forgalomba kerülésének valószínűségét. 

A gyermektáborok konyháin is vizsgálódnak 

 Fokozottan ellenőrzik a hatóságok az idegenforgalmi időszakban kiemelten látogatott vendéglátóhelyeket és kereskedelmi egységeket. Ide tartoznak a szállodák, éttermek, büfék, piacok, vásárcsarnokok, valamint a nagy élelmiszer-áruházak. Az ellenőrzések azonban a kisebb egységeket sem kerülik el. A nyári időszakban közétkeztetést, csoportos étkeztetést biztosító egységek: nyári táborok, bölcsődei, óvodai konyhák, üzemi étkeztető helyek is számíthatnak váratlan ellenőrzésekre.

Laborvizsgálatra viszik az élelmiszereket 

 Az ellenőrzések során elsősorban az ételmérgezések megelőzését szolgáló higiénés rendszabályok betartását vizsgálják és kiemelt figyelmet fordítanak az áruk eredetének és nyomon követhetőségének ellenőrzésére is. Ellenőrzik az ártájékoztatás, jelölés, reklámozás megfelelőségét, valamint próbavásárlással a mérések és kiszámolt árak pontosságát is. 
 Kiemelten vizsgálják a húsokat, húskészítményeket, tejtermékeket, fagylaltokat, cukrászati és hidegkonyhai termékeket, a söröket és a jégkrémeket, valamint a friss zöldségek, gyümölcsök minőségét és növényvédőszer-maradék tartalmát is. A termékek minőségi és biztonsági jellemzőit helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokkal egyaránt ellenőrzik.
 
Összehangolt akciók

 Az ellenőrzéseket a négy élelmiszer-ellenőrzésben érintett hatóság (állategészségügyi hatóság (ÁÉEÁ), közegészségügyi hatóság (ÁNTSZ), fogyasztóvédelmi hatóság (FVF) és a növény egészségügyi hatóság (NTSZ) saját hatáskörének megfelelően, de összehangoltan végzi. Indokolt esetben rajtaütésszerű közös akciók is várhatók, szükség esetén a rendőrség és a vám-és pénzügyőrség bevonásával.