Színes és ízes programok a III. Fehérvári Halünnepen

Szombaton már harmadszor rendezték meg a „Fehérvári Halünnepet” a Palotavárosi-tavaknál. Az egész napos rendezvényre kilátogató résztvevőket főzőversennyel, valamint színpadi programokkal is várták a szervezők. Elkészítették Székesfehérvár halászlevét is a Palotavárosi Rendezvénytéren, amelyből jelképes összegű támogatói jegy megváltása fejében fogyaszthattak a résztvevők. A halászlét két mesterszakács, Pamminger Ede és Grenyovszky Károly alkotta meg. 
2015.04.11. 12:47 |
Szombaton már harmadszor rendezték meg a „Fehérvári Halünnepet” a Palotavárosi-tavaknál. Az egész napos rendezvényre kilátogató résztvevőket főzőversennyel, valamint színpadi programokkal is várták a szervezők. Elkészítették Székesfehérvár halászlevét is a Palotavárosi Rendezvénytéren, amelyből jelképes összegű támogatói jegy megváltása fejében fogyaszthattak a résztvevők. A halászlét két mesterszakács, Pamminger Ede és Grenyovszky Károly alkotta meg.
KÉPGALÉRIA
A Fehérvári Halünnepen több ezren látogattak ki a tópartra. A ragyogó tavaszi időjárásban szervezett eseményen reggel 10 órától egészen estig várták az érdeklődőket. A halételek gasztronómiáját népszerűsítő program köszöntőkkel és a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar produkciójával kezdődött el. Székesfehérvár alpolgármestere, Brájer Éva elmondta, hogy harmadik alkalommal rendezi meg a HOFESZ ezt a rendezvényt, amelyet a város első szóra támogatott. "Nem titkolt célunk, hogy itt, a gyönyörű áprilisi napsütésben a Lecsófesztivál mellett elinduljon és kinőjön egy másik székesfehérvári gasztronómiai fesztivál." - emelte ki Székesfehérvár alpolgármestere, aki azt kívánta a résztvevőknek, hogy töltsenek el egy kellemes napot a tavaknál, beszélgessenek és érezzék jól magukat.
A program fővédnöke, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Vargha Tamás köszönetet mondott Nagy Attilának és Úrfi Tamásnak a Halünnep ötletéért és Brájer Éva alpolgármesternek, aki örökbe fogadta az ötletet. "Harmadik alkalommal vagyunk itt a palotavárosi tavaknál, ahová eljöttek a horgászok, a halételek kedvelő és eljöttek azok is akik nemcsak a halat szeretik, hanem a napfényt, a jó levegőt, a tavakat." - mondta Vargha Tamás, aki szerint a halünnep ma már nemcsak egy ünnep, hanem a Palotaváros közösségének ünnepe.
Nagy Attila, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy 2013-ban, amikor átvették Úrfi Tamással a HOFESZ vezetését, arra gondoltak, hogy hatalmas közösség az övék , de igazából mégsem tudják megmutatni, hogy mekkora, mert a horgászversenyek kivételével nincs olyan rendezvény, ahol össze tudnának jönni a fehérvár környéki horgászok. Ekkor született meg az ötlet, hogy a hal köré fel lehetne építeni egy Lecsófesztiválhoz hasonló gasztronómiai rendezvényt.
Viza Attila, Palotaváros önkormányzati képviselője két éve a zsűri tagjaként 46 halászlevet kóstolt végig, és megadta a jó halünnep receptjét is. "Egy halünnep akkor jó, ha olyan mint a város halászleve, amiben Dinnyésről való a hal, Szegedről a pirospaprika, a vizet és a tésztát Fehérvár adja és kell hozzá az a helyi erő, ami képes megteremteni az infrastruktúrát, jókedvet, látványosságot. A sok apró hozzáadott érték alapján színesedik és ízesedik a program." - fogalmazott Viza Attila.
A szervezők a gyermekeknek ingyenesen biztosítottak etetőanyagot, csalit és horgászfelszerelést is, amelyet a szakemberek segítségével lelkesen ki is próbáltak a fiatalabbak. A klasszikus halászlén és rántott pontyon kívül számos egyéb halból készített finomságot kóstolhattak meg a Palotavárosi-tavakhoz kilátogatók. Ezen kívül rengeteg kikapcsolódási lehetőség várta az embereket szombaton délután a III. Fehérvári Halünnepen, többek között néptánc- és kempó bemutató, valamint zenei és színpadi programok. Elkészítették Székesfehérvár halászlevét is a Palotavárosi Rendezvénytéren, amelyből jelképes összegű támogatói jegy megváltása fejében fogyaszthattak a résztvevők. A halászlé két mesterszakács - Pamminger Ede és Grenyovszky Károly - közreműködésével készült. Az ízes-illatos, bajai jellegű étekhez körülbelül három mázsa halat és az ország legnagyobb, 600 literes üstjét használták.
 

Így készül a városi halászlé. 2013-ban Fehérvár volt a díszvendége a Bajai Halászléfőző Fesztiválnak, most pedig egy hatalmas adag bajai halászlé vendégeskedik a Palotavárosi Halünnepen.

Posted by Fehérvár TV on 2015. április 11.