-
Éledő parkok húsvétkor
Nagyon vártuk már a tavaszt, ami áprilisra meg is érkezett és a húsvét előtti nagyhétre városszerte virágba borultak a szebbnél-szebb fák. A különböző fajta szilvák után most a díszcseresznyék és a júdásfák talán a legfeltűnőbbek városszerte, de sok helyen nyílnak már a tulipánok és idén talán lesznek még virágzó orgonák is anyák napján.
2025.04.20. -
SportBarátok és gyógynövények
Április 24-én két programra is várja az érdeklődőket az Egyházmegyei Múzeum. 17 órától az immunrendszer titkait tárja fel Supliczné Tóth Mária táplálkozástudományi szakember, 18 órától pedig a Barátok kávézó és teázóban Babos Rita atlétával, egykori élsportolóval beszélget Vakler Lajos újságíró.
2025.04.19. -
Húsvéti Alkotótér
Különleges kézműves ékszerekkel, népi gyermekjátékokkal, finom fagylaltokkal és kávéval első alkalommal nyitotta meg pénteken délelőtt kapuit a Húsvéti Alkotótér és Kézműves Vásár Öreghegyen. Szombaton fellép például a Kákics zenekar is a „megfújom a furulyám!” című műsorukkal, de a Mosolyvár Központ jóvoltából megérkezik Béci, a póniló is.
2025.04.19. -
Húsvéti programok Sóstón
Péntektől hétfőig, április 18-tól 21-ig, hosszú hétvégére várja a gyermekeket a Sóstó Látogatóközpont. Szombaton és vasárnap kézműves programokkal is kedveskednek a résztvevőknek. A Sóstó Vadvédelmi Központ pedig Vadvasárnapra hívják az érdeklődőket.
2025.04.18.
Taroltak a karamellás fagylaltok a fehérvári regionális elődöntőn

A székesfehérvári Damniczki Cukrászdában rendezett megmérettetésre öt cukrászda jutott be, összesen tízféle fagyivarázst tesztelhetett a verseny zsűrije mellett a fehérvári közönség is, nagy megelégedéssel.

Már kora délelőtt nyüzsgött ma a székesfehérvári Damniczki Cukrászda előtt a Fő utca: elismertebbnél elismertebb cukrászok és persze a fagyit szerető közönség is alig várta, hogy megkóstolhassák Győr-Moson-Sopron, Fejér, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyék legújabb fagylaltjait. A regionális döntőbe öt cukrászat összesen tíz jeges finomsága jutott, köztük a Málnás túrótorta fűszeres ropogóssal, a Törökmézes vanília, a Ribizlis máktorta, a Hunyadi krónikája, a BORI, a Tonka-mogyoró Affogato, a Passió-karamell, a Sárgabarackos dió, a Tétényi áfonyás mandula és a DOTIS.
Kiss Zoltán, a lajosmizsei Kiss Cuki mestercukrásza és egyben a zsűri elnöke a kóstolás előtt elmondta, nagyon hálás feladat ilyen szép időben egész nap fagyit enni. „Itt kezdtük a regionális döntők sorát Székesfehérváron. Most 10 fagylalt közül kell eldöntenünk, hogy melyik legyen az a kettő vagy maximum három finomság, amely továbbra is versenyben marad az Év fagylaltja 2020 címért, amit egyébként július 7-én Budapesten hirdetünk majd ki.”
A zsűrizés kapcsán az elnöktől megtudtuk, hogy a finomságoknak szigorú szempontrendszernek kell megfelelniük: „Mi magunk sem tudjuk, hogy melyik cukrász fagyiját vagy éppen fagyijait kóstoljuk. Így lehet teljesen anonim és objektív a pontozás. Értékeljük a megjelenést, a dekorációt, a termék ízét és állagát. Fontos, hogy a versenyben résztvevő fagyikban nem lehet előre feldolgozott alapanyagokat használni, hiszen a lényeg, hogy természetes anyagok felhasználásával magas minőségű, kézműves termékek kerüljenek az asztalra, vagy jelen esetben a tölcsérekbe.” Az öttagú zsűri hangsúlyozta, hogy talán az 1998 óta meghirdetett verseny is hozzájárult ahhoz, hogy az évek során ennyit fejlődjön a magyar fagylaltkészítés.
A zsűrizést követően a fehérvári közönség is megkóstolhatta a versenyző fagyicsodákat. A nyári melegnek és a vakációnak köszönhetően pillanatok alatt hosszú sor is alakult ki, ki tölcsérből, ki pedig papírtálkákból fogyasztotta mosolyogva és elégedetten a finomabbnál finomabb különlegességeket.
Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője hirdetett eredményt, amelynek értelmében a Damniczki Cukrászda Tonka-mogyoró Affogato, valamint a Füredi Fagyizó Passió-karamell és Törökmézes vanília fagyijai jutottak a július 7-én megrendezésre kerülő döntőbe.
Damniczki Balázs, aki 2013-ban vörösbor-eszenciás málna fagyijával már elnyerte az Év Fagylaltja címet, az eredményhirdetés után elmondta, hogy személyes kedvence a tonkabab, így biztos volt benne, hogy a különleges fűszer alkotóeleme lesz az idei kreációnak.
„Nagyon örülök, hogy továbbjutottunk, és annak is, hogy ilyen pozitívok az első visszajelzések a fagyiról – azt hiszem, felvesszük a kínálatunkba. Nem titok már, hogy idén két ízzel neveztünk, a tonkababos mellett miénk volt a Málnás túrótorta is, amelyet kollégáim alkottak meg. Bár csak egy termékünk jutott tovább, nagyon büszke vagyok rájuk, mert finom és szép desszertet alkottak meg!” – fogalmazott a cukrász, akinek fagyiját egy olasz kávékülönlegesség az affogato – egy gombóc krémes vanília fagylalt egy espresso kávéval nyakon öntve – ihlette, amelyhez tökéletesen passzol a krémes, kicsit sós karamell egy csipet tonkababbal.
„Már biztos az is, hogy a Füredi Fagyizó mindkét nevezett fagylaltja a legjobbak között szerepel az idén, önmagában már ez is hatalmas elismerés!” – kezdte gondolatait a mai verseny abszolút győztese, Dobó Norbert tulajdonos. „Nekem személyes kedvencem a passiógyümölcs, amit karamellel és pekándióval párosítottunk, a Törökmézes vanília pedig egy ideje már szerepel a cukrászda kínálatában, és most érett meg arra, hogy benevezzük a versenybe. Egyébként mindkét fagylaltunkat egy-egy desszert ihlette.”
A versenyben két nap alatt összesen négy helyszínen – Székesfehérváron, Dunaföldváron, Budapesten és Egerben – tartanak elődöntőket, ahonnan két-három fagylalt juthat a július 7-én, kedden rendezendő budapesti országos döntőbe. Az Év Fagylaltját az ipartestület székházában hirdetik ki.