-
Vadhússal segítiettek
Az önzetlen segítségnyújtás fontosságára hívja fel minden év decemberében a figyelmet a VADEX Zrt. A vállalat évről évre vadhúst adományoz a Kríziskezelő Központnak, hogy az átmeneti szállókon és éjjeli menedékhelyen élőket ízletes meleg étellel kínálhassák meg.adv
2025.12.19. -
Az utolsó ablakok is kinyílnak
December 22-én és 23-án is érdemes egyet sétálni a Belvárosban, ahol kinyílik az élő adventi naptár utolsó két ablaka, de megnézhetjük a Betlehemi Szép Csillag kiállítást és karácsonyi fotókat készíthetünk az ünneplőbe öltözött utcák, épületek között.
2025.12.19. -
Adománygyűjtés a FEMA-nál
Adventi adománygyűjtő akciót rendeznek a FEMA Állatotthonban december 20-án, szombaton délután. Lovasberényben, a Harap utca 3. szám alatti menhelyen 12 és 18 óra között várják a segítő szándékú állatbarátokat, akiktől jó minőségű tápokat, tisztítószereket, takarókat kérnek. Lesz vásár is, melynek bevételével az állatotthont támogatják.
2025.12.19. -
Karácsonyi díszeket készíthetünk
Különleges kézműves foglalkozásra várja a kreatívkodni vágyókat a Budai Úti Tagkönyvtár december 20-án, szombaton. A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.
2025.12.19.
Tavaszi vitaminsaláta, medvehagyma pesto és online túra a Herbarius programok között
Lencsés Rita gyógynövényszakértő virtuálisan folytatja a sorozatot a gyógynövények, gyűjtésük és felhasználásuk ismertetésével, amit a Herbarius programok Facebook-oldalán tesz közzé.
A legújabb, online követhető kirándulás például megmutatja a légúti panaszokra alkalmazható pettyegetett tüdőfüvet is, miközben egy fehérvár-közeli medvehagyma-lelőhelyre kalauzol.
A kedvelt alapanyagot sokan használják a konyhában; ha egyesével csipkedjük le a leveleit, az állományra is vigyázunk, hívja fel a figyelmet a szakértő. Az emésztésserkentő, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag gyógynövény jó immunerősítő: kiváló alapanyaga a tavaszi salátának, akár a frissen szedett tyúkhúr, a virágzás előtt leszedett pitypanglevél vagy a salátaboglárka, amihez nagyon finom falat a saját magunk – fokhagymával, citromlével, olívaolajjal – készítette pestóval megkent kenyér.
Az is kiderült a népszerű gyógynövénytúrák oldalán, hogyan tudjuk megkülönböztetni a tyúkhúrt a borostyánlevelű veronikától, vagy a salátaboglárkát az ibolyától, és hamarosan újabb, ezúttal szörpreceptek ötleteivel gazdagodhatunk, az ibolya és a pitypang felhasználásával.
Az ismeretterjesztő-kedvcsináló anyagok természetesen interaktívak: a túrák vezetője várja a kérdéseket, hozzászólásokat a Facebookon vagy akár a lencsesrita82@gmail.com e-mail címre.