-
Természetbarát találkozó Sárpentelén
Gróf Széchenyi Zsigmondra és feleségére, Hertelendy Margitra, azaz Mangi nénire emlékeztek szombat délelőtt a Sárpentelei Pihenőerdőben. A természetbarát találkozóval egybekötött programot a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség szervezte, Mangi néni születésének 100. évfordulója tiszteletére.
2025.04.26. -
Tánc a jégen
A közelgő Tánc Világnapja alkalmából közös programot szervezett a Székesfehérvári Balett Színház és a Székesfehérvári Szinkronkorcsolya Szakosztály junior csapata. Az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban, majd pedig a Balett Színház próbatermében is minden a táncról szólt szombaton.
2025.04.26. -
Könyvtáras programok
Két programot is ajánl az érdeklődők figyelmébe a Vörösmarty Mihály Könyvtár április 28-ra. Folytatódik a Meseföldrajz és tárlatvezetés lesz egy, a régi Fehérvárt bemutató képeslapos kiállítás zárónapján.
2025.04.26. -
Vérteskozma 10/20/30
Teljesítménytúrával ünnepli május elsején 70. születésnapját a Vértes Meteor Természetbarát Sportegyesület. A a „Vérteskozma 10/20/30” programra bárki nevezhet, tíz, húsz és harminc kilométeres távon indulnak majd teljesítménytúrák, melyekre ITT lehet nevezni.
2025.04.25.
Tavaszi vitaminsaláta, medvehagyma pesto és online túra a Herbarius programok között

Lencsés Rita gyógynövényszakértő virtuálisan folytatja a sorozatot a gyógynövények, gyűjtésük és felhasználásuk ismertetésével, amit a Herbarius programok Facebook-oldalán tesz közzé.
A legújabb, online követhető kirándulás például megmutatja a légúti panaszokra alkalmazható pettyegetett tüdőfüvet is, miközben egy fehérvár-közeli medvehagyma-lelőhelyre kalauzol.
A kedvelt alapanyagot sokan használják a konyhában; ha egyesével csipkedjük le a leveleit, az állományra is vigyázunk, hívja fel a figyelmet a szakértő. Az emésztésserkentő, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag gyógynövény jó immunerősítő: kiváló alapanyaga a tavaszi salátának, akár a frissen szedett tyúkhúr, a virágzás előtt leszedett pitypanglevél vagy a salátaboglárka, amihez nagyon finom falat a saját magunk – fokhagymával, citromlével, olívaolajjal – készítette pestóval megkent kenyér.
Az is kiderült a népszerű gyógynövénytúrák oldalán, hogyan tudjuk megkülönböztetni a tyúkhúrt a borostyánlevelű veronikától, vagy a salátaboglárkát az ibolyától, és hamarosan újabb, ezúttal szörpreceptek ötleteivel gazdagodhatunk, az ibolya és a pitypang felhasználásával.
Az ismeretterjesztő-kedvcsináló anyagok természetesen interaktívak: a túrák vezetője várja a kérdéseket, hozzászólásokat a Facebookon vagy akár a lencsesrita82@gmail.com e-mail címre.