Tegyünk szívünk védelméért - szívbarát táplálkozás
Táplálkozásunk befolyásolja életünk minőségét is, és nemcsak kilóinkra van hatással. A túlsúly magas vérnyomásra hajlamosít, sok esetben a testsúly csökkentése jó vérnyomáscsökkentő terápia is. Szeptember 21-én Dr. Altorjay András kardiológus a Fiskális utcai orvosi rendelőben minderről szót ejt a „Tegyünk meg mindent szívünk védelmében! Megelőzés és kezelés szívbarát táplálkozással” címet viselő programon.
2013.09.16. 12:03 |
Táplálkozásunk befolyásolja életünk minőségét is, és nemcsak kilóinkra van hatással. Igaz ez szívünk és vérkeringésünk egészségére is. A testsúly és a vérnyomás szoros összefüggésben van, a túlsúly magas vérnyomásra hajlamosít. Sok esetben ezért a testsúly csökkentése jó vérnyomáscsökkentő terápia is. Szeptember 21-én Dr. Altorjay András kardiológus a Fiskális utcai orvosi rendelőben minderről szót ejt a „Tegyünk meg mindent szívünk védelmében! Megelőzés és kezelés szívbarát táplálkozással” címet viselő programon.
„Vannak kifejezetten szívbarát ételek, amelyek fogyasztásával sokat tehetünk szívünk egészségéért. Nagyon fontos, hogy csökkentsük a sóbevitelt! Rengeteg ételünk tartalmaz nagy mennyiségű sót. A túlzott sóbevitel pedig kedvezőtlenül hat a vérnyomásra” – mondta Dr. Altorjay András. A teljes kiőrlésű gabonafélék és az azokból készült élelmiszerek rendszeres fogyasztása a vér koleszterinszintjét mérséklik, ezáltal csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Az is fontos, hogy fogyasszunk naponta zöldséget és gyümölcsöt! Rendszeresen és változatosan táplálkozzunk! Vásároljunk jó minőségű alapanyagokat a félkész gyorsételek helyett! Figyeljünk oda az elkészítésére is, mert ezzel is óvjuk szívünket! Sütés helyett inkább grillezzük a húsokat!
Az is fontos, hogy fogyasszunk naponta zöldséget és gyümölcsöt! Rendszeresen és változatosan táplálkozzunk! Vásároljunk jó minőségű alapanyagokat a félkész gyorsételek helyett! Figyeljünk oda az elkészítésére is, mert ezzel is óvjuk szívünket! Sütés helyett inkább grillezzük a húsokat!
Csak Magyarországon évente körülbelül 40 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri megbetegedés miatt. Az Egészségügyi Világszervezet álláspontja szerint a tragédiák többsége megelőzhető az olyan kockázati tényezők kiiktatásával, mint a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgáshiány, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a magas lipidszint.