-
Vadhússal segítiettek
Az önzetlen segítségnyújtás fontosságára hívja fel minden év decemberében a figyelmet a VADEX Zrt. A vállalat évről évre vadhúst adományoz a Kríziskezelő Központnak, hogy az átmeneti szállókon és éjjeli menedékhelyen élőket ízletes meleg étellel kínálhassák meg.adv
2025.12.19. -
Az utolsó ablakok is kinyílnak
December 22-én és 23-án is érdemes egyet sétálni a Belvárosban, ahol kinyílik az élő adventi naptár utolsó két ablaka, de megnézhetjük a Betlehemi Szép Csillag kiállítást és karácsonyi fotókat készíthetünk az ünneplőbe öltözött utcák, épületek között.
2025.12.19. -
Adománygyűjtés a FEMA-nál
Adventi adománygyűjtő akciót rendeznek a FEMA Állatotthonban december 20-án, szombaton délután. Lovasberényben, a Harap utca 3. szám alatti menhelyen 12 és 18 óra között várják a segítő szándékú állatbarátokat, akiktől jó minőségű tápokat, tisztítószereket, takarókat kérnek. Lesz vásár is, melynek bevételével az állatotthont támogatják.
2025.12.19. -
Karácsonyi díszeket készíthetünk
Különleges kézműves foglalkozásra várja a kreatívkodni vágyókat a Budai Úti Tagkönyvtár december 20-án, szombaton. A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.
2025.12.19.
Tippek a legjobb otthoni grillvacsorákhoz a KGB-től
A Patent Péntekek kitalálói, a smokerezés fehérvári nagymesterei a Facebookon ma 19.00 órakor debütáló videós összefoglalónkban adnak egy-két tippet a lelkes szabad tűzön sütögetőknek, hogy még finomabb legyen az otthon sütött hamburgerük.
A karantén ideje alatt a közösségi média felületeit elöntötték az otthon készült finomabbnál finomabb ételek. A süteményeket felváltották a házi kovászos kenyerek, péksütemények, és a jó idő beköszöntével egyre többen próbálkoztak a grillezéssel és a különféle BBQ-ételek elkészítésével, amelyeknek eredményét – a legtöbben – közzé is tették. Ki a közkedvelt csirkével, ki a klasszikus oldalassal, egy jó hamburgerrel, ki pedig komolyabb marhahúsokkal próbálkozott több-kevesebb sikerrel.
Persze számtalan, jól bevált receptúra van. Van, aki a grillre, van, aki a gázsütőre esküszik, a Grand Champion-győztes Turanitz Katka és bátyja, Gergő, a Katka Gergő Barbecue – KGB – tagjai azonban a low&slow életfilozófia képviselői: alacsony hőfokon, indirekt hővel és füsttel lassan készítik BBQ finomságaikat. A Turanitz testvérek, akik mondhatni a vendéglátásban nőttek fel, akkor szerettek bele a barbecue-ba, amikor a tahitótfalui Őrház Chil & BBQ-ban ettek.
Innen viszonylag rövid idő és annál több tanulás, továbbképzés, próbafőzés vezetett 2017-ig, az első olyan hazai BBQ-versenyig, amelyet a Kansas City Barbecue Sociaty szabályrendszerét betartva rendeztek. „Az eredményhirdetésen végül óriási meglepetés ért minket, hiszen háromszor hívtak ki: először még viccesen lazára vettem a stílust, amikor a sertésoldalasért vehettük át a trófeát. A marhaszegy harmadik helyéért járó díjnál azonban már nem akartunk hinni a fülünknek. Végül, amikor kiderült, hogy mi lettünk Magyarország első Grand Championjai, már alig tudtam szóhoz jutni!” – emlékezett vissza a csapatvezető, Turanitz Gergő. Loncsár András, Lencsés Zoltán és a Turanitz testvérek a győzelmükkel a KGB-t egészen az USA-ig repítették, a Tennessee állambeli Lyncburgbe, ahol egyetlen és első magyar csapatként szerepeltek a BBQ Világbajnokságon, ahol a 100 indulóból 67. helyen végeztek, a külföldi csapatok közül pedig a legjobb 8-ként zárták a versenyt.
Azóta főztek már 60 centiméter vastag jégen és Európa számtalan pontján is. Több száz kiló pulled pork, bbq oldalas és hamburger van mögöttük, hiszen Katka és Gergő velencei és fehérvári éttermükben is hétről hétre helytállnak.