Nagy Fehérvári Bormustra volt a Szent István Művházban

Egy év kihagyás után ismét megrendezték a Nagy Fehérvári Bormustrát, ez volt a hatodik alkalom. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A VI. Nagy Fehérvári Bormustrán a sétáló kóstolón kívül mesterkurzusokkal is készültek a szervezők. 
2022.01.15. 20:14 |
Nagy Fehérvári Bormustra volt a Szent István Művházban

Jó estét tölthetett mindenki a Szent István Művelődési Házában, ahol a borkultúra volt az idei téma. 

Ilyen volt többek között „A magyar szőlőfajták múltja, jelene és jövője”, illetve „A természetes borok térhódítása” című előadás is. A kurzusok moderátora Szabó Edit borszakíró, a Borsmenta on-line folyóirat főszerkesztője volt.

Az emeleten hosszú pultba botlottunk, amelyen ínycsiklandozó hidegételek sokasága várta a borok kóstolgatása közepette megéhezőt. Alig telt el félóra a kezdésből, és máris megállapíthattuk, a majd kétéves pandémia után az emberek megéheztek a szóra, megszomjaztak a jóra, mert egyre többen álltak a pultok előtt, vagy a termek közepén található asztalokra könyökölve, és fonták egymásba a szavakat finom borok kortyolgatása közepette. A Szent István teremben jórészt megyei borászok kínálták kiválóságaikat. A terembe lépve az Etyek-Budai Borvidék képviselői, a Nagy Gábor Szőlőbirtok Pázmánd, a Csordás Nagy Pince Pákozd, a Csóbor Pincészet Agárd, a Köllő Zsolt Pincészet Pázmánd, az Etyeki Kúria Etyek, a Vabrik Pince Kajászó, állította meg máris az érkezőket, boraikat kínálva. De ebben teremben találhattuk a Móri Borvidék jelenlévőit, itt volt a BRIGÁD, a Friday Winery, a Paulus Molnár Borház, a Geszler Családi Pincészet Mórról, a Szabadkai Pincészet Zámolyról, ez több, mint jó, ez Ezerjó! Köszönthettük a tavalyi év bortermelőjének választott Borbély Tamást Badacsonyból, a megyeiek között „kakukktojás” volt a Holdvölgy Mád, Áts Károly Pincészete Tarcal, Balla Géza Borászata Ópálos, utóbbi a határon túli magyar borászokat képviselte, a Sarki Róka Borház Lesencefalu. De eljött az Andrasics Pince Balatonőszödről, a Dominium Pincészet Gyöngyösről, a Planina Borház Mohácsról, a Csobánci bormanufaktúra Tapolcáról, a Pósta Borház Szekszárdról, a Koch Borászat Borotáról, a Cseri Pincészet Nyúlról, a Babarczi Szőlőbirtok és Pince Győrújbarátról, a Petrányi Pince és Borterasz Csopakról. Úgy tűnik, nyílik a világ, és betartva az együttlét szabályait rá lehetett csodálkozni itt a (bor)világra.

- Jó, hogy újra megmutathatjuk, milyen borokat tudunk készíteni, szembe találkozhatunk a borfogyasztókkal, és elmondhatjuk nekik, hogyan készítettük ezt, vagy azt a bort, és tudok nekik róluk mesélni. Fontos a kontakt! – mondta Kisäri Linda, a Csóbor Pincészet főborásza, majd így folytatta: - Az elmúlt két év nehéz volt, az évjáratokkal is voltak gondok, az időjárás sokszor hozott nehéz helyzetbe bennünket, főleg a szárazság okozott tavaly problémát. A szőlő sem akkor érett, amikor kellett volna, és előfordult, hogy egyik, másik szőlőfajtát nem a megszokott időpontban szüretelhettük, igaz, szép mustfok és savtartalom mellett.

E néhány mondat után Linda megállás nélkül kínálta díjnyertes boraikat. Szentesi Józsefnek Nadapon van a szőlőbirtokainak a nagy része, de Sukorón is termel szőlőt. Ő különleges borásznak számít e honban, hiszen a legújabb korban elhivatottan foglalkozik az ősi magyar fajtákkal.

- Óriási a változás! Azok az emberek, akik meglátogatják a pincémet, a világfajtákat már nem nagyon keresik, pedig azokból is van a kínálatunkban. Kezdetben én sem tudtam a régi magyar fajtákról, folyamatosan fedeztem fel őket és dolgozok velük. Meglátásom szerint a következő 20 évben egyre ismertebbek és szeretettebbek lesznek ezek. A borászok között is nő az érdeklődés, elsősorban a fiatalok visznek tőlem szaporító anyagot. Néhány év múlva sok régi fajta lesz itthon, amelyeket el lehet adni a nagyvilágban - jelentette ki a borász.

A borszakítótárs, Szabó Edit a fővárosból érkezett és tartott szakmai előadásokat az érdeklődőknek.

- Azért fontosak ezek a bormustrák, találkozások, mert együtt vagyunk, szerethető közegben. Vannak régi borászok és új arcok, miként régi és új látogatók, mindenki kap valami olyat itt, amire nem számított. A közönség pedig valósággal tobzódik ezekben a jó dolgokban. De a legszebb az, hogy egymásra nézünk, tudunk egymáshoz szólni, és örülünk annak, hogy látjuk a másikat. Borban az igazság? Nincs objektív igazság, csak sok kis szubjektív igazság van, és persze előfordulhat, hogy amit ma igaznak tartok, azt már holnap nem az. Ettől szép ez az egész! – vélte.

A mádi Holdvölgy pincészet fénye szépen világít nem csupán e honban, hanem a világban is, de itt vannak minden évben. Miért fontos számukra, hogy a honi fesztiválokon rendre megmutassák magukat?

- Azt gondoljuk, hogy Tokajt, a borvidéket újra és újra meg kell mutatni e hazában. Sokan Tokajt az édesborokkal azonosítják, pedig remek szárazboraink, erre alkalmas kiváló dűlőink vannak. Szerencsére egyre többen kóstolják és keresik a száraz borainkat is. Hogy miért nincs száraz szamorodni borunk? Egyrészt a fogyasztói szokások miatt, dolgozunk rajta, hogy legyen, bár nagyon nehéz iskola jó száraz szamorodnit készíteni. Hogy miért különlegesek a Tokaji ízek? Egyrészt köszönhetően a terroirnak, a talajnak, az éghajlatnak. Ha a borász jól ismeri a terroirt, ahonnan bejön a szőlő, remek borokat tud készíteni. Meg kell mutatni még a technológiát, és ebből a három dologból jöhet létre a kiváló - nemcsak Tokaji – bor - hallhattuk Wawrzsák László értékesítési képviselőtől.

A bor estéjén jobbnál jobb, szebbnél szebb fehér és vörös borok, valamint rozék izgatták az ízlelő bimbókat. Hadd zárjam e sorokat a magam szubjektív véleményével, és természetes, hogy mindenki mást gondol arról, hogy melyik volt a kóstolt termékek közül a legjobb fehér és vörös bor? Nekem a pázmándi Nagy Gábor Sauvignon Blanc-ja volt a no.1 fehér, míg a siklósi Streit-Zágonyi pincészet Merlot-ja a legjobb vörös bor.

Fehérvári színes

  1. Téli futáspróba

    November 26-án, kedden téli futáspróbára várják a mozogni vágyókat a Halesz ligetbe. A Halesz liget rekortán futóköre igen kedvelt a futók körében, nem véletlenül ad otthont a futáspróbáknak is, amelyek során a szakemberek felmérik, hogy adott idő alatt hány métert tudnak futni a jelentkezők, és az eredmények alapján hasznos tanácsokkal látják el a mozogni vágyókat.

    2024.11.23.
  2. Megnyílt a Kori Liget

    Szinkronkorcsolya bemutatóval és az utánpótlás jégkorongozók játékával nyitott a Kori Liget pénteken délután. A nyitónapon ingyenes jégpálya idén már közel ezer négyzetméterre növelt jégfelülettel és ötven méter hosszú jégfolyosóval, változatlan árakkal és megújult büfével várja a téli sportok szerelmeseit a Zichy ligetben.

    2024.11.22.
  3. Bölcsességek a konyha faláról

    Hímzett konyhai falvédőkből nyílt kiállítás október 30-án a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. A tárlathoz kapcsolódóan dr. Kriston-Vízi József néprajzkutató tart előadást november 22-én. A belépés ingyenes.

    2024.11.22.
  4. Virágvizek, aromás párlatok

    A szabadtéri Herbarius-túrák erre a szezonra már befejeződtek, azonban a természetes gyógymódok iránt érdeklődők nem maradnak érdekességek nélkül. November 24-én, vasárnap 16.00 órára a Fekete Sas Patikamúzeumba várják a résztvevőket Lencsés Rita gyógynövényszakértő Virágvizek, aromás párlatok című előadásra.

    2024.11.22.