1100 éve Európában, 20 éve az Unióban – Fehérváron kezdődött az országos programsorozat

Történelmi pop-up képeslapok készültek, Magyarul Európában címmel tablókiállítás nyílt, közönségtalálkozóval egybekötött vetítést tartottak a Barátság moziban, valamint egy táncszínházi és egy színházi produkció is megvalósult szombaton Székesfehérváron. Az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban sorozat vasárnap további családi és kulturális programokkal folytatódik városunkban.
2024.08.10. 19:37 |
1100 éve Európában, 20 éve az Unióban – Fehérváron kezdődött az országos programsorozat

Már a szombati nyitónapon is számos érdekes, több helyszínen megvalósuló programmal várta az érdeklődőket a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött 1100 Éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozat Székesfehérváron.

Az országos vándorútra induló sorozat célja, hogy a kultúra meghatározó intézményeivel közösen hívja fel a figyelmet örökségünkre, hagyományainkra.

Királyok, hősök, csaták címmel tartott előadást Bellák Gábor művészettörténész a Városháza Dísztermében.

Az egyes művek létrejöttekor élt hősöket bemutató, magyar történeti festészet meghatározó alkotásain keresztül ismertette meg a résztvevőket az elmúlt 1100 esztendő, a közös európai és magyar történelmünk sorsfordító állomásaival.

Ehhez kapcsolódott az a foglalkozás, amelyen a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusainak közreműködésével történelmi pop-up képeslapokat készíthettek az érdeklődők.

Saját maguk állíthatták össze az alkotást, melyen a magyar történeti festészet kiemelkedő műveinek felhasználásával elevenednek meg, kelnek ismét életre múltunk hősei.

A Fejér Vármegyei Levéltár udvarán egészen augusztus 14-ig látogatható a Magyarul Európában tablókiállítás.

Az országos programsorozathoz komplex programmal csatlakozó Magyar Nemzeti Levéltár a középkortól indulva mutatja be installációin a nemzet írott örökségét, illetve az élet minden területét – törvények, intézmények, kultúra, művelődés, tudomány, sport stb. – felölelő anyanyelv szó- és írásbeli megjelenési formáit. A húsz installációból felépülő tárlat törzsanyagát egy saját, Fejér vármegyei blokk egészíti ki.

A vádorkiállítás augusztus 14-ig, naponta 10.00-18.00 óráig látogatható az MNL Fejér Vármegyei Levéltára udvarán.

A magyar történelmi filmekből szervezett vetítések szombaton a Szamárköhögés című alkotással indultak városunkban. A gyorsan teltházassá vált programon közönségtalálkozó keretében ismerkedhettek a résztvevők Gárdos Péterrel, az 1956-os forradalom idején játszódó film rendezőjével.

Az összefogás a tánc nyelvén is megvalósult: közös előadásra várta a nézőket a Fehérvári Balett Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes.

A Tánc-tér programsorozat az EU 20 KARÖLTVE elnevezésű közös tánckoreográfiával indult, amelyet a magyar táncszakma kiemelkedő alkotói, Bozsik Yvette, Juronics Tamás, Topolánszky Tamás, Velekei László és Vincze Balázs álmodtak meg. A fehérváriak Parádéját követően a magyar nyelvterület legszebb táncaira és azok eredeti előadásmódjára fókuszáló Európa szívében produkció követte.

A szombati programok sorát Gogol Háztűznézője zárta a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös előadásában, a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.

Augusztus 11-én, vasárnap is számos érdekes programra várják a családokat: megnyílik a Magyar Menyasszony interaktív tablókiállítás, emellett Gasztrobusz érkezik a Zichy ligetbe, ahol a cirkusz világába is bepillanthatnak az érdeklődők, valamint kézműves foglalkozásokkal is készülnek a szervezők. A programok sorát pedig Sebő Ferenc Kossuth-díjas és Erkel-díjas zeneszerző és Soós Réka Junior Prima-díjas népdalénekes műsora zárja majd a Zenepavilonban. Az irodalom kedvelőit 16.30 órakor a Városháza Dísztermébe, a Sanctum – Pilinszky programra várják Juhász Anna és vendégei. A részletes vasárnapi program online is elérhető!