1100 éve Európában, 20 éve az Unióban - Tánc-tér és Háztűznéző a Vörösmarty Színházban

Augusztus 10-én a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozat keretében kerül megrendezésre két igazán különleges előadás a Vörösmarty Színházban. Láthatjuk a Székesfehérvári Balett Színház produkcióját és Gogol: Háztűznéző című darabját is.
2024.07.30. 14:25 |
1100 éve Európában, 20 éve az Unióban - Tánc-tér és Háztűznéző a Vörösmarty Színházban

Az előadások ingyenesek, azonban regisztrációhoz kötöttek, a Tánc-tér előadásra ITT, míg a Háztűznéző című Gogol darab megtekintésére ITT lehet regisztrálni!

A Tánc-tér című produkcióban a Székesfehérvári Balett Színház a Parádé című előadása Boban Marković sajátos és rendkívül dinamikus, életteli, egyúttal dramatikus zenei világára épül. Egerházi Attila rendező-koreográfus olyan zsánerképeket alkotott meg, amelyek szarkasztikus és humorral átszőtt jelenetek füzérét alkotva jelenítenek meg egy világot és fogalmaznak meg egy életérzést. Az előadás ősbemutatója a Bartók Tavasz keretében, a Müpa szervezésében valósult meg.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Európa szívében című előadása lendületes és sokszínű folklórműsorra invitálja nézőit. Az előadásban olyan válogatást állít színpadra, amelyben a magyar nyelvterület legszebb táncai mellett különös hangsúlyt fektet az eredeti és stílusos előadásmódra. Legendás csárdások, erdélyi és magyar cigány táncok, üveges karikázó és persze a világ egyik legvirtuózabb férfitánca, a legényes is helyet kap a koreográfiában, amely során a nézők – ha csak lélekben is, de – a Rábaköztől a Székelyföldig, a Sárköztől a matyó vidékig vagy Dél-Alföldig, de együtt utazhatnak a táncosokkal. 

Időpont: Augusztus 10. 17:00

Helyszín: Vörösmarty Színház - Nagyszínpad

Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Háztűznéző – A Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója.

A háztűznéző vagy háztűzlátás a leánynak és hozzátartozóinak látogatása a leendő vőlegény házánál. A háztűznézőre akkor volt szükség, ha a legény anyagi viszonyai nem voltak ismertek a leányos család előtt. Nemegyszer előfordult megtévesztési kísérlet ilyenkor: mások vagyonát, kölcsönkért ingóságait mint magáéit mutatta be a legény családja – olvasható a Magyar Néprajzi Lexikon idevágó szócikkében. 
Hasonló alaphelyzetből indul ki Gogol ismert darabja, melyben házasodni készülő (vagy éppen hezitáló) ifjú (vagy éppen korosodó) szereplők szórakoztató vívódásainak, a párválasztással járó gyötrelmeinek lehetünk tanúi. A humorral átitatott pillanatokat és jellemeket látva nevetve ismerhetünk rá a színpadon az ember titkos félelmeire, vágyaira, kétségbeesett erőlködéseire, hogy végül – egyfajta összegzésképpen – mi is átéljük a felismerést: „Köszönöm, pajtás. Csak most tudtam meg végre-valahára, mi is az élet. Most egészen új világ tárult elém, most már látom, hogy minden mozog, él, érez, valahogy szinte gőzölög, és valahogy az ember maga se tudja, mi történik. Azelőtt nem vettem észre semmi effélét, vagyis…” 

Azelőtt... Az előadás beregszászi bemutatójakor, 2023 márciusában, egy évvel az ukrajnai háború kitörése után az azelőtt a háború előtti időt jelenti. Az előadás sem mehet el reflexió nélkül a világunkat felforgató változások mellett, s a maga sajátos módján, izgalmas megoldást találva meg is adja ezekre az embert próbáló időkre a saját válaszát, sőt, az eredményes háztűznézés reményében fejezi ki legfőbb kívánságát: „Jólétben élj, és hozzatok a világra egy sereg gyermeket...” 

Alkotók: 

Agafja Tyihonovna, kereskedő lánya, eladósorban: Polyák Anita e. h. 
Arina Pantyelejmonovna, a nagynénje: Gál Natália 
Fjokla Ivanovna, házasságszerzőnő:  Orosz Ibolya 
Ivan Kuzmics, udvari tanácsos: Orosz Melinda 
Ilja Fomics, a barátja: Vass Magdolna 
Ivan Pavlovics, gondnok: Sőtér István 
Nyikanor Ivanovics, nyugalmazott gyalogos tiszt: Gál Natália 
Baltazár Baltazárovics, tengerész: Cséke Adrienn 
Dunyaska, szolgáló: Heczel Jázmin 
Alekszej Dmitrijevics vásárcsarnoki kereskedő: Orosz Ibolya 
Sztyepan, Podkoljoszin szolgája: Sőtér István 
Gogol: Heczel Jázmin 
Díszlettervező: Tóth Kázmér 
Jelmeztervező: Berzsenyi Krisztina 
Rendező: Vidnyánszky Attila 

Időpont: Augusztus 10. 19:00
Helyszín: Vörösmarty Színház - Kozák András Stúdió