2004: magyar többlet az EU-val szemben

 Magyarország felültervezte mind az uniós ki- és befizetés egyenlegét, mind az operatív programok keretein belül kifizetett pénzösszeget. Így az ország jelentős mértékű pozitív szaldóval zárta a 2004-es évet: 50 milliárd forinttal többet kaptunk az Európai Uniótól mint amennyit befizettünk. Igaz, 80-90 milliárdos többletre számítottunk – mondta Baráth Etele, az európai integrációs ügyek koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter.

2005.01.08. 10:03 |

 Magyarország felültervezte mind az uniós ki- és befizetés egyenlegét, mind az operatív programok keretein belül kifizetett pénzösszeget. Így az ország jelentős mértékű pozitív szaldóval zárta a 2004-es évet: 50 milliárd forinttal többet kaptunk az Európai Uniótól mint amennyit befizettünk. 

 Igaz, 80-90 milliárdos többletre számítottunk – mondta Baráth Etele, az európai integrációs ügyek koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter.

 A nemzeti fejlesztési tervnél (NFT) és az operatív programoknál a tíz újonnan csatlakozó állam közül Magyarország érte el a legjobb eredményt, bár korábban még jobb számokra számítottak a Nemzeti Fejlesztési Hivatalban (NFH). December végéig 15-16 ezer pályázat érkezett be az irányító hatóságokhoz, ebből 4500-5000 nyert támogatást, összesen 270 milliárd forint összegben, amelynek nagy része (205 milliárd forint) uniós támogatás. Így 58 milliárd forintnyi támogatásról született szerződés, de ebből csak ötmilliárdot fizettek ki január 4-ig.

EU

  1. Péntektől olcsóbban telefonálhatnak a magyar mobilszolgáltatók előfizetői az Európai Unió tagországaiba utazva

     Péntektől olcsóbban telefonálhatnak a magyar mobilszolgáltatók előfizetői az Európai Unió tagországaiba utazva, az uniós roamingdíj hatósági árcsökkenésének hatására. Az EU-ban működő mobilszolgáltatók mától maximum nettó 0,35 eurót számlázhatnak hívásindítás, és 0,11 eurót a hívásfogadás után az uniós tagországokban, és ugyanennyibe, vagyis 0,11 euróba kerül az SMS-küldés is.

    2011.07.01.
  2. Szerdától eltűnik a 75 wattos hagyományos izzó

     Szerdától nem rendelhetnek már 75 wattos hagyományos - vagyis nem energiatakarékos - izzókat sem az üzletek az Európai Unióban, a tagországok egy korábbi közös döntésének megfelelően. Az EU tavaly kezdte meg a hagyományos égők kereskedelmének felszámolását környezetvédelmi megfontolásokra hivatkozva. Először a 100 wattos izzókat vonták ki, majd idén szeptember 1-jétől a 75 wattosokon a sor.

    2010.08.30.
  3. Egy új felmérés szerint az európaiak nehezen jönnek ki fizetésükből

     Minden hatodik európai állandó nehézségekkel küzd a háztartási számlák kifizetésekor, és az uniós polgárok háromnegyede úgy gondolja, hogy országukban az előző évben nőtt a szegénység. Ezek a legújabb, a válság társadalmi hatásairól végzett Eurobarométer felmérés legfontosabb eredményei, amelyet kedden hozott nyilvánosságra az Európai Bizottság. 

    2010.06.22.
  4. Az uniós polgárok kevesebb, mint fele sportol rendszeresen

     Az uniós polgárok 40%-a legalább hetente egyszer sportol és 65%-uk végez valamiféle testmozgást. Mindazonáltal 25%-uk csaknem teljesen inaktív – derül ki egy, az Európai Bizottság által közzétett, a sportról és a fizikai aktivitásról végzett különleges Eurobarométer-felmérésből. A németek 61%-a, az osztrákoknak pedig 57%-a tagja valamilyen sportklubnak vagy fizikai aktivitást is magában foglaló egyéb klubnak. Ez az arány Magyarországon 8%.

    2010.04.09.