2007 eredményei, 2008 tervei - beszélgetés Warvasovszky Tihamér polgármesterrel

Székesfehérvár független vélemények szerint továbbra is Magyarország egyik legfejlettebb, legdinamikusabban fejlődő városa. A város mintegy 36 milliárd Forint főösszegű költségvetése elegendő forrást biztosított a közel száz városi intézmény működtetéséhez, a városüzemeltetési feladatokhoz, az új követelményeknek megfelelő, elektronikus lakossági ügyintézés magasabb színvonalához, valamint a közalkalmazottak foglalkoztatásához - mondta Warvasovszky Tihamér polgármester. A 2007-es év történéseiről és idei tervekről beszélgettünk a város polgármesterével...
2008.01.14. 11:11 |

 Székesfehérvár független vélemények szerint továbbra is Magyarország egyik legfejlettebb, legdinamikusabban fejlődő városa.  A város mintegy 36 milliárd Ft főösszegű költségvetése elegendő forrást biztosított a közel száz városi intézmény működtetéséhez, a városüzemeltetési feladatokhoz, az új követelményeknek megfelelő, elektronikus lakossági ügyintézés magasabb színvonalához, valamint a közalkalmazottak foglalkoztatásához.

 Milyennek találta a tavalyi évet a város gazdasága szempontjából?

 A város gazdasága tovább erősödött, hiszen több vállalat bővített. Kiemelném a Denso, az Alcoa, a Philips, az Alföldi Tej és a Swedex fejlesztéseit. Új beruházásokat valósított meg a Grundfos, a Videoton Holding, a Metalobox, a Pappas, a GM multibrand és az AAA Auto autókereskedések, de új kereskedelmi egységek is épültek, mint a Lidl vagy a Plus. Több pénzintézet nyitottak fiókokat, így a Sopron Bank, a Kinizsi Bank és a Commerzbank is. A székesfehérvári szolgáltatások az egészségügy területén is fejlődtek. Mindezeket csak azért soroltam fel, mert a fejlődés számos új munkalehetőséget is teremtett a városban.




 Igazolják ezt az Iparűzési Adó befizetések is?

 A gazdasági felfutást a számok is alátámasztják, hiszen 2007-ben minden eddigit felülmúlt a fehérvári cégek befizetése, így 10 milliárd forint fölé emelkedett a város helyi Iparűzési Adó bevétele a tervezett 8,5 milliárddal szemben.  Székesfehérváron 11 és félezer az adóalanyok száma és az első 100 legnagyobb befizető adja az adóbevétel 62 %-át. Szeretném minden társas és egyéni vállalkozónak, vállalatnak megköszönni a munkáját és azt, hogy ezzel a város életét segítik!

 A gazdasági fejlődés fenntarthatósága érdekében a város oktatásának átalakítása is fontos feladatot ró az önkormányzatra. Mit tettek ennek érdekében 2007-ben Székesfehérváron?

Megkezdődött a vállalati igényekre épülő akadémiai, egyetemi, főiskolai tudásközpont kiépítése a Budai úti volt laktanyák területén. Az Alba Innovációs Park (AIP) első létesítménye a Nyugat-Magyarországi Egyetem Földügyi és Térinformatikai Karának új épülete. A terv részeként a Magyar Tudományos Akadémia három céget hozott létre a városban, melyek szintén Fehérváron kezdik meg tevékenységüket. Az AIP része a decemberben megvalósult gépipari, informatikai Térségi Integrált Szakképző Központ.

Ezzel gondolom a város régióközponti szerepe is erősödött…

 A város régióközpont szerepe kétségtelen, hogy megerősödött tavaly. Számos regionális új hivatal és szervezet székhelye lett Székesfehérvár: a Közigazgatási Hivatal, Munkaügyi Hivatal, Fogyasztóvédelem, Rendőrség gazdasági központja lett a város. A Regionális Fejlesztési Tanács és Ügynökség munkája elősegítésére az önkormányzat megvásárolta a volt Technika Házát, amit Régió Háza néven üzemeltetünk és szeretnénk felújítani mihamarabb. Országos szervezetek is települtek a városba, így a HM Összhaderőnemi Parancsnoksága és január elsejétől a Vám- és Pénzügyőrség Regionális Ellenőrzési Központja is.

Tavaly november végén született döntés a Királyi Séta – Történelmi Időutazás Székesfehérváron projektről. Pályázatok terén, hogyan értékeli a tavalyi esztendőt?

A kérdés rendkívül összetett, hiszen több szakterületen is folyamatosan pályázik Székesfehérvár a források elnyerésére. Átadtuk a Hiemer-ház első ütemét, és 2007-ben megkezdődött egy sikeres pályázat eredményeként a második ütem felújítása is. Megnyílt egy újabb múzeumi rész a Romkertben, amely a Szent István által építtetett Bazilika ezer év építészeti kőemlékeit mutatja be. A Királyi séta projektre közel kétmilliárd forint támogatást nyertünk el, így folytatódhat a Nemzeti Emlékhely méltó kialakítása, fény- és hangjáték készül a Főtéren, valamint Királyi játszópark és Középkori városmakett épül a volt Vidámpark területén.


 A városban folytatódtak az útfelújítások egyrészt saját forrásból, másrészt elnyert támogatások révén. A Közgyűlés hatéves útfelújítási programot fogadott el Az ún. 1+1 Forintos programban 2007-ben a Bádogos köz, Cserepes köz és a Zichy-liget melletti út felújítását végeztük el. A Regionális Fejlesztési Tanács döntése alapján mindegyik esetben támogatást nyertünk, összesen 14 millió Ft-ot. Egy új lehetőség a Regionális Operatív Program keretében kiírt útfelújítási pályázat. Itt a Tobak utca felújítására, valamint a Rác utca és a Bátky Zsigmond utca között egy új átkötő út és járda megépítésére nyertünk el támogatást. A 60 millió Ft értékű beruházáshoz 42 millió Ft-ot kapunk. A GKM pályázatán 15 millió Ft-ot nyertünk a Béla úton 3 gyalogos átkelőhely. Saját forrásból kezdődött a Megyeház utca felújítása. A beruházás költsége mintegy 23 millió Ft, a befejezési határidő 2008. április 30.
 Legjelentősebb városi beruházásként folytatódott a panelfelújítási program, melynek keretében 2007 végéig összesen 15 ezer lakás energiahatékonysága javult. Tavaly 5,4 milliárd forintot fordítottunk a programra. Ez a teljes beruházási összeg, melyből 1,8 milliárd Ft önkormányzati forrás.

 Említette, hogy az e-közigazgatás terén is fejlesztett a város önkormányzata. Könnyebbé vált-e ezáltal a hivatali ügyintézés?

 Az internet használat rohamosan terjed, több ingyenes wifi internet pontot biztosítottunk a Belvárosban. Fontos, hogy mindenki számára egyenlő esélyt biztosítsunk az információk megszerzéséhez. A mobil telefon 3G-s szolgáltatások is elérhetővé váltak Fehérváron. A kérdésre válaszolva elmondható, hogy lehetősége van már a fehérváriaknak több hivatali ügyet elindítani a honlapon. Letölthető formátumban az összes formanyomtatvány elérhető és működik már négyes szintű ügyintézés is, ami a mi esetünkben azt jelenti, hogy a parkolási bírságot interneten keresztül is be lehet fizetni. Az ún. hármas szintű ügyintézés pedig 13 esetben indítható elektronikusan. A fehervar.hu-n elérhető az összes önkormányzati rendelet és a bizottsági és közgyűlési döntések is felkerülnek a város honlapjára, ami mindenki számára bármikor elérhető.
 
 Mik lesznek 2008 legfontosabb feladatai Székesfehérváron?

 A gazdasági fejlődés terén célunk, hogy több magasabb hozzáadott értéket előállító, high tech termékeket gyártó és technológiákat alkalmazó vállalat legyen Fehérváron. Ehhez magasabb műszaki végzettségű munkavállalói és K+F háttér kapcsolódik majd. Folytatjuk az Alba Innovációs Park kiépítését a Magyar Tudományos Akadémia vállalkozásainak helyt adó, jelenleg romos épület közös felújításával.
 A 2008-ban új telephelyet épít Székesfehérváron a Jüllich Glas, az Alba Zöhling raktárbázist épít, az Alfa Busz Kft. is bővíti termelését, és megépül a Preymesser logisztikai vállalat is. További kereskedelmi és szolgáltatási magánberuházások indulnak, így Maroshegyen bevásárlóközpont és sportpálya, a volt Vidámpark területén Sport Wellness Hotel épül a játszópark és a makettváros mellett, a  Szent Flórián körúton pedig több új bevásárlóközpont is létesül.
 Véleményem szerint szebb lesz a város, tovább folytatjuk az elfogadott tervnek megfelelően az utak felújítását, és megkezdődik a város csatornázásának utolsó, nagyon jelentős léptékű szakaszát.
 Ezúton is szeretném megköszönni minden kedves székesfehérvári munkáját, hozzájárulását a város fejlődéséhez. Sokan tettek a városért, ki közvetlenül, saját tevékenységével öregbítette városunk hírnevét, mások civil szervezeteken, vállalkozásokon keresztül járultak hozzá, hogy Székesfehérvár továbbra is szeretett városunk legyen.