2008 végéig EU-szabványosak lesznek a fehérvári játszóterek

Másfél éven belül felülvizsgálják a játszótereket, mert többségük nem felel meg az uniós biztonsági előírásoknak. A kicsi, elavult játszóterek helyett új, biztonságos játékokkal felszerelt játszóparkok kialakítását tervezi a Városgondnokság. 

2003.11.18. 12:16 |

A tervek szerint 2004 január elsején lép hatályba a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium rendelete, amely az európai uniós szabványoknak megfelelően szabályozza majd a játszótéri eszközök biztonsági követelményeit.

A rendelet hatályba lépése utáni másfél éves türelmi időszak alatt valamennyi játszóteret felülvizsgálják. Azokat az eszközöket, amelyek nem felelnek meg az uniós biztonsági előírásoknak, legkésőbb 2008-ig ki kell cserélni.

Játszótér helyett játszópark

Székesfehérváron jelenleg mintegy 151 játszótér van, amelyek felújítását évek óta folyamatosan végzi a városgondnokság. A legtöbb játék már elavult, és balesetveszélyes, ezért ahol csak lehet, már elkezdték a felújításokat. A játszóterek többségén már korszerűsítették a hintákat és a csúszdákat,  sok helyen pedig már új, az uniós szabványoknak megfelelő játékokat is látni. A felújításokat a Városgondnokság saját keretéből finanszírozza, az új játszóterek létesítését a képviselők saját képviselői keretükből támogatják.

Spanyárné Halász Szilvia a Városgondnokság illetékes munkatársa elmondta, hogy a jövőben a kicsi és elavult játékokkal felszerelt játszóterek helyett nagyobb, több korosztály igényeit kielégítő játszóparkok kialakítását tervezik. Az első ilyen, három korosztálynak megfelelő játszóparkot a Szedreskerti lakótelepen alakították ki. Lakossági fórumokon az ott lakók véleményét is kikérték a park tervezése során. Hasonló játszópark épült a Tóvárosban, a Sarló utcában és a Szabad Művelődés Házánál is. Új játszóterek építését jelenleg a Vásárhelyi utcában, a Cserepes közben, a Donát utcában, a Fecskeparton és a Királysoron tervezik.
Az új, EU-kompatibilis játszóparkok tervezése során ügyelnek arra, hogy minél változatosabb játékokat helyezzenek el, és hogy minél több korosztály találjon érdekes játékot magának.

Hét új játszópark létesül

A gyermek- és ifjúsági tárca jövőre 300 milliót költ a játszóterek felújítására. Az önkormányzatok pályázat útján juthatnak a támogatáshoz. Székesfehérvár jelenleg hét új játszópark létesítéséhez szükséges összegre pályázott. A tervek szerint EU-kompatibilis játszóparkok épülnének az Eötvös utcában, a Horvát István lakótelepen, a kisfaludi játszótér helyén, a Lövölde téren, a Németh László Általános Iskola előtt, illetve a Királykút Lakónegyedben.

A felújítások során eddig

  • 38 hintát korszerűsítettek,
  • 75 új rugós játékot,
  • 15 új csúszdát,
  • 3 új hintát és
  • 4 új homokozót helyeztek el a fehérvári játszótereken.

     

     

  • EU

    1. Péntektől olcsóbban telefonálhatnak a magyar mobilszolgáltatók előfizetői az Európai Unió tagországaiba utazva

       Péntektől olcsóbban telefonálhatnak a magyar mobilszolgáltatók előfizetői az Európai Unió tagországaiba utazva, az uniós roamingdíj hatósági árcsökkenésének hatására. Az EU-ban működő mobilszolgáltatók mától maximum nettó 0,35 eurót számlázhatnak hívásindítás, és 0,11 eurót a hívásfogadás után az uniós tagországokban, és ugyanennyibe, vagyis 0,11 euróba kerül az SMS-küldés is.

      2011.07.01.
    2. Szerdától eltűnik a 75 wattos hagyományos izzó

       Szerdától nem rendelhetnek már 75 wattos hagyományos - vagyis nem energiatakarékos - izzókat sem az üzletek az Európai Unióban, a tagországok egy korábbi közös döntésének megfelelően. Az EU tavaly kezdte meg a hagyományos égők kereskedelmének felszámolását környezetvédelmi megfontolásokra hivatkozva. Először a 100 wattos izzókat vonták ki, majd idén szeptember 1-jétől a 75 wattosokon a sor.

      2010.08.30.
    3. Egy új felmérés szerint az európaiak nehezen jönnek ki fizetésükből

       Minden hatodik európai állandó nehézségekkel küzd a háztartási számlák kifizetésekor, és az uniós polgárok háromnegyede úgy gondolja, hogy országukban az előző évben nőtt a szegénység. Ezek a legújabb, a válság társadalmi hatásairól végzett Eurobarométer felmérés legfontosabb eredményei, amelyet kedden hozott nyilvánosságra az Európai Bizottság. 

      2010.06.22.
    4. Az uniós polgárok kevesebb, mint fele sportol rendszeresen

       Az uniós polgárok 40%-a legalább hetente egyszer sportol és 65%-uk végez valamiféle testmozgást. Mindazonáltal 25%-uk csaknem teljesen inaktív – derül ki egy, az Európai Bizottság által közzétett, a sportról és a fizikai aktivitásról végzett különleges Eurobarométer-felmérésből. A németek 61%-a, az osztrákoknak pedig 57%-a tagja valamilyen sportklubnak vagy fizikai aktivitást is magában foglaló egyéb klubnak. Ez az arány Magyarországon 8%.

      2010.04.09.