2010-ben módosulhat a választási rendszer - megszűnnének az egyéni választókerületek?

 Jövő héten egyeztetnek a parlamenti pártok arról, hogy a kisebb létszámú parlament érdekében létrejövő új választási rendszer egy vagy több fordulós legyen, illetve, hogy a jelenlegi vegyes rendszer vagy csak a listák alapján juthassanak mandátumhoz a képviselők. A létszámról egyelőre nincs megegyezés. Először a 2010-es választások után alakulhatna meg a kisebb létszámú parlament.

2005.06.30. 07:02 |
 Jövő héten egyeztetnek a parlamenti pártok arról, hogy a kisebb létszámú parlament érdekében létrejövő új választási rendszer egy vagy több fordulós legyen, illetve, hogy a jelenlegi vegyes rendszer vagy csak a listák alapján juthassanak mandátumhoz a képviselők. A létszámról egyelőre nincs megegyezés. 

 Először a 2010-es választások után alakulhat meg a kisebb létszámú parlament. A négy parlamenti párt szerdai egyeztetésén a jelenlévők láttak lehetőséget a megállapodásra, azaz, hogy a megkezdett tárgyalási folyamat eredményeként 2010-ben már új választási eljárással, kevesebb képviselőt választhatnak a magyar állampolgárok. 
 
 A szerdai tárgyalásokon ugyanakkor érdemi kérdésekről még nem esett szó, legközelebb a jövő héten ülnek össze a pártok delegációi. Ekkor két fontos kérdés szerepel a napirenden: egy vagy két fordulóban történjen-e a választás; megmaradjon-e a jelenlegi vegyes rendszer vagy - az MDF javaslata szerint - csak a listák alapján juthassanak mandátumhoz a képviselők. 

- Optimista vagyok, a jelenlegi tárgyalássorozat eredményeképpen érdemben csökkenhet a parlament jelenlegi létszáma - fogalmazott a megbeszélést követően Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke. Az egyeztetés kezdeményezője úgy fogalmazott, kisebb, de erősebb szakértői háttérrel hatékonyabban működhet az Országgyűlés. 

 Szintén lát esélyt a megállapodásra Salamon László (FIDESZ). Mint elmondta, korábban azért fulladhattak kudarcba a létszámcsökkentési kísérletek, mert azt a pártok saját mandátumszerző képességük növelésére kívánták felhasználni. Az új választójogi rendszernek úgy kell működnie, hogy a leadott szavazatok alapján a jelenlegivel megegyező arányú mandátumelosztást eredményezzen - tette hozzá. A legnagyobb ellenzéki párt szerint fontos az egyéni képviselői mandátumok megtartása, mivel ez jelenthet közvetlen kapcsolatot a választókkal. 

 A tárgyalássorozat célja, hogy olyan új választási szabályok alakulhassanak a ki, amelyek a kisebb létszám mellett pontosabban tükrözik a választói akaratot - mondta el Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese. A szocialista frakció az egyfordulós választásokat támogatja, mivel az embereknek elegük van a kampányból, és egy forduló lényegesen olcsóbb lenne. Az egyeztetésen a pártok letették kártyáikat az asztalra, amelyből arra lehet következtetni, hogy van esély a megállapodásra - közölte a politikus.