5172 milliárd forintra emelkedett a magyar háztartások hitelállománya

Az utóbbi négy évben megnégyszereződött a háztartások adósságállománya. A jegybank adatai azt mutatják, hogy júniusban 60,30 milliárd forintnyi kölcsönt vettek fel a háztartások. A pénzintézetek 38,8 milliárd forintért utaltak ki fogyasztási hitelt, 19,2 milliárd forintért lakáshitelt, 2,3 milliárdért pedig egyéb hitelt. A lakosság teljes hitelállománya június végére 5172 milliárd forintra emelkedett. A magyar lakosságot terhelő devizahitelek miatt eddig már több hitelminősítő adott hangot aggodalmának. Kockázatot jelent a Forint esetleges gyengülése, ami a törlesztőrészletek növekedésével jár és félő, hogy a háztartások ezt már nem tudják kifizetni.
2007.08.01. 08:04 |
 Az utóbbi négy évben megnégyszereződött a háztartások adósságállománya. A jegybank adatai azt mutatják, hogy júniusban 60,30 milliárd forintnyi kölcsönt vettek fel a háztartások.





 A pénzintézetek 38,8 milliárd forintért utaltak ki fogyasztási hitelt, 19,2 milliárd forintért lakáshitelt, 2,3 milliárdért pedig egyéb hitelt. A lakosság teljes hitelállománya június végére 5172 milliárd forintra emelkedett. Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben majdnem 800 milliárd forintnyi hitelt vettek föl a háztartások, melyek regisztrált adóssága négy év alatt megnégyszereződött. Az adósság nagyobb részét változatlanul a lakáshitelek teszik ki.

 A devizahitelek térnyerése szembetűnő: júniusban a pénzintézetek gyakorlatilag csak devizahitelt folyósítottak, a 60,3 milliárd forintnyi kölcsönből a forintalapú hitel mindössze 500 millió forintot tett ki. A magyar lakosságot terhelő devizahitelek miatt eddig már több hitelminősítő adott hangot aggodalmának. Az ezzel kapcsolatos jelentések arra figyelmeztetnek, hogy a forint árfolyamának jelentős gyengülése esetén a háztartások törlesztési terhei is megugranak, ami az egész pénzügyi szektor számára kockázatot jelent.

 Az eladósodást a pénzintézetek meglehetősen magas kamatai sem akadályozzák, a folyószámla hitelek átlagos kamata júniusban meghaladta például a 20 százalékot, a fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatója pedig elérte a 25 százalékot. Kedvezőbb a helyzet a lakáshiteleknél, ahol a jegybank átlagosan 10,1 százalékos kamatot mért.

 A dinamikus hitelfelvételt ráadásul nem kíséri a bankoknál elhelyezett betétek összegének emelkedése, azaz nem nőtt a családok megtakarítási kedve.

Magyarország

  1. Nagyboldogasszony napja

    Nagyboldogasszony napja Szent István óta parancsolt ünnep. Bár a mennybevétel dogmáját XII. Pius pápa viszonylag későn,1950-ben hirdette csak ki, az ünnep az egyház sok évszázados hitbeli meggyőződését tükrözi. Magyarországon ez a nap kiemelt ünnep, 1948-ig munkaszüneti nap volt. Csütörtökön, Nagyboldogasszony ünnepén Spányi Antal megyés püspök tart ünnepi szentmisét a Bazilikában este hét órakor.

    2024.08.15.
  2. Tetőzik a Perseida meteorraj

    Színes programokkal vár mindenkit ma is a Székesfehérvári Királyi Napok. A fesztiválozás közepette azonban éjszaka érdemes lesz az égre is feltekinteni: tetőzik a Perseida meteorraj, várhatóan most figyelhető majd meg az égbolton a legtöbb hullócsillag.

    2024.08.12.
  3. 1100 éve Európában

    Székesfehérváron indul az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című kulturális programsorozat: augusztus 10. és 16. között 14 programmal várják az érdeklődőket a kultúrstratégiai intézmények a Székesfehérvári Királyi Napok kísérőrendezvényeként.

    2024.08.06.
  4. Folytatódik a nyári ellenőrzés

    Folytatódik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelt, nyári ellenőrzése; az eddigi vizsgálatok számos szabálytalanságot tártak fel. A szabályszegők most még többet kockáztatnak. Augusztus 1-jétől ugyanis duplázódott a mulasztási bírság, így akár kétmillió forintos szankcióval is számolhat például az, aki be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztat, vagy elmulasztja a nyugtaadást.

    2024.08.04.