A túlzott sófogyasztás veszélyeire figyelmeztet az Egészségfejlesztési Iroda

Tömegeket érintő, két fontos egészségügyi kockázatra hívja a figyelmet közösségi oldalán az Egészségfejlesztési Iroda. A Hipertónia – Magas vérnyomás a sófogyasztás tükrében című írásból megtudhatjuk, mekkora mennyiségű sót és milyen forrásból érdemes fogyasztanunk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, illetve olvashatunk a nyári időszakban kirívóan jelentkező pollenallergiáról is.
2021.05.20. 12:30 |
A túlzott sófogyasztás veszélyeire figyelmeztet az Egészségfejlesztési Iroda

A só ajánlott napi mennyisége 5 gramm, ez körülbelül egy teáskanálnyi mennyiség. Ennek több mint a háromszorosát, átlagosan 17 grammot fogyaszt el egy felnőtt ember naponta.

A sok só megköti a vizet, magas vérnyomást okozhat, ami érelmeszesedéshez, érelzáródáshoz vezethet. A napi sóbevitel általában a gabonafélékben, a gabonatermékekben, a húsokban, húskészítményekben és a tejtermékekben összpontosul. Érdemes ellenőrizni a termékek sótartalmát, és kerülni a magas sótartalmú élelmiszereket, készételeket, mártásokat, készítményeket. Jól tesszük, ha figyelünk az ásványvizek nátriumtartalmára is, nem sózzuk pluszban az élelmiszereket, és sok friss zöldséget, gyümölcsöt eszünk.

A pollenallergiáról is ír közösségi oldalán az EFI. A nyár kezdetével, a napsütéses órák számának az emelkedésével elkezdődik a fűfélék virágzása és ezzel együtt az allergiaszezon. Az allergiás reakciót, a fokozott orrfolyást és a tüsszögést a szabad szemmel nem látható, rendkívül finom virágporszemcsék okozzák. A tünetek elviselhetőbbé tételére számos praktika van, illetve jó, ha figyelemmel kísérjük, mikor melyik allergizáló pollen található nagy koncentrációban a levegőben. Ezek megismeréséhez a Polleninformáció weboldalt és a Süss fel nap című pollenjelentés weboldalt ajánlja az Egészségfejlesztési Iroda.