Az igazi kenyérnek lelke van

Ez a lélek időnként egy kicsit hagymás vagy éppen paradicsomos, de a lényeg, hogy olyan ízélményben részesítse fogyasztóját, amire nem minden nagyáruházi társa képes.
2021.02.11. 22:18 |
Az igazi kenyérnek lelke van

Kívül ropog, belül omlós és puha, az illata pedig messziről hívogat – él a fejünkben a kép arról, hogy mit kell nyújtania egy igazi kenyérnek. Aztán elugrunk a helyi nagyáruházba, ahol az első kezünk ügyébe akadó példányt berántjuk a kosarunkba, hogy minél hamarabb végezzünk a bevásárlással. A kenyér már megvan. Aztán a vacsoránál szomorú szemekkel nézzük a karéj közepén tátongó lyukakat, és aztán elmormoljuk a napi kenyér-kesergőt: „Régen minden jobb volt!”

A házi kovászolás nagy divatját éli, ezzel reményt adva a kenyér becsületének, viszont a napi rohanás mellett nem mindenkinek jut ideje arra, hogy ezt is magának készítse el. Vannak viszont olyan pékségek, ahol kellő gondossággal, odafigyeléssel fordulnak a péksütemények felé, és alkotnak minden nap a klasszikus elképzelést maximálisan megtestesítő kenyeret – többek közt. A Gárdonyi Pék is ezek közé a helyek közé tartozik, ahol a kovászos, teljes kiőrlésű és mediterrán típusok közül is válogathatunk, tavasztól őszig akár személyesen az üzletükben, de az egész évben működő webáruházukban is (kiszállítanak Fehérvárra is).

Ma már fontos, hogy egy ilyen hagyományokat őrző pékség kínálatában ne csak a klasszikusokkal találkozzunk, hanem az olyan termékekkel is, amik alkalmazkodnak a különféle speciális étrendű fogyasztók igényeihez is. A teljes kiőrlésű lisztből készült péksütemények jelenléte mellett, a cukorbetegeknek, laktózérzékenyeknek is fogyasztható édes és sós finomságok alapvető jelentőségűek. Az egészség megőrzése, az erre való odafigyelés törődést jelent, ha pedig ezt egy pékségtől kapjuk, biztosak lehetünk benne, hogy a legjobb helyen járunk. Ha pedig esetleg szó szerint betévedünk egy ilyen helyre és kicsit többre vágyunk, az sem utolsó, ha az ünnepi alkalmakra, különleges pillanatokhoz is tudnak mivel szolgálni.