-
Idén is lesz Fehérvári Mézünnep
Augusztus 9–11. között idén is lesz Fehérvári Mézünnep. Mézvásár, mézkóstolás, mézes előadások, interaktív játékok gyerekeknek, a mézlovagrendek és a mézkirálynő felvonulása, mézlovagavatás avatás szerepel a programban. A rendezvény helyszíne az Országzászló tér lesz.
2024.08.04. -
Gondtalan Sulikezdés
Az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ idén is a Next Stoppal közösen szervezi meg a Gondtalan Sulikezdés akcióját. A nyolcadik alkalommal meghirdetett iskolai tanszergyűjtés támogatói a szerényebb körülmények között élő helyi és környékbeli családoknak teszik könnyebbé az iskolakezdést, hogy a diákok teli táskával mehessenek iskolába.
2024.08.04. -
How much is the fish?
Ahogy az elmúlt 27 évben, úgy idén is egy műfajilag rendkívül sokszínű fesztivál várta a FEZEN közönségét. A fesztivál utolsó napján kitehették a megtelt táblát. A két nagyszínpadon különböző műfajú előadók léptek fel egyidőben, ha valaki nem akart a Scooterre tombolni, az meghallgathatta a Judas Priest korábbi gitárosának, K.K. Downingnak a KK’s Priest nevű bandáját.
2024.08.04. -
segítsünk Kittin!
A vasárnapi székesfehérvári Almássy lakótelepen történt lakástűz súlyos sérültje a Fehérvár Enthroners amerikai futball csapat cheerleader formációjának egyik tagja, Kitti. A csapat a következő mérkőzés jegy és bérlet bevételének teljes árát a család számára fogja felajánlani.
2024.08.03.
Birsalma vegán szaloncukor - innovációs díjat kapott Damniczki Balázs mestercukrász
![Birsalma vegán szaloncukor - innovációs díjat kapott Damniczki Balázs mestercukrász](/_upload/images/news/73401/birsalma01.jpg)
A Magyar Édességgyártók Szövetsége azért alapította a díjat, hogy tagsága szavazatai alapján minden évben elismerje az előző esztendő során megjelent, innovációs szempontból kiemelkedő édességkészítői újítást.
Azon cukrászok munkáját díjazzák, akiknek a termékei ötvözik az édességkészítés hagyományait a jelen kihívásaival együtt.
A szövetség idén a Székesfehérváron készülő Damniczki birsalma vegán szaloncukornak ítélte az 2022. évi Édesség Innovációs Díjat.
„Azért dolgozunk, hogy az édességfogyasztás minél inkább a minőség irányába mozduljon el. Szubjektív, hogy ki mit szeret, azonban mindenképpen fontos, hogy egy termék minőségi alapanyagokból készüljön, az elkészítése pedig legyen innovatív.” – fogalmazott a díjátadón Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke. Hozzátette, hogy az elmúlt 10-15 évben a hazai édességgyártás kis- és közepes vállalkozásai megerősödtek, azonban az elmúlt három esztendő sajnálatosan nem volt egyszerű. A két év COVID beszerzési, szállítási akadályokat, míg a tavaly esztendő áremelkedést hozott, így sok vállalkozás került nehéz, túlélő helyzetbe. Ennek ellenére az látszik, hogy a hazai édességfogyasztás – bár nem éri el az európai átlagfogyasztás felét sem – stabil, érdemes a szektorba beruházni és hosszú távon gondolkodni.
„A vásárlók egyre több alternatív, mentes terméket keresnek a különféle érzékenységek miatt. A vegán termékek – mint amilyen a nyertes szaloncukor is – nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt. Fontos, hogy az alapanyagok minél tisztább, ellenőrzött forrásból származzanak. Lehetőleg preferáljuk a magyar alapanyagokat, főleg a gyümölcsök esetében.” – hangsúlyozta Damniczki Balázs. Elmondta, hogy náluk a karácsonyi hangulathoz szorosan hozzátartozik a birsalmasajt, gyakorlatilag ezt ültették át szaloncukor formába. Nincs benne semmiféle kemikália, így citromsav sem. Először a saját kertjükből, majd egy siófoki termelőtől származó birsalmával és 58 százalékos kakaótartalmú, minőségi, belga étcsokoládéval dolgoztak. Fontos volt, hogy a vastag, intenzív gyümölcsös részre minél vékonyabb csokibevonat kerüljön.
A mestercukrász hangsúlyozta, hogy a frissesség miatt a szaloncukrok gyártása náluk novemberben kezdődik, a tartósítószer-mentesség okán pedig ezek a termékek körülbelül januárig őrzik meg a minőségüket. Így a birsalma vegán szaloncukorral sem terveztek hosszú távra, a frissesség megőrzése volt a lényeg az ünnepekre.
Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a Szövetségnek a díjátadó helyi megrendezéséért és gratulált a díjazottnak. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan manufaktúrája van Székesfehérvárnak, amely komoly városmarketing értékkel bír. Balázsék régóta odaadóan és minőségi módon szolgálják a hivatásukat!” – fogalmazott, majd hozzátette, egy ilyen helyi vállalkozásnál fogyasztani dupla boldogság, hiszen finomságokat ehetünk, közben összejöhetünk, beszélgethetünk másokkal, ami az élet szép pillanatait jelenti.