-
Sikerfilmek a Barátságban
December 27-én pénteken a Fekete pont, december 28-án szombaton pedig a Futni mentem című magyar sikerfilmeket tűzi műsorára a Barátság mozi. Emellett animációs filmet, spanyol vígjátékot és zenés mozifilmet is láthatunk.
2024.12.25. -
Szrnteste Sárpentelén
Jézus születését a legszebb ünnepünkként tartjuk számon. Székesfehérvár határában, Sárpentelén zajló csodás karácsonyi ünnepségek emlékeit Széchényi Zsigmond aranytollú író és vadász örökítette meg Csordapásztorok című írásában.
2024.12.24. -
Lucától vízkeresztig
A karácsonyi ünnepkör népszokásainak színes, különleges, már-már kimeríthetetlennek tűnő tárházából válogattunk néhány érdekes darabot. A legtöbb hagyomány ma már csak a múzeumokban vagy egy-egy családi örökségként felemlegetett történetben van jelen. Lukács László néprajzkutatót hívtuk segítségül.
2024.12.24. -
Köszönet a mentősöknek
Székesfehérvár közössége nevében mondott köszönetet Mészáros Attila alpolgármester és Östör Annamária egészségügyi, sport- és társadalmi fenntarthatósági tanácsnok az OMSZ Székesfehérvári Mentőállomásán a mentős dolgozóknak, akik az ünnepek alatt megerősített szolgálatban teljesítenek szolgálatot.
2024.12.23.
Birsalma vegán szaloncukor - innovációs díjat kapott Damniczki Balázs mestercukrász
A Magyar Édességgyártók Szövetsége azért alapította a díjat, hogy tagsága szavazatai alapján minden évben elismerje az előző esztendő során megjelent, innovációs szempontból kiemelkedő édességkészítői újítást.
Azon cukrászok munkáját díjazzák, akiknek a termékei ötvözik az édességkészítés hagyományait a jelen kihívásaival együtt.
A szövetség idén a Székesfehérváron készülő Damniczki birsalma vegán szaloncukornak ítélte az 2022. évi Édesség Innovációs Díjat.
„Azért dolgozunk, hogy az édességfogyasztás minél inkább a minőség irányába mozduljon el. Szubjektív, hogy ki mit szeret, azonban mindenképpen fontos, hogy egy termék minőségi alapanyagokból készüljön, az elkészítése pedig legyen innovatív.” – fogalmazott a díjátadón Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke. Hozzátette, hogy az elmúlt 10-15 évben a hazai édességgyártás kis- és közepes vállalkozásai megerősödtek, azonban az elmúlt három esztendő sajnálatosan nem volt egyszerű. A két év COVID beszerzési, szállítási akadályokat, míg a tavaly esztendő áremelkedést hozott, így sok vállalkozás került nehéz, túlélő helyzetbe. Ennek ellenére az látszik, hogy a hazai édességfogyasztás – bár nem éri el az európai átlagfogyasztás felét sem – stabil, érdemes a szektorba beruházni és hosszú távon gondolkodni.
„A vásárlók egyre több alternatív, mentes terméket keresnek a különféle érzékenységek miatt. A vegán termékek – mint amilyen a nyertes szaloncukor is – nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt. Fontos, hogy az alapanyagok minél tisztább, ellenőrzött forrásból származzanak. Lehetőleg preferáljuk a magyar alapanyagokat, főleg a gyümölcsök esetében.” – hangsúlyozta Damniczki Balázs. Elmondta, hogy náluk a karácsonyi hangulathoz szorosan hozzátartozik a birsalmasajt, gyakorlatilag ezt ültették át szaloncukor formába. Nincs benne semmiféle kemikália, így citromsav sem. Először a saját kertjükből, majd egy siófoki termelőtől származó birsalmával és 58 százalékos kakaótartalmú, minőségi, belga étcsokoládéval dolgoztak. Fontos volt, hogy a vastag, intenzív gyümölcsös részre minél vékonyabb csokibevonat kerüljön.
A mestercukrász hangsúlyozta, hogy a frissesség miatt a szaloncukrok gyártása náluk novemberben kezdődik, a tartósítószer-mentesség okán pedig ezek a termékek körülbelül januárig őrzik meg a minőségüket. Így a birsalma vegán szaloncukorral sem terveztek hosszú távra, a frissesség megőrzése volt a lényeg az ünnepekre.
Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a Szövetségnek a díjátadó helyi megrendezéséért és gratulált a díjazottnak. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan manufaktúrája van Székesfehérvárnak, amely komoly városmarketing értékkel bír. Balázsék régóta odaadóan és minőségi módon szolgálják a hivatásukat!” – fogalmazott, majd hozzátette, egy ilyen helyi vállalkozásnál fogyasztani dupla boldogság, hiszen finomságokat ehetünk, közben összejöhetünk, beszélgethetünk másokkal, ami az élet szép pillanatait jelenti.