-
Sorrendmódosítás a felvételin
Július 10-ig pótolhatták a felsőoktatásba felvételizők a még hiányzó dokumentumaikat az E-felvételi felületén, sorrendmódosításra azonban július 16-ig van még lehetőségük.
2024.07.16. -
Gondosóra program
A Gondosóra egy olyan ingyenes jelzőkészülék, amellyel 65 év feletti honfitársaink egyetlen gombnyomással kérhetnek segítséget. A segítségkéréseket egy 0-24 órás diszpécserszolgálat fogadja. Mostantól elérhető egy olyan új mobiltelefonos alkalmazás, amelyet a Gondosóra használója mellett a hozzátartozói is letölthetnek.
2024.07.12. -
Vége az érettséginek
Július 3-án dőlhetnek hátra végleg az érettségizők, hiszen a 2023/24-es tanév rendje szerint ekkor érnek véget hivatalosan is a szóbeli érettségik. Július 24-én kiderül, kik jutottak be idén az egyetemek szeptemberben induló képzéseire.
2024.07.03. -
Szájkosárral és pórázzal Balatonra
Változott szerdától a kutyák szállítását érintő szabályozás a vonatokon: már zárt doboz nélkül, csupán szájkosár és póráz használatával is lehet velük utazni a balatoni InterCity és expresszjáratokon - közölte a MÁV Zrt. a vasúttársaság honlapján.
2024.06.26.
Főszezonban gyakori a vásárlók megkárosítása
A június eleje óta tartó idegenforgalmi főszezon ellenőrzése során a fogyasztóvédők eddig több mint ezer vendéglátóipari egységet ellenőriztek, amelyeknek több mint a felénél találtak kifogásolnivalót. A legtöbbször a vásárlók megkárosítását rója fel az ellenőrzött helyeken a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség. A nyári idegenforgalmi főszezon vizsgálatakor a fogyasztóvédők kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszerbiztonsági szempontok teljesülésére, az árfeltüntetésre, a vásárlók megkárosítására.
A június eleje óta tartó idegenforgalmi főszezon ellenőrzése során a fogyasztóvédők eddig több mint ezer vendéglátóipari egységet ellenőriztek, amelyeknek több mint a felénél találtak kifogásolnivalót. A legtöbbször a vásárlók megkárosítását rója fel az ellenőrzött helyeken a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség. A nyári idegenforgalmi főszezon vizsgálatakor a fogyasztóvédők kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszerbiztonsági szempontok teljesülésére, az árfeltüntetésre, a vásárlók megkárosítására.
Gyümölcslé helyett nektár
Sok esetben tapasztalták a fogyasztóvédők, hogy az itallapon feltüntetett narancslé helyett narancsnektárral vagy narancsitallal szolgálták ki őket. Az FVF megállapítása szerint ezzel a vásárlói megkárosítások esetenként elérték a 100 forintot is. Ugyanis a gyümölcslé gyümölcstartalmának 100 százaléknak kell lennie, míg a gyümölcsnektár esetében ez 25 százalék felett, a gyümölcsitalnál 25 százalék alatt van.
A tapasztalatok szerint hasonló a helyzet az égetett szeszesitalok esetében is, mert a legutóbbi szabályozások következtében már nem lehet az aromák és színezékek felhasználásával készült mezőgazdasági eredetű etilalkoholt sem "rum"-nak, sem "brandy"-nek nevezni, de ugyanígy tiltott az adott termékre alkalmazott "whisky" vagy "pálinka" elnevezés is.
Mégis sok esetben fordul elő, hogy az itallapon kínált pálinka valójában csak "barack ízesítésű szeszesital". A vendéglátósok elmondásuk szerint nem ismerik a különbséget, holott árban, illetve a címke tartalmában is jelentős különbségek fedezhetőek fel - közölte a hatóság.
A HACCP miatt még nem büntetnek
Az ellenőrzések kitérnek a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer bevezetésének vizsgálatára is. Ennek során a fogyasztóvédelmi hatóság az ellenőrzés első körében nem büntet a rendszer kiépítésének hiánya miatt, de ilyen esetben a hiányosság pótlására kötelező határozatot hoz. Amennyiben az utóellenőrzések során kiderül, hogy nem építették ki a rendszert, akkor a tulajdonos már komoly bírságra számíthat.
A fogyasztóvédők mostani ellenőrzései azt mutatják, hogy egyes üzleteknél még nincs kiépítve a HACCP, de a helyzet lényegesen kedvezőbb, mint az egy évvel ezelőtti ellenőrzések során volt.
Problémát okoz, hogy a kiépített HACCP-rendszerek több esetben nem üzletre szabottak, így előfordult az is, hogy több üzlet teljesen ugyanazt a dokumentációt alkalmazta, s még az elírások és a helyesírási hibák is azonosak voltak.
Tárolási, eltarthatósági problémák
A korábbiakhoz hasonlóan az idén is sok probléma van az élelmiszerbiztonsági feltételek meglétével. A szakosított hűtőtárolás ellenőrzése során - a korábbi évekhez hasonlatosan - most is sok jellemző problémát tártak fel. Több egységben továbbra is egy légtérben tárolják a nyers húst és a sajtot, holott ezek elfogyasztása után komoly fertőzések léphetnek fel.
Több cukrászdában árusítottak olyan süteményeket is, amelyek fogyaszthatósági ideje lejárt. Komoly rendellenességeket tapasztaltak az ellenőrök a fagylaltok forgalmazásánál is. Többször előfordult, hogy a kereskedők nem vagy hiányosan vezették a fagylaltkönyvet, a fagylaltforgalmi naplót - közölte a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség.