Lecsófesztivál - az íz és a tálalás harmóniájára is oda kell figyelni

Csirkemájjal, rizzsel, tarhonyával, hígabban, sűrűbben – kinek-kinek ízlése szerint gőzölög majd a lecsó szeptember 28-án, a Fehérvári Lecsőfőző Vigasság első napján. A zsűri által a legfinomabbnak ítélt húsz étel közül sorsolás útján dől el, ki nyeri az idei Lecsókirály címet.
2013.09.17. 10:24 |
Csirkemájjal, rizzsel, tarhonyával, hígabban, sűrűbben – kinek-kinek ízlése szerint gőzölög majd a lecsó szeptember 28-án, a Fehérvári Lecsőfőző Vigasság első napján. A zsűri által a legfinomabbnak ítélt húsz étel közül sorsolás útján dől el, ki nyeri az idei Lecsókirály címet.
Polgár János vendéglős, a zsűri elnöke elmondta, ebben az évben hatszáznál is többen neveztek, ezért az „A”, „B” zsűri mellett egy „C” zsűrire is szükség lesz. A zsűrizés a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az ítészek maximum tíz pontot adnak a tálalás igényességére, és még egyszer tízet az ízre. Ez alapján minden huszonötödik lecsó után hirdetnek egy első helyezettet, akik közül Fortuna választja ki, ki lesz a végső győztes.
„Nagyon örülök neki, hogy a szakmai színvonal évről-évre emelkedik. Lehet látni, hogy a főzés mellett a csapatok egyre több energiát fordítanak az igényes tálalásra.” – fejtette ki az elnök, aki azt tanácsolja a főzőknek, ne hallgassanak a kondér mellett álldogálók véleményére, és úgy készítsék el a lecsót, ahogyan ők a legjobban szeretik. Persze a szakmaiságon kívül a zsűri számára is a barátságról, az együttlét öröméről szól ez a nap, ahogy Sipos József kilenc éve megálmodta. A „Sipi” emlékserleget idén nem feltétlenül a legfinomabb étel készítője kapja, hanem a leglelkesebb csapat, amelyik a hozzávalókon kívül szívét-lelkét is beleadja az elkészítésbe és a tálalásba.
 
Göbölyös Éva, gyakorlott „lecsófesztiválozó” csapatával eddig minden évben neveztek, sőt tavalyelőtt ők nyerték el a Lecsókirály címet. Éváék a hagyományos, közepesen sűrű lecsóra esküsznek, amit saját termesztésű, frissen szedett paprikából, paradicsomból készítenek el. „A paprikát, hogy gusztusos, lecsó formája legyen, csak közepes darabokra vágjuk fel. Az íze miatt teszünk hozzá egy kis füstölt szalonnát, kolbászt és a végén egy kis virslit. Ha elkészült, akkor zöld fűszeres galuskával ízlésesen tálaljuk, ugyanis a zsűri az összképet értékeli” – jegyezte meg az egykori győztes.
A finom lecsó mellett az esztétikus főzőhely és tálalás fontosságára a tavalyi „Legszebb stand”-díjas Bürger Éva is felhívta minden gyakorlott és leendő versenyző figyelmét. Éva és a „Lélekdonor” brigád tavaly még csak „első bálozó”volt, de mégis a házi szőttessel, az asztalra kitett pálinkával igyekeztek a várkörúti 3x3 méteres placcot vendégcsalogatóvá és marasztalóvá tenni.
„Reggel eszembe jutott egy kis versike: Légy a csoportunk vendége, lecsó lesz az emléked, amit ki is függesztettünk. Meg kell, hogy mondjam, hatásos volt, mert annyian kóstolták meg a csirkemájas lecsónkat, hogy kétszer kellett főznünk.” – elevenítette fel a tavalyi emlékeket Éva, aki csapatával most is kint lesz a fesztiválon. Az idei év egyik újdonsága, hogy a rendezvény két napos lesz, de a kulturális programok már 27-én pénteken elkezdődnek. A Rákóczi utcai nagyszínpad mellett a szervezők kézműves vásárral, gyermekfoglalkozásokkal is készülnek, sőt a Városház tér igazi gasztro központtá alakul át, ahol többek között főzőbemutatók, bor-, és pálinkakóstolók, helyi termékek, bioételek várják az érdeklődőket.