-
1100 éve Európában
Az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége jegyében 1100 éve Európában, 20 éve az unióban címmel országos kulturális programsorozat indul augusztusban Székesfehérváron. A programsorozat augusztus 10-én kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozattal együtt.
2024.07.20. -
Sorrendmódosítás a felvételin
Július 10-ig pótolhatták a felsőoktatásba felvételizők a még hiányzó dokumentumaikat az E-felvételi felületén, sorrendmódosításra azonban július 16-ig van még lehetőségük.
2024.07.16. -
Gondosóra program
A Gondosóra egy olyan ingyenes jelzőkészülék, amellyel 65 év feletti honfitársaink egyetlen gombnyomással kérhetnek segítséget. A segítségkéréseket egy 0-24 órás diszpécserszolgálat fogadja. Mostantól elérhető egy olyan új mobiltelefonos alkalmazás, amelyet a Gondosóra használója mellett a hozzátartozói is letölthetnek.
2024.07.12. -
Vége az érettséginek
Július 3-án dőlhetnek hátra végleg az érettségizők, hiszen a 2023/24-es tanév rendje szerint ekkor érnek véget hivatalosan is a szóbeli érettségik. Július 24-én kiderül, kik jutottak be idén az egyetemek szeptemberben induló képzéseire.
2024.07.03.
Mától nincs fűszerpaprika a boltokban - a korábban vásároltat se használjuk!
Mától valamennyi fűszerpaprika-őrleményt és paprikatartalmú fűszerkeveréket ki kell vonni a boltokból és a közétkeztetésből, mivel a hatóságok rákkeltő anyagot tartalmazó termékeket találtak a kereskedelemben. A kormány figyelmezteti a lakosságot, hogy átmenetileg otthon se fogyasszon boltban vett paprikát.
Az országos tiszti főorvos közfelhívása szerint fűszerpaprikát nem használhatnak fel a közétkeztetők és a vendéglátóhelyek sem. Az intézkedés betartását az ÁNTSZ és a fogyasztóvédelem ellenőrzi. Működési engedélyük visszavonására számíthatnak, akik a rendelkezést nem tartják be. Az országos élelmiszerbotrány komoly gazdasági károkat okozhat a fűszerparika-ágazatban, a vendéglátóiparban és a közétkeztetésben. Szakértők nem tartják kizártnak, hogy a paprikaügy kedvezőtlenül hathat a húsfeldolgozókra, a konzervgyártókra és több más olyan iparágra, amely fűszerpaprikát használ fel.
A rendkívüli intézkedés azután vált szükségessé, hogy az ÁNTSZ-vizsgálatokon kiderült: nagy mennyiségű, rákkeltő hatású aflatoxin van egyes kereskedelmi forgalomban lévő termékekben. Az ellenőrzések 10-15-szörös dózisra derítettek fényt a megengedetthez képest, de lapunk úgy értesült: akadt olyan tétel is, amely nyolcvanszor több toxint tartalmazott. A kifogásolt termékeket a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt. és a sükösdi Házi Piros Paprika Kft. gyártotta, ezért ellenük eljárás indult a fogyasztók megtévesztése miatt.
Közfelhívással fordultak a lakossághoz, hogy átmenetileg otthon se fogyasszon a boltokban korábban vásárolt fűszerpaprikából. A miniszter közölte: a termékeket egyelőre nem kell kidobni, mivel a vizsgálatok után közzéteszik, közülük mely áruféleségek fogyaszthatók, melyek nem. A toxinmentes fűszerpaprika-készletek a lehető leghamarabb visszakerülnek az üzletek polcaira. A tegnapi bejelentések szerint valószínűsíthető, hogy nem minden forgalmazott paprikatermék fertőzött, vagyis a kabinet biztonsági okokból döntött valamennyi áruféleség kivonása mellett. Már most tudható, hogy a 2005. április 15. utáni felhasználási idővel gyártott termékek fogyaszthatók.
A tisztiorvos nem lát okot arra, hogy a fűszerpaprika-tartalmú húskészítményeket és konzerveket is eltávolítsa a kereskedelemből. Megnyugtatásul közölte: a lakosság egy főre vetítve 0,5 kilogramm fűszerpaprikát használ fel évente, és e mennyiséget most a toxindús termékekből egy hét alatt el kellett volna fogyasztania valakinek, hogy egészségi károsodást szenvedjen. Az egészségügy miniszter nem tudott pontos felvilágosítást adni arról, hogy a piaci árukivonás mennyibe kerülhet, illetve milyen módon kártalanítják majd a fogyasztókat és a kárt szenvedett kereskedelmi és egyéb érintett cégeket.
A rákkeltő anyagoknál csupán technikai határértéket szabnak meg a hatóságok, a megbetegedés szempontjából nincs megállapítva biztonságos határérték – mondta Tompa Anna, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet igazgatója. Hozzátette: szerencsétlen esetben minimális aflatoxinmennyiség is daganatot okozhat. Nemzetközi vizsgálatok igazolják, hogy Afrikában, Ázsia egyes területein, Észak- és Dél-Amerikában a májrák előfordulási gyakorisága magas, s ennek oka az ételek szervezetet károsító aflatoxintartalma. Az anyag diófélékben, mogyoróban, fűszerekben fordulhat elő a párás melegben történő tárolás miatt.
Az aflatoxinok (különösen ennek B1 jelű típusa) rákkeltő hatását állatkísérletek is igazolták. 1988-ban a Nemzetközi Rákkutató Hivatal (IARC) az aflatoxin B1 anyagot hivatalosan is rákkeltő szernek minősítette. Az EU Hivatalos Lapjában közzétett biztonsági rendelet tartalmazza a technikai biztonsági értékeket. A paprikában az aflatoxin B1 5,0 mikrogramm/ kg, az egyéb, más típusú aflatoxinok esetében pedig 10,0 mikrogramm/kg.