-
Érkeznek a tankönyvek
Augusztus 1-jén megkezdődött mintegy 13 millió tankönyv kiszállítása az iskolákba. A köznevelésben és szakképzésben tanuló minden diák ingyenesen jut hozzá a tankönyvekhez
2024.08.02. -
Július 30-án indul a pótfelvételi
Akik a július 24-én nem jutnak be semelyik felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhetnek egyetemre. A pótfelvételin az egyetemek általában önköltséges képzéseket hirdetnek meg, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján akár néhány állami ösztöndíjas szakot, férőhelyet is lehet találni.
2024.07.29. -
1100 éve Európában
Az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége jegyében 1100 éve Európában, 20 éve az unióban címmel országos kulturális programsorozat indul augusztusban Székesfehérváron. A programsorozat augusztus 10-én kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozattal együtt.
2024.07.20. -
Sorrendmódosítás a felvételin
Július 10-ig pótolhatták a felsőoktatásba felvételizők a még hiányzó dokumentumaikat az E-felvételi felületén, sorrendmódosításra azonban július 16-ig van még lehetőségük.
2024.07.16.
Még mindig élelmiszer - cukrozzák a bolti mézek több, mint felét
Egy független laboratórium vizsgálatai szerint a hazai boltokban kapható mézek hetven százaléka hamisított, cukorral és más adalékanyagokkal hígított termék. A méhészek érdekképviselete ügyészségi feljelentést szeretne tenni az ügyben. Hét magyar és két külföldi gyártó terméke bukott meg a minőségellenőrzésen. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a független brémai Applica laboratóriummal, közjegyző által hitelesített szűrővizsgálatot végeztetett kilenc nagy élelmiszer-áruház körében. A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy az országban kapható mézkészítmények hetven százalékban hamisítottak: adalékanyaggal és cukor hozzáadásával készültek.
2007.05.15. 07:30 |
Egy független laboratórium vizsgálatai szerint a hazai boltokban kapható mézek hetven százaléka hamisított, cukorral és más adalékanyagokkal hígított termék. A méhészek érdekképviselete ügyészségi feljelentést szeretne tenni az ügyben. Hét magyar és két külföldi gyártó terméke bukott meg a minőségellenőrzésen.
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a független brémai Applica laboratóriummal, közjegyző által hitelesített szűrővizsgálatot végeztetett kilenc nagy élelmiszer-áruház körében. A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy az országban kapható mézkészítmények hetven százalékban hamisítottak: adalékanyaggal és cukor hozzáadásával készültek. A méhészek a Földművelésügyi Minisztériumhoz és az Ügyészséghez fordultak az ügyben.
Bross Péter, az OMME elnöke kifejtette, miután a termelőtől a felvásárló átveszi a mézet, a palackozási eljárás során rengeteget romlik a méz minősége, sőt, cukrot és más adalékanyagokat kevernek a mézhez. A boltokba kikerülő készítményeket pedig úgy értékesítik, mintha az eredeti, természetes méz lenne. Ezzel becsapják a vevőket, sőt a szakember állítása szerint a hamis méz - tartós fogyasztás esetén - akár súlyos egészségügyi következményekkel is járhat.
Kiemelte, hogy botrányos, miszerint a boltokban kapható mézek hetven százaléka hamisított. Több mint negyven mintából harminc esetében irreálisan magas cukor- és hozzáadottanyag-tartalmat mértek. Bross szerint a hamis mézért elsősorban a palackozók a felelősek, mert a méz homogenizálási folyamatánál a mennyiség növelésének érdekében hígítják fel a mézeket. Ezzel olcsón, nagy tömegben tudnak a piacra dobni "mézkészítményt". A probléma az, hogy a boltokban kapható méznek már semmi köze a termelőtől származó természetes élelmiszerhez - véli az egyesület elnöke.
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a független brémai Applica laboratóriummal, közjegyző által hitelesített szűrővizsgálatot végeztetett kilenc nagy élelmiszer-áruház körében. A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy az országban kapható mézkészítmények hetven százalékban hamisítottak: adalékanyaggal és cukor hozzáadásával készültek. A méhészek a Földművelésügyi Minisztériumhoz és az Ügyészséghez fordultak az ügyben.
Bross Péter, az OMME elnöke kifejtette, miután a termelőtől a felvásárló átveszi a mézet, a palackozási eljárás során rengeteget romlik a méz minősége, sőt, cukrot és más adalékanyagokat kevernek a mézhez. A boltokba kikerülő készítményeket pedig úgy értékesítik, mintha az eredeti, természetes méz lenne. Ezzel becsapják a vevőket, sőt a szakember állítása szerint a hamis méz - tartós fogyasztás esetén - akár súlyos egészségügyi következményekkel is járhat.
Kiemelte, hogy botrányos, miszerint a boltokban kapható mézek hetven százaléka hamisított. Több mint negyven mintából harminc esetében irreálisan magas cukor- és hozzáadottanyag-tartalmat mértek. Bross szerint a hamis mézért elsősorban a palackozók a felelősek, mert a méz homogenizálási folyamatánál a mennyiség növelésének érdekében hígítják fel a mézeket. Ezzel olcsón, nagy tömegben tudnak a piacra dobni "mézkészítményt". A probléma az, hogy a boltokban kapható méznek már semmi köze a termelőtől származó természetes élelmiszerhez - véli az egyesület elnöke.