-
Törpeharcsa gyérítés
A héten felszedték a Palotavárosi alsó-tóba lehelyezett varsákat. A Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének halőrei a jég elolvadását követően kezdték a munkát, melynek eredményeként 13 mázsa, 3-5 dkg-os törpeharcsa került ki a tóból.
2025.01.10. -
Ingyenes pszichológiai program indul
A gyermekvállalásra, a családdá válásra készíti fel a résztvevőket az Egészségfejlesztési Iroda által szervezett tanfolyam 2025. január 14-től. A négy alkalomból álló, pszichológiai kurzusra telefonon vagy e-mailben lehet jelentkezni.
2025.01.10. -
Kisállatkiállítás Fehérváron
Ismét megrendezi hagyományos, évkezdő kisállat-kiállítását a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete. Január 11-én és 12-én, szombaton és vasárnap mintegy hetven galamb-, baromfi-, díszmadár- és nyúlfajta több mint 500 egyede várja az érdeklődőket a Börgöndi úti Volán Sportcsarnokban.
2025.01.10. -
Új év, új hobbi?
Aki tartalmas kikapcsolódásra, örömteli alkotásra, tehetségének kibontakoztatására vágyik, annak a Kézművesek Házában a helye. 2025 januárjától a Fehérvári Kézművesek Egyesülete újraindította műhelyfoglalkozásait, melyekre bárki jelentkezhet. A mesterek sok szeretettel fogadják a résztvevőket, akik ezúttal is többféle szakkör közül választhatnak.
2025.01.09.
Minden, ami hal - újra lesz Fehérvári Halünnep április 6-án
2019. április 6-án hetedik alkalommal lesz Fehérvári Halünnep a Palotavárosi tavaknál. A rendezvényen a kulináris élvezet mellett színpadi programokkal, bemutatókkal, gyermekfoglalkoztatóval is találkozhatnak a látogatók.
A Fehérvári Halünnepet 2013-ban rendezte meg először a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége, azóta igen nagy népszerűségre tett szert: évről évre egyre többen érdeklődnek az ízes esemény iránt, amelyhez színes kiegészítő családi programok is kapcsolódnak. A program népszerűségét jelzi, hogy amíg az első alkalommal 22 csapat, addig tavaly már hetvennél is több kisebb-nagyobb baráti társaság vett részt a főzőversenyen. A kulináris élvezetek és a szórakoztatás mellett a rendezvénynek az is fontos célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges halételekre, és segítséget ad ahhoz, hogy a hal jobban beépüljön mindennapi étkezéseinkbe.A Halünnep kapcsán Brájer Éva alpolgármester elmondta, már a kezdetekkor felmerülhetett a kérdés, hogy egy nagy közösségi főzőrendezvénynek milyen létjogosultsága van Fehérváron a Lecsófesztivál mellett, azonban mégis a támogatás mellett döntöttek, mert azt látták, hogy az ilyen típusú rendezvényeknek nagy sikere van a városban, és érdemes támogatni, népszerűsíteni a halfogyasztást is, ami rendkívül egészséges. Hozzátette, hogy a HOFESZ vezetőségében jó partnerekre leltek, az évek során pedig baráti viszony alakult ki. "A számítások beigazolódtak és már az elejétől sikeres volt a rendezvény. Évről évre bővül a főzőversenyen résztvevők létszáma és színvonalas kulturális programokkal is kiegészült a Halünnep." - tette hozzá az alpolgármester.
Urfi Tamás, a HOFESZ ügyvezetője a VII. Fehérvári Halünnep kapcsán elmondta, hogy egyre színesebb, gazdagabb a programkínálat – mind a színpadi, mind a kiegészítő programokat tekintve.
Az eseményt a reggeli órákban indító nyílt, egyéni horgászversenyre április 3-ig lehet nevezni, négy – felnőtt, női, ifi és gyerek – kategóriában, fenekezős vagy úszós horgászati módszerrel.
A felnőtt kategória létszáma már betelt, de a másik három kategóriában még várnak nevezőket. A versenyzőket kategóriánként díjazzák, a létszámtól függően több díjjal is. A főzőverseny iránt idén is nagy az érdeklődés – eddig 55 csapat jelentkezett, de a nevezéseket április 4-ig még várják, két kategóriában: halászlé és egyéb halételek. Megkötés nincs, a csapatok bármilyen hagyományos fogást vagy ínyencségeket készíthetnek. A versenyzők számára 4 kg halat, tűzifát, tűztálcát, főzőhelyet és a Halünnep logójával ellátott kötényt, valamint egy üveg bort biztosítanak a szervezők. Fontos, hogy főzni csak fával lehet, a területre tilos gázpalackot behozni.
Az elkészült ételeket a zsűri – Pamminger Ede, a Királyi város ízmestere, a zsűri elnöke, Grenyovszky Károly nagyköveti séf, dr. Almási Ferenc tiszti főorvos, Boda János gasztronómus és Barczi Péter, a The Selection Bistro Budapest séfje – folyamatosan értékeli, a legjobbakat értékes ajándékokkal díjazza.
A versenykiírások a www.fehervariprogram.hu honlapon olvashatók, nevezni a HOFESZ irodájában (Székesfehérvár, Pilinszky tér 1–2.) lehet.
A helyszínen fő a város halászleve Pamminger Ede és Grenyovszky Károly ajánlásával – a mintegy 1200 adaghoz közel 400 kiló szálkamentes akasztói halat, bajai tésztát és szegedi paprikát használnak fel –, ebből bárki vásárolhat magának, akár elvitelre is. Évek óta népszerű látványosság a horvát tűzoltó egyesület parázson készült csíptetett pontya, idén ebből ingyenes kóstolót is kínálnak a halételek kedvelőinek – ez várhatóan éppen délben készül el.
A program részleteiről Bakurecz Ildikó, a Fehérvári Programszervező Kft. rendezvényszervezője számolt be. A rendezvényt dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg 9.20 órakor a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekarral, a szórakoztató programok pedig már ezt megelőzően elkezdődnek: 8.50-től a nap folyamán több alkalommal is a Dynamite Dudes zenél a főzők között. A legkisebbeket 11 órától a Handabanda zenekar gyermekkoncertje szórakoztatja, majd 12.45-től a Dog Plusz Egyesület kutyás bemutatója lesz a színpad előtt, fél háromkor pedig – a horgászverseny eredményhirdetése után – a Tintaló Társulás Horgászni tilos! című bábjátékának lehet részese a közönség. Négykor a nap sztárfellépője, Nagy Feró veszi birtokba a színpadot, a programok a Big Time fél ötkor kezdődő koncertjével zárulnak. A nap során a gyerekeket a Fanyűvő játékpark és lovagoltatás várja, a felnőttek a kirakodóvásár portékái mellett oldtimereket is megcsodálhatnak.