-
Van kiút a bántalmazásból!
Az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ, valamint a Székesfehérvári Kríziskezelő Központ szervezésében tartottak a gyermekekkel foglalkozó szakemberek számára konferenciát kedden. Az érdeklődők nagy száma mutatja, valós problémáról van szó, amelynek kezelésében a jelzőrendszer résztvevőinek folyamatos kommunikációja nagyon sokat segíthet.
2024.11.26. -
A magyar közoktatásról
A magyar közoktatás helyzetképe és jövője, a Kárpát-medencében élő diákok érdekképviselete és a határon túli magyar nyelvű oktatás helyzetképe is szerepel a Nemzeti Ifjúsági Tanács PRIME (Promoting and Improving Existing Methods of Youth Participation) Projektjéhez kapcsolódó zárókonferencia témái között november 28-án.
2024.11.26. -
A digitális világ veszélyei
Az okostelefon függőség veszélyire hívja fel a diákok figyelmét az iGenerációért Egyesület. Az előadássorozatot az Arconic Alapítványa is támogatja. A vállalás szerint összesen 8 iskolában 70 előadást kell teljesíteniük az egyesüket tagjainak.
2024.11.26. -
Átadták az ösztöndíjakat
A Városháza Dísztermében rendezett ünnepség keretében adták át az Alba Regia tanulmányi ösztöndíjakat. Ebben a tanulmányi félévben összesen 58 fiatal tanulmányait támogatja Székesfehérvár Önkormányzata.
2024.11.25.
Napi 350 helyett már 550 forintot költ a kórház a betegek étkeztetésére
A kórházi étkeztetés színvonalának emelésére több mint 43 millió forintot kapott a Fejér Megyei Szent György Kórház. Az étkeztetéssel összefüggő körülményeinek javítására pedig további 21 millió forintot fordíthat állami támogatásból az intézmény. A betegek minden nap kapnak zöldséget vagy gyümölcsöt (télen leginkább almát vagy narancsot). A kórházi étkeztetésről szóló decemberi rendeletmódosítás óta napi 350 helyett 550 forintot fordítanak étkeztetésre betegenként.
2008.01.24. 07:39 |
A kórházi étkeztetés színvonalának emelésére több mint 43 millió forintot kapott a Fejér Megyei Szent György Kórház. Az étkeztetéssel összefüggő körülményeinek javítására pedig további 21 millió forintot fordíthat állami támogatásból az intézmény. A betegek minden nap kapnak zöldséget vagy gyümölcsöt (télen leginkább almát vagy narancsot). A kórházi étkeztetésről szóló decemberi rendeletmódosítás óta napi 350 helyett 550 forintot fordítanak étkeztetésre betegenként.
A rendelet előírja többek között azt is, hogy minden kórház élelmezési munkacsoportot hozzon létre, hogy ezzel biztosítsa az előírások szakszerű végrehajtását.
Már egy 2003-as nagy OÉTI-felmérés is kimutatta, hogy a fekvőbetegek ellátása nem kielégítő, a kórházi ételekből nem jutnak elég tápanyaghoz, vitaminhoz, a tavalyi évben mindössze naponta 358 forint jutott egy beteg étkezésére. A kórházi étkezés társadalombiztosítási támogatása közel kétszeresére emelkedett, amit a kórházak kizárólag étkezésre költhetnek. Azt is megszabták, hogy 550 forint plusz áfánál kevesebbet nem lehet költeni a napi ellátásra. A változtatásra szánt hárommilliárd forint plusz forrásból összesen egymilliárdot arra kaptak a kórházak, hogy a jobb étkeztetéshez szükséges eszközöket, például mikrosütőket, evőeszközöket, melegen tartó edényeket, tálalókocsikat, termoszokat vásároljanak.
Étkezési alapkövetelmények
Az egészségügyi miniszter rendeletben határozza meg a kórházi étkezés alapkövetelményeit:
A rendelet előírja a napi háromszori főétkezés kötelező biztosítását 24 óránál hosszabb folyamatos gyógykezelés esetén, valamint, az egyes étkezések egymáshoz viszonyított kalória-megoszlását (reggeli: 35 százalék, ebéd: 40 százalék, vacsora: 25 százalék) is.
Ebédnél kötelező választási lehetőséget biztosítani kétféle menü között. Amennyiben a beteg állapota és terápiás igénye nem zárja ki – ez egy normál és egy könnyű-vegyes menüből történő választás lehetőségét jelenti.
Minden betegnek kötelező naponta legalább egyszer friss gyümölcsöt vagy zöldséget adni.
Új kiegészítő jellegű étkeztetésként írjuk elő a kínáló rendszerben történő napi egyszeri úgynevezett kisétkeztetést (müzliszelet, gyümölcs stb.) is.
A rendelet a betegek folyadékszükséglet-kielégítésének követelményeit is szabályozza. A betegek részére az igény szerinti mennyiségű folyadékfogyasztás lehetőségét állandó jelleggel biztosítani kell.
A rendelet előírja élelmezési munkacsoport kötelező létrehozását minden kórházban, hogy biztosítsuk az előírások szakszerű végrehajtását. A munkacsoport egy fő dietetikus koordinátorból és az ápolás, illetve a gyógyítás területéről kijelölt egy-egy személyből áll. A dietetikus minden beteg esetében személyre szabott táplálkozási követelményeket állapít meg.
A rendelet előírja többek között azt is, hogy minden kórház élelmezési munkacsoportot hozzon létre, hogy ezzel biztosítsa az előírások szakszerű végrehajtását.
Már egy 2003-as nagy OÉTI-felmérés is kimutatta, hogy a fekvőbetegek ellátása nem kielégítő, a kórházi ételekből nem jutnak elég tápanyaghoz, vitaminhoz, a tavalyi évben mindössze naponta 358 forint jutott egy beteg étkezésére. A kórházi étkezés társadalombiztosítási támogatása közel kétszeresére emelkedett, amit a kórházak kizárólag étkezésre költhetnek. Azt is megszabták, hogy 550 forint plusz áfánál kevesebbet nem lehet költeni a napi ellátásra. A változtatásra szánt hárommilliárd forint plusz forrásból összesen egymilliárdot arra kaptak a kórházak, hogy a jobb étkeztetéshez szükséges eszközöket, például mikrosütőket, evőeszközöket, melegen tartó edényeket, tálalókocsikat, termoszokat vásároljanak.
Étkezési alapkövetelmények
Az egészségügyi miniszter rendeletben határozza meg a kórházi étkezés alapkövetelményeit:
A rendelet előírja a napi háromszori főétkezés kötelező biztosítását 24 óránál hosszabb folyamatos gyógykezelés esetén, valamint, az egyes étkezések egymáshoz viszonyított kalória-megoszlását (reggeli: 35 százalék, ebéd: 40 százalék, vacsora: 25 százalék) is.
Ebédnél kötelező választási lehetőséget biztosítani kétféle menü között. Amennyiben a beteg állapota és terápiás igénye nem zárja ki – ez egy normál és egy könnyű-vegyes menüből történő választás lehetőségét jelenti.
Minden betegnek kötelező naponta legalább egyszer friss gyümölcsöt vagy zöldséget adni.
Új kiegészítő jellegű étkeztetésként írjuk elő a kínáló rendszerben történő napi egyszeri úgynevezett kisétkeztetést (müzliszelet, gyümölcs stb.) is.
A rendelet a betegek folyadékszükséglet-kielégítésének követelményeit is szabályozza. A betegek részére az igény szerinti mennyiségű folyadékfogyasztás lehetőségét állandó jelleggel biztosítani kell.
A rendelet előírja élelmezési munkacsoport kötelező létrehozását minden kórházban, hogy biztosítsuk az előírások szakszerű végrehajtását. A munkacsoport egy fő dietetikus koordinátorból és az ápolás, illetve a gyógyítás területéről kijelölt egy-egy személyből áll. A dietetikus minden beteg esetében személyre szabott táplálkozási követelményeket állapít meg.