Napi 350 helyett már 550 forintot költ a kórház a betegek étkeztetésére


 A kórházi étkeztetés színvonalának emelésére több mint 43 millió forintot kapott a Fejér Megyei Szent György Kórház. Az étkeztetéssel összefüggő körülményeinek javítására pedig további 21 millió forintot fordíthat állami támogatásból az intézmény. A betegek minden nap kapnak zöldséget vagy gyümölcsöt (télen leginkább almát vagy narancsot). A kórházi étkeztetésről szóló decemberi rendeletmódosítás óta napi 350 helyett 550 forintot fordítanak étkeztetésre betegenként.
2008.01.24. 07:39 |
 A kórházi étkeztetés színvonalának emelésére több mint 43 millió forintot kapott a Fejér Megyei Szent György Kórház. Az étkeztetéssel összefüggő körülményeinek javítására pedig további 21 millió forintot fordíthat állami támogatásból az intézmény. A betegek minden nap kapnak zöldséget vagy gyümölcsöt (télen leginkább almát vagy narancsot). A kórházi étkeztetésről szóló decemberi rendeletmódosítás óta napi 350 helyett 550 forintot fordítanak étkeztetésre betegenként.

A rendelet előírja többek között azt is, hogy minden kórház élelmezési munkacsoportot hozzon létre, hogy ezzel biztosítsa az előírások szakszerű végrehajtását.

 Már egy 2003-as nagy OÉTI-felmérés is kimutatta, hogy a fekvőbetegek ellátása nem kielégítő, a kórházi ételekből nem jutnak elég tápanyaghoz, vitaminhoz, a tavalyi évben mindössze naponta 358 forint jutott egy beteg étkezésére. A kórházi étkezés társadalombiztosítási támogatása közel kétszeresére emelkedett, amit a kórházak kizárólag étkezésre költhetnek. Azt is megszabták, hogy 550 forint plusz áfánál kevesebbet nem lehet költeni a napi ellátásra. A változtatásra szánt hárommilliárd forint plusz forrásból összesen egymilliárdot arra kaptak a kórházak, hogy a jobb étkeztetéshez szükséges eszközöket, például mikrosütőket, evőeszközöket, melegen tartó edényeket, tálalókocsikat, termoszokat vásároljanak.

Étkezési alapkövetelmények

Az egészségügyi miniszter rendeletben határozza meg a kórházi étkezés alapkövetelményeit:

 A rendelet előírja a napi háromszori főétkezés kötelező biztosítását 24 óránál hosszabb folyamatos gyógykezelés esetén, valamint, az egyes étkezések egymáshoz viszonyított kalória-megoszlását (reggeli: 35 százalék, ebéd: 40 százalék, vacsora: 25 százalék) is.

 Ebédnél kötelező választási lehetőséget biztosítani kétféle menü között. Amennyiben a beteg állapota és terápiás igénye nem zárja ki – ez egy normál és egy könnyű-vegyes menüből történő választás lehetőségét jelenti.

 Minden betegnek kötelező naponta legalább egyszer friss gyümölcsöt vagy zöldséget adni.

 Új kiegészítő jellegű étkeztetésként írjuk elő a kínáló rendszerben történő napi egyszeri úgynevezett kisétkeztetést (müzliszelet, gyümölcs stb.) is.

 A rendelet a betegek folyadékszükséglet-kielégítésének követelményeit is szabályozza. A betegek részére az igény szerinti mennyiségű folyadékfogyasztás lehetőségét állandó jelleggel biztosítani kell.

 A rendelet előírja élelmezési munkacsoport kötelező létrehozását minden kórházban, hogy biztosítsuk az előírások szakszerű végrehajtását. A munkacsoport egy fő dietetikus koordinátorból és az ápolás, illetve a gyógyítás területéről kijelölt egy-egy személyből áll. A dietetikus minden beteg esetében személyre szabott táplálkozási követelményeket állapít meg.