-
Évadnyitó társulati ülés
Évadnyitó társulati ülést tartott szombaton délután a székesfehérvári Vörösmarty Színház, amelyen összegyűlt a színház társulata, hogy együtt köszöntsék az új évadot. Szó volt az évad bemutatóiról és az ősz végén kiírandó színházigazgatói pályázatról is.
2024.09.14. -
Fehérvár Szalon 2024.
A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében nyílt meg pénteken a Fehérvár Szalon 2024 – képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítás. Az eseményen három alkotó - Bauer István, Mounier Noémi Klára és Ujházi Péter – pályamunkáit díjazta a zsűri.
2024.09.13. -
Öt éves a Csoóri Társaság
Jubileumi eseményt tartott a Csoóri Sándor Társaság, amelyet öt évvel ezelőtt azért hoztak létre, hogy megőrizze, gondozza, valamint közkinccsé tegye a Csoóri életmű hagyatékát. Az esten a Sebő Együttes műsorát hallgathatták meg az érdeklődők.
2024.09.13. -
Aranyat érő beszélgetések
Folytatódott az Aranyat érő beszélgetések programsorozat. Bokros Judit vendégeiként Sztanó Hédi film és televíziós rendező, néptáncművész, valamint Székely Levente nagykövet, népzenész eddigi életútját és mindennapjait ismerhették meg az érdeklődők.
2024.09.13.
Négyszáz méter kolbász tekeredett a Jancsárkertben
Szombaton negyedik alkalommal került sor a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválra a Jancsákertben. A résztvevő csapatok több mint 400 kg húst töltöttek be és ebből mintegy négyszáz méter kolbász tekeredett. A Jancsárkertben a gasztroutca disznótoros ételek gazdag választékával várta a vendégeket. A versenyre idén a határon túlról is érkeztek csapatok a horvátországi Biljéből és Eszékről.
2017.02.25. 13:21 |
Szombaton negyedik alkalommal került sor a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválra a Jancsákertben. A résztvevő csapatok több mint 400 kg húst töltöttek be és ebből mintegy négyszáz méter kolbász tekeredett. A Jancsárkertben a gasztroutca disznótoros ételek gazdag választékával várta a vendégeket.
A Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Jancsárkert Piac és Közösségi Egyesület negyedik alkalommal rendezte meg a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált. A Jancsárkertben a kolbásztöltő verseny mellett gasztroutca is várta a vendégeket disznótoros finomságokkal. A versenyre idén a határon túlról is érkeztek csapatok a horvátországi Biljéből és Eszékről.
A megnyitón Égi Tamás alpolgármester mondott köszönetet a Fehérvári Polgárok Egyesületének és a Jancsárkertnek, hogy lehetőséget adnak a fehérváriaknak arra, hogy megmutathassák, saját maguk is tudnak élelmiszert előállítani. Székesfehérvár alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy idén is sokan vállalkoztak arra, hogy ezt meg is mutassák. Palkovics Lajos, a Fehérvári Polgárok Egyesülete nevében üdvözölte a IV. Kolbásztöltő Fesztivál csapatait és reményét fejezte ki, hogy ugyanolyan jó hangulatban és jó minőségben készülnek majd a kolbászok, mint az elmúlt években.
A verseny kezdetén a csapatok 5 kg darált kolbászhúst és 1 kg kenyeret kaptak, az összes fűszerről és a feldolgozáshoz szükséges valamennyi eszközről, többek között bélről, kolbásztöltőről, keverőedényekről, késekről, vágódeszkáról és valamint az elfogyasztáshoz szükséges savanyúságról, mustárról, tormáról a résztvevő csapatoknak kellett gondoskodnia. A résztvevő csapatok több mint 400 kg húst töltöttek be és ebből mintegy négyszáz méter kolbász tekeredett.
Pamminger Ede, a Királyi Város Ízmestere, a zsűri elnöke elmondta, hogy idén is két kategóriában díjazták az elkészült "alkotásokat". Az első kategória a hagyományos "klasszikus" kolbász volt, ami fokhagymával, sóval, borssal, köménnyel és pirospaprikával készült, a másik pedig a "különleges" kolbász, ebben a kategóriában a versenyzők szabadon engedhették fantáziájukat az ízesítés tekintetében. A megjelenés, autentikusság és hagyományőrzés idén is fontos szerepet játszott, két hasonló produktum közül az nyert, ahol a készítő csapat nagyobb hangsúlyt fektetett erre.