Jól halad a munka az Aranybulla Emlékműnél – tavasz közepére elkészül

Jól haladnak az Aranybulla Emlékmű felújítási munkálatai. Kezdenek testet ölteni a korábbi látványtervek a Csúcsos-hegyen. Már elkészült a két díszlépcső, a parkolók többsége, és lassan végeznek az ide tervezett pihenő terasszal is. A díszburkolatok többsége is helyére került, megszépült maga az emlékmű is melynek környékére több ezer tő növényt is ültetnek.
2022.01.13. 08:38 |
Jól halad a munka az Aranybulla Emlékműnél – tavasz közepére elkészül

A fagyos idő ellenére jól haladnak az Aranybulla Emlékmű felújítási munkálatai.

A Csúcsos-hegy alatti parkolók már elkészültek, mint, ahogy az emlékműhöz felvezető két gyalogos út is és a több ezer tő növényből is nagyon sokat sikerült már késő ősszel elültetni.

A Nagyszombati út felől, a meredekebb Árpád-lépcső, míg a dombon körbe vezetve, a lankásabb, kanyargós András-lépcsőn fel lehet majd jutni a csúcsra. A sétányok is lassan a végleges formájukat mutatják már.

„A díszburkolatok szinte 100%-a elkészült, egy -két helyen van még munka. Elkészült a kerékpáros út bekötése is a pihenőhellyel együtt, a parkoló is megépült már, még a Nagyszombati út felőli bekötő aszfalt út helyreállítása hiányzik. Egy ivókút kerül még elhelyezésre a területen ezen kívül, egy tűzrakóhellyel. ” - mondta el a Fehérvár Televíziónak Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda irodavezetője.

A felújítás során egy pihenőterasz is épült.

Ez kilátóként, parkolóként, de adott esetben rendezvényterületként is funkcionálhat majd. Az itt épülő színpad szerkezete is áll már. Több helyen pedig kertészeti munkák is történtek már az emlékműnél.

A legtöbb sétány mellett fasor húzódik majd, de rendkívül sokféle évelő növényt is telepítenek a napos területre. „Ősszel már a növények egy része telepítésre került a területen, ott, ahol a burkolatépítés engedte ezt a munkát. A végső befejezés, azonban március, április környékén történik meg. Még fák, cserjék hiányoznak, illetve az évelő növények beültetése is hátravan még.” - tette hozzá Nagy Zsolt.

Az elmúlt időszakban maga az Aranybulla emlékmű is megszépült.

Homokfúvásos technikával megtisztították Rétfalvi Sándor 1972-es alkotását, mely 1990-ben került jelenlegi helyére, a feliratokat is helyreállították rajta. Az emlékmű és annak környezete az Árpád Ház program keretében újul meg, az Aranybulla Emlékév tiszteletére. Április közepére végeznek az emlékmű felújítási munkálataival.

Városfejlesztés

  1. Újra nyitva a pálya

    Két részletben építi teljesen újjá a Városgondnokság a Bregyóban található extrém pályát. Az új pálya első része már elkészült és ismét használható. Ősszel pedig további négy elemmel bővítik a Bregyó skateparkot, ezzel lesz majd teljes.

    2024.07.26.
  2. Új játszóeszközöket adtak át

    Új játszóeszközöket adtak át két székesfehérvári játszótéren, a kisgyermekes családok örömére. A Széna téren egy nagy játszóvár készült, ami mellé ősszel fát telepítenek, míg a Zsolt utcába két mókuskereket és a homokozóhoz ülőkéket telepítettek. A beruházásokról Deák Lajosné önkormányzati képviselő adott tájékoztatást.

    2024.07.04.
  3. Elkészült a felújítás

    A munkaterületet tavaly ősz végén átadták a kivitelezőnek, azonban a kivitelezést tavasszal kezdték el a Gáz utcai garázssornál. A teljes útfelújítás első üteme a Rákóczi utcai négyemeletes épületek felőli oldalt és a házak közötti parkolók bekötőútjait érintette és várhatóan még ebben az évben elkészül a felújítása a garázssor másik oldalán található útnak is.

    2024.06.20.
  4. Új bölcsőde épül

    Ünnepélyes keretek között tették le szerdán délután annak az új, 28 férőhelyes bölcsődének az alapkövét, amely a Bodrogi utcában Feketehegy-Szárazrét gyermekei számára épül. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg 420 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A Székesfehérvári Hit Gyülekezete fenntartásában működő intézmény a tervek szerint idén nyitja meg kapuit.

    2024.06.19.