-
Sibálás húsvéthétfőn
Húsvéthétfő a locsolkodás napja, azonban azt már kevesebben tudják, hogy nemcsak vízzel vagy kölnivel lehet a lányok egészségét és szépségét megőrizni, hanem bizony megveregetéssel, sibálással is. - idézi fel dr. Varró Ágnes néprajzkutató.
2025.04.21. -
Éledő parkok húsvétkor
Nagyon vártuk már a tavaszt, ami áprilisra meg is érkezett és a húsvét előtti nagyhétre városszerte virágba borultak a szebbnél-szebb fák. A különböző fajta szilvák után most a díszcseresznyék és a júdásfák talán a legfeltűnőbbek városszerte, de sok helyen nyílnak már a tulipánok és idén talán lesznek még virágzó orgonák is anyák napján.
2025.04.20. -
SportBarátok és gyógynövények
Április 24-én két programra is várja az érdeklődőket az Egyházmegyei Múzeum. 17 órától az immunrendszer titkait tárja fel Supliczné Tóth Mária táplálkozástudományi szakember, 18 órától pedig a Barátok kávézó és teázóban Babos Rita atlétával, egykori élsportolóval beszélget Vakler Lajos újságíró.
2025.04.19. -
Húsvéti Alkotótér
Különleges kézműves ékszerekkel, népi gyermekjátékokkal, finom fagylaltokkal és kávéval első alkalommal nyitotta meg pénteken délelőtt kapuit a Húsvéti Alkotótér és Kézműves Vásár Öreghegyen. Szombaton fellép például a Kákics zenekar is a „megfújom a furulyám!” című műsorukkal, de a Mosolyvár Központ jóvoltából megérkezik Béci, a póniló is.
2025.04.19.
Nyitott főzdék napja Fejér megyében - Fehérváron is várják a sörivókat

A fehérvári Hübrisnél, a martonvásári Vandál Brewingnál és az Etyeki Sörmanufaktúránál is kóstolhatunk a megyében október 10-én szombaton.
A vendéglátás és a turizmus koronavírus járvány miatti visszaesése nagyon nehéz helyzetbe hozta idén a kisüzemi sörfőzdéket, amelyek termékeik túlnyomó részét a korlátozó intézkedések miatt megtorpanó vendéglátásban értékesítik. A főzdék igyekeznek változatos, új csatornákon juttatni el söreiket a fogyasztókhoz. Ehhez járul hozzá a Nyitott Főzdék Napja is, amelyen a sörfőzdéknél kóstolhatják meg a különböző sörtípusokat a látogatók.
A Székesfehérváron működő Hübris egy igen modern sörfőzde, amely 2000 literes főzőházzal és 32 000 literes erjesztő kapacitással rendelkezik, a város központjától nem is messze.
A Nyitott Főzdék Napján a látogatók megnézhetik, hogyan készülnek a sörök, illetve a főzde udvarán ping-pong bajnokságot is szerveznek, amelyre bárki jelentkezhet! A sörök mellé helyben készült, mexikói ételeket kínálnak, illetve a legkissebbeknek játszósarkot is biztosítanak. A sörfőzde sörfőző mestere, Tóth Marcell pedig 18 órakor sörtörténelmi előadást tart!
A szintén csatlakozó Vandál Brewing sörfőzdéje Martonvásár szívében helyezkedik el.
A tavaly megnyílt kisüzem tízféle sört készít, a klasszikus stílustól az újhullámos főzetekig. Október 10-én két turnusban indítanak főzdelátogatást, amikor a sörfőző mester vezeti körbe a látogatókat. A technológia megismerése, és a sörkóstolás után pedig a főzde melletti Für Elise Bisztró, napsütötte terasza hívogatja a vendégeket, ahol a sörökhöz passzoló ételek is készülnek majd!
Etyeken, immár öt éve nem egyeduralkodó a bor, hiszen az Etyeki Sörmanufaktúra tulajdonosai belgiumból „telepítették haza, Etyekre” a sörszeretetüket.
A főzdénét október 10-én két óránként indítanak főzdelátogatási programot, sörkóstolóval, amely során bemutatják az alapanyagokat, a kisüzemi sörfőzés technológiáját, és természetesen meg lehet majd kóstolni az etyeki söröket! Emellett lesz rozé sör-bor összekóstolás, 13 órától pedig smokerben készült ételkeből lehet válogatni!
A Nyitott Főzdék Napja programjain a részvétel ingyenes, a fogyasztásért, illetve a kóstolókkal egybekötött főzdelátogatásért kell fizetni. A résztvevő sörfőzdék listája a nyitottfozdek.hu oldalon érhető el.