-
Nyolc nemzetiségi önkormányzat kezdte meg a munkát
Az új ciklusban összesen nyolc nemzetiségi önkormányzat képviselői kezdték meg munkájukat. A székesfehérvári kisközösségeket segítő testületek elnökeivel szerdán délután találkozott dr. Cser-Palkovics András.
2024.11.20. -
Lakossági fórum Öreghegyen
A közlekedés volt az egyik legfontosabb téma az Öreghegyi lakossági fórumon, ahova szerdán kora este Östör Annamária a 12. számú választókörzet önkormányzati képviselője várta a városrészben élőket. Szó volt arról, hogy várhatóan a jövő évi városi költségvetés tartalmazza majd a Nagyszombati felújításának első ütemét, a Pozsonyi út teljes felújítására pedig 2025 március végéig nyújtja be pályázatát Fehérvár.
2024.11.20. -
Lakossági fórum Öreghegyen
Az Öreghegyen, Csalán élők problémáira, kérdéseire adott választ Östör Annamária lakossági fórumán. Az eseményen beszámoltak a jövőbeli tervekről, felújításokról is.
2024.11.21. -
30 éves a Zeneturmix
Több rádiót is megjárt már, de még mai napig él és népszerű Kiss György műsora, a Zeneturmix. A Vörösmarty Rádión minden vasárnap hallható összeállítás egyrészt a helyi értékekre fókuszál, másrészt az 1980-as évek diszkózenéit eleveníti fel.
2024.11.21.
Szent Iván-napi püspöki liturgia és koljivo szentelés lesz a rác utcai templomban
Úgyancsak július 5-én, vasárnap 15 órától látogatható lesz a szerb ortodox templom, (Rác u. 16.) ahol igény szerint tárlatvezetést is tartanak.
A koljivo az újjászületés jelképe. A rituális étel főtt búzából, aszalt gyümölcsökből és mézből van összegyúrva. A búza a megújulás, a továbbélés, a születés szimbóluma. Ezt készítik nemcsak ünnepeiken, de a gyász alkalmával is a szerbek, hiszen a Szentírásból tudjuk, hogy a búzaszem meghal, hogy új életet adjon.
A koljivo készítése
A búzát előző este beáztatjuk, és másnap cukros vízben megfőzzük. Kiterítjük, hogy egy kicsit megszáradjon, utána a dióval együtt húsdarálón ledaráljuk, belekeverjük a cukrot, a mazsolát, és őrölt fahéjjal ízesítjük. Akkor jó, ha legalább egy napot áll, hogy az ízek jól összeérjenek. Hozzávalók: 25 dkg búza, 10-15 dkg dió, 10-15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, őrölt fahéj, ízlés szerint mazsola.