Sajtkészítést és lekvárfőzést is láthattak a látogatók az interaktív termelői vásáron

Szombaton első alkalommal rendezték meg a Fejér Megyei Interaktív Termelői Piacot, ahol a termelők, gazdák bemutatták, hogyan készülnek az egészséges élelmiszerek, hogyan élnek az állatok, milyenek a zöldséges kertek. Láthattunk mézpergetést, a rétestészta nyújtást, a szőlő préselést,  lekvárfőzést és a sajtkészítést is.
2017.09.09. 13:26 |
Sajtkészítést és lekvárfőzést is láthattak a látogatók az interaktív termelői vásáron
Az I. Fejér Megyei Interaktív Piacot szombaton délelőtt Dr. Schmidt Andrea, a Fejér Megyei Kormányhivatal osztályvezetője és Kutai Tibor, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Fejér megyei területfelelőse nyitotta meg, majd a színpadon egymást követték a látványos produkciók, a bemutatók között népzenészek léptek fel. Ezzel párhuzamosan várták a látogatókat, érdeklődőket a vidéki helyszíneken is. A Balatoni úti Jancsár piacon kívül Orondpusztán lehetett megnézni a teheneket, kecskéket, a sajtkészítés folyamatát, a Pátka melletti gazdaságban a mangalicákat, szürkemarhákat, bivalyokat, Móron a Hétkúti Ökofarmon a bio zöldségtermesztést a fóliasátrakban és a szabadföldön.
A Jancsár piacon a sajtkészítést a Drávai Családi Értékteremtő Gazdaság mutatta be az érdeklődőknek. Drávainé Schwáb Zsuzsa elmondta, hogy portékáikat az „ősök” egyszerű receptúrái alapján készítik, eleget téve a mai kor szabályainak is. Aki kíváncsi a gazdaságukra, felkeresheti Csóron a Gacsó látványtanyát is a hét minden napján, este 6 és 8 óra között. A bemutatón, a hagyományos érlelésű sajt készítésénél először felmelegítették a 6%-os zsírtartalmú, Jersey tehéntejből készült tejet, azután oltóanyag került bele. Húsz perc várakozás után felvágták és megformázták a sajtokat.  Az interaktív piac résztvevői lekvár-főzést is láthattak a színpadon, az elkészült őszibarack lekvárt bárki megkóstolhatta.

Fehérvári színes

  1. Sibálás húsvéthétfőn

    Húsvéthétfő a locsolkodás napja, azonban azt már kevesebben tudják, hogy nemcsak vízzel vagy kölnivel lehet a lányok egészségét és szépségét megőrizni, hanem bizony megveregetéssel, sibálással is. - idézi fel dr. Varró Ágnes néprajzkutató.

    2025.04.21.
  2. Éledő parkok húsvétkor

    Nagyon vártuk már a tavaszt, ami áprilisra meg is érkezett és a húsvét előtti nagyhétre városszerte virágba borultak a szebbnél-szebb fák. A különböző fajta szilvák után most a díszcseresznyék és a júdásfák talán a legfeltűnőbbek városszerte, de sok helyen nyílnak már a tulipánok és idén talán lesznek még virágzó orgonák is anyák napján.

    2025.04.20.
  3. SportBarátok és gyógynövények

    Április 24-én két programra is várja az érdeklődőket az Egyházmegyei Múzeum. 17 órától az immunrendszer titkait tárja fel Supliczné Tóth Mária táplálkozástudományi szakember, 18 órától pedig a Barátok kávézó és teázóban Babos Rita atlétával, egykori élsportolóval beszélget Vakler Lajos újságíró.

    2025.04.19.
  4. Húsvéti Alkotótér

    Különleges kézműves ékszerekkel, népi gyermekjátékokkal, finom fagylaltokkal és kávéval első alkalommal nyitotta meg pénteken délelőtt kapuit a Húsvéti Alkotótér és Kézműves Vásár Öreghegyen. Szombaton fellép például a Kákics zenekar is a „megfújom a furulyám!” című műsorukkal, de a Mosolyvár Központ jóvoltából megérkezik Béci, a póniló is.

    2025.04.19.
Loaded: 0%
Progress: 0%
Remaining Time -0:00