Sajtkészítést és lekvárfőzést is láthattak a látogatók az interaktív termelői vásáron

Szombaton első alkalommal rendezték meg a Fejér Megyei Interaktív Termelői Piacot, ahol a termelők, gazdák bemutatták, hogyan készülnek az egészséges élelmiszerek, hogyan élnek az állatok, milyenek a zöldséges kertek. Láthattunk mézpergetést, a rétestészta nyújtást, a szőlő préselést,  lekvárfőzést és a sajtkészítést is.
2017.09.09. 13:26 |
Sajtkészítést és lekvárfőzést is láthattak a látogatók az interaktív termelői vásáron
Az I. Fejér Megyei Interaktív Piacot szombaton délelőtt Dr. Schmidt Andrea, a Fejér Megyei Kormányhivatal osztályvezetője és Kutai Tibor, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Fejér megyei területfelelőse nyitotta meg, majd a színpadon egymást követték a látványos produkciók, a bemutatók között népzenészek léptek fel. Ezzel párhuzamosan várták a látogatókat, érdeklődőket a vidéki helyszíneken is. A Balatoni úti Jancsár piacon kívül Orondpusztán lehetett megnézni a teheneket, kecskéket, a sajtkészítés folyamatát, a Pátka melletti gazdaságban a mangalicákat, szürkemarhákat, bivalyokat, Móron a Hétkúti Ökofarmon a bio zöldségtermesztést a fóliasátrakban és a szabadföldön.
A Jancsár piacon a sajtkészítést a Drávai Családi Értékteremtő Gazdaság mutatta be az érdeklődőknek. Drávainé Schwáb Zsuzsa elmondta, hogy portékáikat az „ősök” egyszerű receptúrái alapján készítik, eleget téve a mai kor szabályainak is. Aki kíváncsi a gazdaságukra, felkeresheti Csóron a Gacsó látványtanyát is a hét minden napján, este 6 és 8 óra között. A bemutatón, a hagyományos érlelésű sajt készítésénél először felmelegítették a 6%-os zsírtartalmú, Jersey tehéntejből készült tejet, azután oltóanyag került bele. Húsz perc várakozás után felvágták és megformázták a sajtokat.  Az interaktív piac résztvevői lekvár-főzést is láthattak a színpadon, az elkészült őszibarack lekvárt bárki megkóstolhatta.