1100 éve Európában, 20 éve az unióban - Fehérváron kezdődik a programsorozat

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége jegyében 1100 éve Európában, 20 éve az unióban címmel országos kulturális programsorozat indul augusztusban Székesfehérváron. A programsorozat augusztus 10-én kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozattal együtt.
2024.07.20. 16:29 |
1100 éve Európában, 20 éve az unióban - Fehérváron kezdődik a programsorozat

A második állomása Sopron lesz a Páneurópai Piknikhez kapcsolódva.

Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter hangsúlyozta, hogy a kulturstratégiai intézmények, mint a Szépművészeti Múzeum vagy a Hagyományok Háza 19 vármegye 19 programjához csatlakozva mutatják be a magyar kultúra szépségét, kiválóságait és mindazt, ami magyarrá tesz. A miniszter kiemelte: "legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, magyarnak születtünk, mert magyarnak lenni kiváltság, felelőség és küldetés is". Ezt kívánja hangsúlyozni a programsorozat, ami identitást ad, erősít, közösséget teremt és vonzóvá teszi a kultúránkat.

A Hagyományok Háza kézműves programokkal készül annak jegyében, hogy nemzeti kultúránk egyfajta "kovászaként az újabb és újabb nemzedékeket érleli hozzá, teszi eggyé a magyar nemzettesttel". Lesznek színházi előadások is, a Nemzeti Színház A helység kalapácsát és a Csíksomlyói passiót viszi színpadra. A Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobusszal készül a rendezvényekre.

Hankó Balázs elmondta, hogy lesz hungarikum játszóház, a Nemzeti Filmintézet egyebek mellett az Egri csillagokat és A Hídembert vetíti majd. A Magyar Nemzeti Múzeum a Magyar menyasszony című kiállítás részeként 22 női sorson keresztül mutatja be, hogy az évszázadok során milyen volt nőnek lenni Magyarországon.

A Magyar Természettudományi Múzeum a magyarok, a hunok és az avarok kapcsolódásáról tart kiselőadásokat, a Szépművészeti Múzeum pedig a honfoglalást mutatja be, segítve történelmi tudatunk tovább erősításét.