-
Vízkereszt után a belvárosban
A Városgondnokság elkezdte leszerelni az adventi fényeket és csütörtökön kora délelőtt a városi karácsonyfát is elszállítják a Városház térről. Idén is több mint ötven faházban voltak vendéglátósok, kereskedők és kézművesek a Palotai kapu tértől a Fő utcán keresztül egészen a Zichy ligetig az adventi vásárban, ahol nagyon sokan megfordultak.
2025.01.08. -
Educatio kiállítás
Az Óbudai Egyetem Alba Regia Karának képzéseivel, valamint a Kodolányi János Egyetem kínálatával is megismerkedhetnek a diákok a január 9-én kezdődő Educatio kiállításon Budapesten. Az ország legnagyobb felsőoktatási szakkiállítása sokat segíthet abban, hogy a középiskolás diákok jó döntést hozhassanak a számukra megfelelő egyetem kiválasztásában.
2025.01.08. -
Kisállatok a Volán csarnokban
A V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete most hétvégén, január 11-12-én rendezi meg éves találkozóját és kiállítását a Börgöndi úti sportcsarnokban. A kiállításra és vásárra mindenkit szeretettel várnak a szervezők.
2025.01.08. -
Januári iskolanyitogatók
Januárban is folytatódnak az iskolanyitogató foglalkozások. Az év első hónapjában hét helyszínen öt időpontban délutáni játékos foglalkozásokon ismerkedhetnek meg leendő iskolájukkal és a tanító nénikkel a nagycsoportos óvodások és szüleik.
2025.01.08.
A 67 étteremben főzött a Magyar Nemzeti Cukrász- és Szakácsválogatott
A válogatott sorai között tudhatja Adamek Balázst, Bán Lászlót és Botos János Andrást, a Diófa Étterem séfjét és szakácsait, illetve Volenter Istvánt, a 67 Étterem séfjét, aki a válogatott szövetségi kapitánya.
„A legnagyobb kihívás és ellenfél mindig az idő! Öt óra alatt kell megfőznünk egy háromfogásos menüt 110 embernek, ami azt jelenti, hogy 330 tányérnak kell kimennie a konyhából 2 óra alatt azonos hőfokon, minőségben, adagban és kinézetben.” – kezdte Volenter István, a 67 Étterem séfje, aki már a 2014-es világbajnokságon is csapattag volt.
A kapitány elmondta, hogy a menüt a korábbi évek tapasztalata alapján Adamek Balázzsal közösen állították össze: „A felhasznált alapanyagok milyensége és beszerzése teljesen a csapatra van bízva, amelynek minden ország tekintetében csak a fantázia, no meg a pénztárca szabhat határokat. Mi leginkább Franciaországból származó termékekkel dolgozunk. A menüsorunk koncepciója a frissesség, könnyedség, a korábbi évektől eltérően kifejezetten ügyeltünk arra, hogy ne tipikus magyar ízeket tálaljunk. Jellemzően nemzetközi trendek alapján állítottuk össze az idei menü ízvilágát, amelynek az összekötő vezérfonala a színek mellett az ízjegyekben felfedezhető frissesség lesz.” – mondta a próbavacsora előtt az utolsó simításokat végző séf.
A versenyre való felkészülés folyamatáról Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ügyvezető elnöke beszélt.
„A csapatban a biztos tag Volenter István volt, a további kiadó helyekre meghívásos alapon, illetve egy kétlépcsős megmérettetésen kerülhettek be a tagok. A válogatókon a feladat egy önálló háromfogásos menükoncepció leírása és annak megvalósítása volt a feladat. Azt kell mondjam, igazán ütőképes az idei magyar csapat, mindenki legalább felső-középkategóriás étteremben dolgozik jelenleg is.” Az elnök elmondta, hogy a 2012-es és 2014-es tapasztalatok mentén idén a markánsan magyaros menüsor helyett egy, inkább nemzetközinek számító sorral készülnek, bár minden fogásba belecsempésztek valamit, ami igazán hazai, így például a desszertben egy karakteres magyar virág ízjegyei is felfedezhetőek lesznek. „A legjobb 12-be várjuk a csapatot, legnagyobb ellenfeleink a skandinávok, ezért az övékhez nagyon hasonló technológiákat felhasználó fogásokat álmodtunk meg. Gőzerővel készül mindenki a november 24-én kezdődő világversenyre, pontosan tudjuk, hogy minden nüanszokon múlik csak. Azért is lényeges ez a három próbafőzés, hiszen nincsenek egyforma alapanyagok, nincs két egyforma hús sem, tudnunk kell, hogy hogyan fogunk beleférni majd a rendelkezésünkre álló időbe, amikor élesben kell főznie már a csapatnak. Ma este a székesfehérvári közönségnek azért lesz különösen nagy szerencséje, hiszen a 90 százalékban végleges menüsort ők láthatják utoljára, úgy, hogy azt legközelebb már csak a nemzetközi zsűri fogja.” – tette hozzá Krivács András.
A válogatott tagjai:
Volenter István – 67 Étterem & Bistro Székesfehérvár; Adamek Balázs, Bán László, Botos János András – Diófa Étterem Székesfehérvár; Babicz János – Costes Downtown, Budapest; Huszár Tibor – Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont, Baktalórántháza; Kézi Sára – 2019-től Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont, Baktalórántháza; Ambrus György Krisztián – Street Corner Zeppelin Bár, Békéscsaba; Szeidler Zsolt – SZM Bistro, Zsadány; Nagy Csaba – Avalon Park és Resort & Spa, Miskolctapolca és Bergmann Nándor – Bergmann Cukrászda és Kávéház, Balatonfüred – november 21-én indulnak Luxemburgba, hogy megméressék magukat a Culinary World Cup versenyén.