-
Pénteken 16:30-kor nyit
Idén már közel ezer négyzetméterre növelt jégfelülettel és ötven méter hosszú jégfolyosóval, változatlan árakkal, megújult büfével várja a Kori Liget a téli sportok szerelmeseit a Zichy ligetben. November 22-én, pénteken 16:30-kor nyit a Kori Liget. Ezen a délutánon a pálya használata ingyenes lesz és mindenkit egy pohár meleg teával várnak!
2024.11.21. -
Ciszterci Médianapok
Első alkalommal szervezte meg a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium a Ciszterci Médianapokat. A média iránt érdeklődő budai, egri és pécsi ciszteres diákok a kétnapos program során megismerik a Ciszterci Médiacentrum működését, és egy tréninget követően közösen készítik el a csütörtök reggeli napindító műsort, amely november 21-én 07.05 és 08.25 óra között lesz hallható a Mária Rádióban.
2024.11.20. -
„A levegővételt nem szabad abbahagyni!”
„Készültem rá, de nem gondoltam, hogy megérem, végül ez a nap is eljött!” – e szavakat mondta első örömében Kuti Károly, akinek 90. születésnapjára igazi meglepetéssel készült családja. Gyermeke, unokái és távol élő dédunokái várták a mit sem sejtő ünnepeltet a születésnapi tortákkal. Az ünnepi eseményen Deák Lajosné önkormányzati képviselő adta át a miniszterelnök gratuláló levelét és a város ajándékát.
2024.11.20. -
Batyus bál Felsővárosban
Az Alba Regia Táncegyüttes Senior Csoportja idén is megrendezi hagyományos, Katalin-napi batyus bálját. A mulatság november 23-án, szombaton 18.00 órakor kezdődik a Felsővárosi Közösségi Házban.
2024.11.20.
A piac konyhája - szakácsok és termelők tanácskoznak Fehérváron december 5-én
Az első ízben a fővároson kívül rendezett konferencia fő témái a fenntarthatóság-regionalitás-márkaépítés, a klíma és konyha, valamint a klímaváltozás hatásai a gasztronómiára lesznek.
A december 5-i, szerdai programról Brájer Éva, a kulturális ügyek tanácsnoka, Madary Orsolya, a Magyar Konyha magazin lapigazgatója, valamint Ruprecht László séf, a SVÉT elnöke tartottak sajtótájékoztatót kedden, a Hiemer-házban.
A Magyar Konyha magazin a maga 43 évével Közép-Európa legrégebbi gasztronómiai magazinja. A jelenlegi szerkesztőség éppen tíz éve vette át a lapot, céljuk pedig azóta is a modern magyar konyha és a minőségi magyar termékek és termelők bemutatása.
A SVÉT-tel közösen 3. alkalommal rendezik meg A piac konyhája elnevezésű konferenciát, amellyel a minőségi termékeket előállító termelők és a legjobb szakácsok, vendéglősök közötti párbeszédet, valamint a kapcsolatteremtés lehetőségét szeretnék elősegíteni.
A szakmai nap keretében nemcsak előadásokat, hanem vásárt is rendeznek, ahol bemutatkozhatnak olyan termelők, akik komoly kapcsolatot építettek már ki éttermekkel, beszállítókká váltak. A cél, hogy megvalósuljon a termékek ideális útja a termelőtől az éttermekig, hogy a hazai alapanyagok állandóan jelen legyenek az étlapokon, és hogy találkozzon a kereslet és a kínálat.
„Egy tisztességes háziasszony mindig tud főzni a saját kertjéből!” – idézte fel Brájer Éva kulturális tanácsnok a fiatal korában vidéken tanultakat. Mint mondta, a Magyar Konyha magazin és a SVÉT konferenciája és célkitűzése sem szól többről, mint hogy a magyar csúcsgasztronómia „házasszonyai” és „háziurai” a regionálisan, vagy legalábbis az ország kertjeiben megtermelt alapanyagokkal főzzenek. Ahogy a tanácsnok elmondta, a gasztronómia iránt érzett elköteleződése már a politikai pályája előtt is jellemző volt rá, később ezért is szorgalmazta elindítani a fehérvári Tuti menza programot. Ruprecht László séffel évekkel ezelőtt ismerkedett meg, csodálta munkásságát, a közös munkát pedig az Európa Kulturális Fővárosa pályázat összeállításánál kezdtél el: „Hitem és meggyőződésem, hogy a magyar gasztronómia a kultúránk elidegeníthetetlen része, ennek jegyében állítottuk össze a séffel a pályázat vonatkozó programelemeit, úgy, hogy ha nem is mi nyerünk, ami sajnos így lett, akkor is meg tudjuk valósítani. Ennek az ideje eljött, óriási megtiszteltetés, és a részemről is hatalmas várakozás előzi meg a december 5-i programot, amikor első ízben láthat vendégül a város a SVÉT-hez kapcsolódó ilyen nagyszabású szakmai programot.”
„Már tavaly terveztük, hogy a konferenciát szeretnénk ezentúl vidéken megrendezni, és köszönjük, hogy Székesfehérvár támogatta a megkeresésünket. Azért is örülünk, mert tudjuk, hogy Székesfehérváron is példásan működik egy termelői piac, ahol olyan termelők árusítanak, akik a Magyar Konyha magazin és a SVÉT szellemiségét követik.” – kezdte gondolatait Madary Orsolya, a Magyar Konyha magazin lapigazgatója. Mint elmondta, a fehérvári konferencia három témakör köré épül majd: „Nem mehetünk el az elmúlt hónapok legtöbbet hangoztatott témája, a klímaváltozás mellett, ezért tartottuk fontosnak, hogy szóba kerüljön a gasztronómia és a klíma kapcsolata. Felkértük Dr. Kun Ádám evolúcióbiológust, ökológust, hogy tartson előadást a fenntartható gasztronómiáról, az élelmezés jövőjéről, a klímaváltozás kapcsán felmerülő kérdésekről. Ehhez kapcsolódik Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdaság igazgatójának előadása a balatoni halászat fenntarthatóságáról, a vízgyűjtő területek kihasználásáról, a fenntartható takarmányozásról, hiszen ők balatoni kagylóval etetik a pontyokat. A kérdéssel egyébként minden előadó foglalkozik, de a másik téma, a márkaépítés is kapcsolódik hozzá. A gasztronómia területének egyik legismertebb látványtervezője, Ipacs Géza beszél majd arról, hogyan kell felépíteni egy márkát, milyen kihívásokra kell figyelni. Érdekesség, hogy az esti gálavacsora helyszínének, a 67 Sigma étteremnek is ő volt a tervezője. Erről a témáról szól Viski József is, az Agrárminisztérium államtitkára, aki a kistermelői támogatásokról, a szabályozási környezetről tart előadást.”
A regionalitás szerencsére már hazánkban is fontos, és újra divatos tényező: két termelői piac mutatkozik majd be, az Élő Tisza és a fehérvári Jancsár Kerti Piac, mindkettő a helyi termékek támogatását és emellett a fenntartható árusítást is célul tűzte ki. Érdekes előadásnak ígérkezik azonban Willmann Fábián, a Németországból Magyarországra költözött kereskedőé is, aki az egyik legizgalmasabb delikatesz boltot húzta fel, közösséget épített a Wekerle telepen, és folyamatosan kapcsolatban van az ország legjobb termelőivel. A regionalitás jegyében Fejér megyét a Csurgódombi Sajtkonyha képviseli, ők a Magyar Konyha oldalain is szerepeltek és példaértékű gazdaságot irányítanak.
A szervezők tavaly már meghívtak termelőket a konferenciára, de idén előszőr bővítették ki a programot rendes termékkínálattal. Számukra is meglepetés volt, hogy felhívásukra milyen sokan jelentkeztek, így sajnos a szervező munka végén nem is tudtak fogadni minden, a termékbemutatóra jelentkező termelőt. Az ország minden részéről érkeznek majd a Hiemer-ház udvarárán felállított rögtönzött piacra: Debrecenből Rózsa Péterék a Virágoskút Biogazdaságtól, vásárolható lesz Alemitta csirke a Tisza mellől, Heppenheimer tojás a déli határtól. Kiállít a Hernádszentandrási Biokertészet Miskolc mellől, hidegen sajtolt olajokat hoz el Püspökladányból a Grapoila, az Élő Tiszások magyar citrommal, kivivel és fekete fokhagymával jönnek. Itt lesz a nagydobosi sütőtökös, Tokajból borecet és balzsamecet érkezik, a Bakonyból méz és a környékről sajtosok, a Magyaralmási tej tejtermékeivel és a Sárkeresztúri Hangyák Szociális Szövetkezet pirospaprikával és tökmagolajjal készülnek.
„Azt mondhatjuk, hogy igazi országos termékvásár lesz a Hiemer Ház udvarán!” – tette hozzá Ruprecht László, a SVÉT elnöke, aki ezer szállal kötődik Székesfehérvárhoz, hiszen maga is itt él: „Jó érzés végre itthon lenni, nagy álmom volt nekem is ez a rendezvény. Sok kiváló séf dolgozik a városban, akik az új gasztronómiai felfogásukkal színesítik a helyi éttermek palettáját. Ennek szellemében rendezzük majd meg a programot záró gála vacsorát is, amelyet a Szárcsa, a Diófa, a Fiastyúk és a 67 séfjei készítenek a 67 Sigma étteremben, amely a jövő évtől csatlakozik a Stílusos Vidéki Éttermiséghez.” A séf elmondta: a SVÉT-tel nem céljuk egy szűk elit kör kialakítása, inkább egy olyan brand és inspiráló kapcsolati rendszer, gasztroközösség kialakítása, amely garancia a kiváló minőségre.
A sajtótájékoztatón a szervezők elmondták, hogy a 2013-ban alapított Magyar Konyha Termelői díjat idén a Hiemer-házban adja át Lévai Anikó az ország három legsikeresebb termelőjének.
A nagyszabású gasztronómiai konferencia ingyenesen látogatható, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. A szervezők a jelentkezést az bago.zsofia.svet@gmail.com címe várják, az igazi gasztrokalandot kínáló vásár azonban szabadon látogatható.