-
Sibálás húsvéthétfőn
Húsvéthétfő a locsolkodás napja, azonban azt már kevesebben tudják, hogy nemcsak vízzel vagy kölnivel lehet a lányok egészségét és szépségét megőrizni, hanem bizony megveregetéssel, sibálással is. - idézi fel dr. Varró Ágnes néprajzkutató.
2025.04.21. -
Éledő parkok húsvétkor
Nagyon vártuk már a tavaszt, ami áprilisra meg is érkezett és a húsvét előtti nagyhétre városszerte virágba borultak a szebbnél-szebb fák. A különböző fajta szilvák után most a díszcseresznyék és a júdásfák talán a legfeltűnőbbek városszerte, de sok helyen nyílnak már a tulipánok és idén talán lesznek még virágzó orgonák is anyák napján.
2025.04.20. -
SportBarátok és gyógynövények
Április 24-én két programra is várja az érdeklődőket az Egyházmegyei Múzeum. 17 órától az immunrendszer titkait tárja fel Supliczné Tóth Mária táplálkozástudományi szakember, 18 órától pedig a Barátok kávézó és teázóban Babos Rita atlétával, egykori élsportolóval beszélget Vakler Lajos újságíró.
2025.04.19. -
Húsvéti Alkotótér
Különleges kézműves ékszerekkel, népi gyermekjátékokkal, finom fagylaltokkal és kávéval első alkalommal nyitotta meg pénteken délelőtt kapuit a Húsvéti Alkotótér és Kézműves Vásár Öreghegyen. Szombaton fellép például a Kákics zenekar is a „megfújom a furulyám!” című műsorukkal, de a Mosolyvár Központ jóvoltából megérkezik Béci, a póniló is.
2025.04.19.
Halünnep a Palotavárosban - hetvennél is több baráti társaság főz a tóparton

A Fehérvári Halünnepet először 2013-ban rendezte meg a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége, azóta igen nagy népszerűségre tett szert: évről évre egyre többen érdeklődnek az ízes esemény iránt. A Halünnep népszerűségét jelzi, hogy amíg az első alkalommal 22 csapat, addig idén hetvennél is több kisebb-nagyobb baráti társaság főzött a Palotavárosi tavak partján.

A Halünnep egyik fontos célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges halételekre, és segítséget adjon ahhoz, hogy a hal jobban beépüljön mindennapi étkezésekbe.
Szép hagyományként említhetjük a Halünnepet, amiért köszönet azoknak, aki annak idején megálmodták a rendezvényt - monda Cser-Palkovics András polgármester. „Évről-évre egyre többen jönnek. Ami tavasszal a hal, az ősszel a lecsó és mindkettő gasztronómiai rendezvény nagy népszerűségnek örvend.„
Viza Attila és Farkas László palotavárosi önkormányzati képviselők is köszöntötték a Halünnep résztvevőit, de ott volt Brájer Éva alpolgármester és Vargha Tamás, illetve Törő Gábor országgyűlési képviselő is.
A Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke, dr. Szűcs Lajos a Halünnep megnyitóján arról beszélt, hogy a hal egészséges, jó étel, amit érdemes minél többet fogyasztani. Kiemelte, hogy az ország legnagyobb civil szervezete a horgászoké 485 ezer taggal és ebben az évben várhatóan átlépi a félmilliót is a legálisan horgászók száma. „Néhány éve a természetes vizek kezelői jogát a horgász szervezetek kapták meg, nem üzleti célból, hanem azért, hogy ezeket a vizeket meg tudjuk őrizni. Ez komoly felelősséggel jár, amit köszönök ezúton is a horgász szervezeteknek” – emelte ki Szűcs Lajos.
Amikor az első Fehérvári Halünnepet rendeztük, akkor mindössze kilencezer tagot számlált a megye horgász szövetsége, ma pedig több mint húszezren vagyunk már – emelte ki Nagy Attila a HOFESZ elnöke. Nem csak a horgászatot, hanem a hal gasztronómiát is szeretnénk népszerűsíteni, amihez nagy segítséget kapunk Székesfehérvártól.
Idén is megfőzték a város halászlevét, a mintegy 1200 adaghoz közel 400 kiló szálkamentes akasztói halat, bajai tésztát és szegedi paprikát használtak fel.
Az elkészült ételeket a zsűri – Pamminger Ede, a Királyi város ízmestere, a zsűri elnöke, Grenyovszky Károly nagyköveti séf, dr. Almási Ferenc tiszti főorvos, Boda János gasztronómus és Barczi Péter, a The Selection Bistro Budapest séfje – folyamatosan értékeli, a legjobbakat pedig értékes ajándékokkal díjazza