Magas vérnyomást okozó élelmiszer-adalék a boltokban

A Colorado Egyetem kutatásai szerint még az amúgy egészségesen étkező, sószegény diétán élő emberek is veszélyben lehetnek a magas vérnyomás miatt, ha túl sokat fogyasztanak egy igen gyakori élelmiszeripari adalékból. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS), ami majdnem minden finomított élelmiszerben megtalálható, a szakértők szerint 32 százalékkal növeli a vérnyomást.
2011.02.22. 13:31 |
 A Colorado Egyetem kutatásai szerint még az amúgy egészségesen étkező, sószegény diétán élő emberek is veszélyben lehetnek a magas vérnyomás miatt, ha túl sokat fogyasztanak egy igen gyakori élelmiszeripari adalékból. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS), ami majdnem minden finomított élelmiszerben megtalálható, a szakértők szerint 32 százalékkal növeli a vérnyomást.
 
 A kutatók szerint a kukoricaszirup gyulladást okoz a véráramban, ami miatt a véredények fala megkeményedik, a vérnyomás pedig emelkedik. Még az amúgy egészséges életmódot folytatók vérnyomása is veszélyes mértékben emelkedhet, ha rendszeresen fogyasztanak a HFCS-ből .
 
 Bár a kukoricaszirupot fruktózként, magas fruktóztartalmú édesítőként vagy természetes édesítőként is feltüntethetik az élelmiszerek csomagolásán, jó, ha tudjuk, hogy ugyanarról az egészségkárosító édesítőszerről van szó. Még a természetes bioélelmiszerek is tartalmazhatnak HFCS-t. Csak a 100 százalékig organikus eredetű termékek mentesek a magas fruktóztartalmú kukoricasziruptól.
 
 A HFCS igen gyakori adalékanyag, de leginkább különböző üdítőitalok édesítésére alkalmazzák, mert rendkívül olcsó. Ezenkívül megtalálható még joghurtokban, tápszerekben, müzliszeletekben, salátaöntetekben és kekszekben.
 
 A másik nagy probléma a HFCS-sel, hogy nagyobbrészt génmódosított kukoricából állítják elő. Bár a génmódosított termékek egészségkárosító hatása nem bizonyított, egyes esetekben komoly betegségeket okozhatnak.