Volt egyszer egy Székesfehérvári Kamarakórus – olvasóink segítségét kérik

1938-ban alakult meg a Székesfehérvári Kamarakórus, ami egyben a város legkiválóbb humán értelmiségének lett a baráti köre. A különleges kórus történetét Hartyáni Mária zenepedagógus, karnagy kutatja, aki szeretné a szekesfehervar.hu olvasóinak segítségét kérni, mert nem tudnak mindenkit beazonosítani, aki a Székesfehérvári Kamarakórusról készült archív képeken szerepel.
2023.01.04. 13:12 |
Volt egyszer egy Székesfehérvári Kamarakórus – olvasóink segítségét kérik

Az 1938-ban alapított Székesfehérvári Kamarakórus Érdekessége, hogy két híres bölcsész vezette.

Az egyiküket Somfai Lászlónak hívták, aki korának híres író-pedagógusa volt és 1938-tól tanított Székesfehérváron. Később Szegedre került, ahol a tanárképző főiskola nyelvészeti tanszékének adjunktusa lett, de a Tiszatáj szerkesztője, szerzője is volt. Legjelentősebb regénye, a Viharban, 1956-ban jelent meg.

A másik alapító Dr. Szemere Gyula, aki haláláig itt élt Székesfehérváron és a család továbbra is Fehérváron él. Szemere Gyula több nyelvtankönyv szerzője, nevét a Szemere Gyula Helyesírási Verseny is tovább élteti.

Ebből a kórusból, annak átalakulásából született a székesfehérvári Pedagógus Kórus is, amelynek karnagya Mihályi Gyuláné Eszti néni lett.

A különleges kórus történetét Hartyáni Mária zenepedagógus, karnagy kutatja, aki több mint 3 évtizedig volt a Széna téri Általános Iskola énektanára és kórusának karnagya, valamint egy ideig megyei szakfelügyelőként is tevékenykedett. Hartyáni Mária máig aktív tagja a város kulturális életének, többek között a Kisangyalok kara, az adventi gyerekkórus ötlete is a Fricsay-díjas énektanártól származik. A városban jól ismert, ma már nyugdíjas zenepedagógus kezdeményezése támogatásra is talált, így születhetett meg a ma már hagyományos adventi program.

Hartyáni Mária legújabb kezdeményezéséről elmondta, szeretné a szekesfehervar.hu segítségét kérni, mert nem tudnak mindenkit beazonosítani, aki a Székesfehérvári Kamarakórusról készült archív képeken szerepel.

Az 1939-es alapításkor készült fotón már számos kórustagot sikerült beazonosítani, többek között szerepel köztük Botos Margit, Farkas Ferenc, Pakodi Ferencné Klári néni, Grófné Piros Ilonka, Mihályi Gyuláné Eszti néni, Szalay László, Czigler Ábel, Kósa Ferenc atya, Demeter Géza és Kneifel Ferenc is. Aki további kórustagokat ismer fel a Székesfehérvári Kamarakórusból, vagy a Pedagógus Kórusból kéjük küldje el nekünk a fehervar@fehervar.hu e-mail címre.