-
Hackaton győztesek
24 csapat jelentkezett az ország számos pontjáról az idei Harman Hackathon ötlet- és prototípusfejlesztő versenyre, amelynek döntőjében nyolc középiskolai és nyolc egyetemi csapat mérkőzött meg 24 óra alatt. A legjobb, a közlekedésben résztvevők biztonságát növelő műszaki eszközöket a székesfehérvári egyetemisták alkotta KÁVÉ és a pécsi középiskolások alkotta SLEEP készítette.
2024.11.16. -
3. Harman Hackathon
24 órája van a csapatoknak, hogy környezetére reagáló közlekedésbiztonsági eszközt találjanak ki és készítsék el a működő modelljét - elindult a 3. Harman Hackathon döntője. A nyolc egyetemi és nyolc középiskolai csapat a Sóstói Stadionban lázas munkával tölti majd az előttünk álló éjszakát, hogy szombaton bemutathassa a működő modellt, illetve a termék portfólióját a zsűri előtt.
2024.11.15. -
Fiatal Vállalkozók Hete
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége idén is megrendezi a Fiatal Vállalkozók Hetét Székesfehérváron a Kodolányi János Egyetemen. Ezúttal is a fiatal vállalkozók fejlődését, kapcsolatépítését és inspirálását tűzték ki célul.
2024.11.15. -
Négymilliárdból épült új üzem
Labor- és orvostechnikai eszközöket gyártanak majd a Karsai Alba Kft. legkorszerűbb, automata robotokkal felszerelt új üzemében. A magyar műanyagipar vezető cégei közé tartozó, ma már kilenc tagvállalatból álló Karsai Holding Zrt. története 36 évvel ezelőtt indult, amikor Karsai Béla négy emberrel kezdte meg a munkát, ma pedig a cégcsoport létszáma meghaladja a 400 főt, árbevétele pedig a 9 milliárd forintot.
2024.11.04.
Szilveszteri menü - a virsliválasztás aranyszabályai
A hazai virslifogyasztás minden évben növekedést mutat az év utolsó egy hetében. Tavaly megközelítőleg 27.800 tonna virslit vásároltunk összesen az ACNielsen piackutató cég adatai szerint, ennek egyhetedét az ünnepekkor. A virslit eredetileg fiatal bika húsából készítették, és az arisztokraták egyik kedvenc étele volt az alapjában véve pépesítéssel készülő húskészítmény. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a virsli hústartalma legalább 40 százalék...
2010.12.30. 10:04 |
Szilveszterkor az éves elfogyasztott virslimennyiség hetedét vásárolja meg a lakosság: tavaly év végén megközelítőleg 3800 tonna virslit fogyasztottunk. A vásárlási döntéseknél az elsődleges szempont a kedvező ár, pedig azon túl érdemes lenne megvizsgálnunk, milyen összetevőkből készült a kiválasztott termék. Az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szakemberek évek óta figyelmeztetnek a gyanúsan olcsó virslik kockázataira.
Eredetileg fiatal bika húsából készítették, és az arisztokraták egyik kedvenc étele volt az alapjában véve pépesítéssel készülő húskészítmény. A virslifogyasztásnak nincs hosszú időre visszanyúló történelmi hagyománya itthon, a német konyha hatására terjedt el hazánkban. Napjainkban számos kiszerelésben és ízvariánsokkal kapható a termék, amelyből a sertés és a baromfi a legkelendőbb, de olyan különlegességek is megtalálhatók a boltokban, mint a mangalicavirsli.
A hazai virslifogyasztás minden évben növekedést mutat az év utolsó egy hetében. Tavaly megközelítőleg 27 800 tonna virslit vásároltunk összesen az ACNielsen piackutató cég adatai szerint, ennek egyhetedét az ünnepekkor. A termékek 58 százalékban baromfi, 42 százalékban sertés húsból készültek. A kiválasztásnál inkább az ár számít az elsődleges szempontnak, bár megfigyelhető hogy az év többi napjához képest a minőség az ünnepekkor nagyobb jelentőséggel bír.
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a virsli hústartalma legalább 40 százalék, fehérjetartalma legalább 10 százalék, víztartalma legfeljebb 70 százalék, zsírtartalma maximum 25 százalék kell hogy legyen. |
Szántó Zoltán, a Pick Szeged Zrt. termékmenedzsere szerint a magyar fogyasztó még mindig nem elég tudatos, ha élelmiszerbiztonsági kérdésekről esik szó. Kevesen vannak tisztában a legalapvetőbb szabályokkal, amit a termék vásárláskor érdemes szem előtt tartani az egészségünk megvédése és az ízélmény fokozása érdekében. "Sajnálatos módon a manapság kapható virslik jelentős része valóban kevés húsból, sok adalékanyagokból készül" – állítja Szántó Zoltán. Mint minden húskészítmény esetében, a virslinél is a felhasznált hús mennyisége befolyásolja a legnagyobb mértékben a termék minőségét. A Pick szakembere szerint virslivásárláskor az alábbi, szabad szemmel ellenőrizhető szempontokat érdemes mérlegelni, hogy lehetőleg finom és minőségi termék kerüljön az asztalunkra.
A virsliválasztás aranyszabályai
- A termék csomagolásán feltüntetett hústartalom - lehetőségeink szerint azt válasszuk, amelyik nagyobb százalékban tartalmaz húst
- Ha a terméken nem szerepel a hústartalom, úgy inkább kerüljük el a terméket
- Ha a sertéshúson kívül például marhahús is fel van tüntetve és a két húsalapanyag százalékos arányának összege 60 százalék, vagy magasabb, akkor a termék minőségében biztosan nem fogunk csalódni, ugyanis egyes magas minőségű termékek többféle húst is tartalmazhatnak
- A juhbélbe töltött termékek általában magasabb minőségi kategóriát képviselnek, ezért magasabb az árfekvésük
- A laza töltésű, vagy puha állományú virslik kerülendők
- Csak olyan terméket vásároljunk meg melynek gyártója jól beazonosítható, és minőség megőrzési ideje is jól olvasható
|