Szilveszteri menü - a virsliválasztás aranyszabályai

 A hazai virslifogyasztás minden évben növekedést mutat az év utolsó egy hetében. Tavaly megközelítőleg 27.800 tonna virslit vásároltunk összesen az ACNielsen piackutató cég adatai szerint, ennek egyhetedét az ünnepekkor. A virslit eredetileg fiatal bika húsából készítették, és az arisztokraták egyik kedvenc étele volt az alapjában véve pépesítéssel készülő húskészítmény. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a virsli hústartalma legalább 40 százalék...
2010.12.30. 10:04 |
Szilveszterkor az éves elfogyasztott virslimennyiség hetedét vásárolja meg a lakosság: tavaly év végén megközelítőleg 3800 tonna virslit fogyasztottunk. A vásárlási döntéseknél az elsődleges szempont a kedvező ár, pedig azon túl érdemes lenne megvizsgálnunk, milyen összetevőkből készült a kiválasztott termék. Az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szakemberek évek óta figyelmeztetnek a gyanúsan olcsó virslik kockázataira.
 
 
 Eredetileg fiatal bika húsából készítették, és az arisztokraták egyik kedvenc étele volt az alapjában véve pépesítéssel készülő húskészítmény. A virslifogyasztásnak nincs hosszú időre visszanyúló történelmi hagyománya itthon, a német konyha hatására terjedt el hazánkban. Napjainkban számos kiszerelésben és ízvariánsokkal kapható a termék, amelyből a sertés és a baromfi a legkelendőbb, de olyan különlegességek is megtalálhatók a boltokban, mint a mangalicavirsli.
 
 A hazai virslifogyasztás minden évben növekedést mutat az év utolsó egy hetében. Tavaly megközelítőleg 27 800 tonna virslit vásároltunk összesen az ACNielsen piackutató cég adatai szerint, ennek egyhetedét az ünnepekkor. A termékek 58 százalékban baromfi, 42 százalékban sertés húsból készültek. A kiválasztásnál inkább az ár számít az elsődleges szempontnak, bár megfigyelhető hogy az év többi napjához képest a minőség az ünnepekkor nagyobb jelentőséggel bír.
 
 A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a virsli hústartalma legalább 40 százalék, fehérjetartalma legalább 10 százalék, víztartalma legfeljebb 70 százalék, zsírtartalma maximum 25 százalék kell hogy legyen.
 
 Szántó Zoltán, a Pick Szeged Zrt. termékmenedzsere szerint a magyar fogyasztó még mindig nem elég tudatos, ha élelmiszerbiztonsági kérdésekről esik szó. Kevesen vannak tisztában a legalapvetőbb szabályokkal, amit a termék vásárláskor érdemes szem előtt tartani az egészségünk megvédése és az ízélmény fokozása érdekében. "Sajnálatos módon a manapság kapható virslik jelentős része valóban kevés húsból, sok adalékanyagokból készül" – állítja Szántó Zoltán. Mint minden húskészítmény esetében, a virslinél is a felhasznált hús mennyisége befolyásolja a legnagyobb mértékben a termék minőségét. A Pick szakembere szerint virslivásárláskor az alábbi, szabad szemmel ellenőrizhető szempontokat érdemes mérlegelni, hogy lehetőleg finom és minőségi termék kerüljön az asztalunkra.
 
A virsliválasztás aranyszabályai
 
- A termék csomagolásán feltüntetett hústartalom - lehetőségeink szerint azt válasszuk, amelyik nagyobb százalékban tartalmaz húst
- Ha a terméken nem szerepel a hústartalom, úgy inkább kerüljük el a terméket
- Ha a sertéshúson kívül például marhahús is fel van tüntetve és a két húsalapanyag százalékos arányának összege 60 százalék, vagy magasabb, akkor a termék minőségében biztosan nem fogunk csalódni, ugyanis egyes magas minőségű termékek többféle húst is tartalmazhatnak
- A juhbélbe töltött termékek általában magasabb minőségi kategóriát képviselnek, ezért magasabb az árfekvésük
- A laza töltésű, vagy puha állományú virslik kerülendők
- Csak olyan terméket vásároljunk meg melynek gyártója jól beazonosítható, és minőség megőrzési ideje is jól olvasható
 
 
 

Gazdaság

  1. Hackaton győztesek

    24 csapat jelentkezett az ország számos pontjáról az idei Harman Hackathon ötlet- és prototípusfejlesztő versenyre, amelynek döntőjében nyolc középiskolai és nyolc egyetemi csapat mérkőzött meg 24 óra alatt. A legjobb, a közlekedésben résztvevők biztonságát növelő műszaki eszközöket a székesfehérvári egyetemisták alkotta KÁVÉ és a pécsi középiskolások alkotta SLEEP készítette.

    2024.11.16.
  2. 3. Harman Hackathon

    24 órája van a csapatoknak, hogy környezetére reagáló közlekedésbiztonsági eszközt találjanak ki és készítsék el a működő modelljét - elindult a 3. Harman Hackathon döntője. A nyolc egyetemi és nyolc középiskolai csapat a Sóstói Stadionban lázas munkával tölti majd az előttünk álló éjszakát, hogy szombaton bemutathassa a működő modellt, illetve a termék portfólióját a zsűri előtt.

    2024.11.15.
  3. Fiatal Vállalkozók Hete

    A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége idén is megrendezi a Fiatal Vállalkozók Hetét Székesfehérváron a Kodolányi János Egyetemen. Ezúttal is a fiatal vállalkozók fejlődését, kapcsolatépítését és inspirálását tűzték ki célul.

    2024.11.15.
  4. Négymilliárdból épült új üzem

    Labor- és orvostechnikai eszközöket gyártanak majd a Karsai Alba Kft. legkorszerűbb, automata robotokkal felszerelt új üzemében. A magyar műanyagipar vezető cégei közé tartozó, ma már kilenc tagvállalatból álló Karsai Holding Zrt. története 36 évvel ezelőtt indult, amikor Karsai Béla négy emberrel kezdte meg a munkát, ma pedig a cégcsoport létszáma meghaladja a 400 főt, árbevétele pedig a 9 milliárd forintot.

    2024.11.04.