Tegyünk szemünk egészsége érdekében

Érzékszerveink közül a legösszetettebb, de egyben a legérzékenyebb a szemünk. A túl erős sugárzással szemben a szem védekezik, a pupilla összehúzódásával válaszol. Láthatatlan veszélyt jelent a 380 nm hullámhossznál rövidebb, szemmel nem látható ultraibolya sugárzás, valamint a nagy energiájú kék fény (400-475 nm), mely a napsugarakból érheti szemünket.
2013.07.29. 14:12 |
 Érzékszerveink közül a legösszetettebb, de egyben a legérzékenyebb a szemünk. A túl erős sugárzással szemben a szem védekezik, a pupilla összehúzódásával válaszol. Láthatatlan veszélyt jelent a 380 nm hullámhossznál rövidebb, szemmel nem látható ultraibolya sugárzás, valamint a nagy energiájú kék fény (400-475 nm), mely a napsugarakból érheti szemünket.

 A természet szerencsére gondoskodott a szem automatikus védekezéséről ezekkel a sugarakkal szemben is egy „belső napszemüveg” által, amely képes elnyelni őket és nem engedi, hogy az éleslátás helyén, a makulán kárt okozzanak. Ezt a védelmet a makula felszínén koncentrálódott védőanyag: a lutein és a zeaxantin eredményezi.

Lutein és zeaxantin – makulapigmentek
 
 „A lutein és a zeaxantin fényelnyelő hatásukon túl erős antioxidáns hatással is rendelkezik. A retinában szükséges magas oxigénellátás könnyen eredményez sejtkárosító oxidatív szabadgyököket, a lutein és a zeaxantin ezeket semlegesíti, ezzel védve a retina épségét. Mivel szervezetünk nem képes ezeket a molekulákat előállítani, mindkét anyagot táplálkozás során (spenót és káposztafélék, egyes gyümölcsök) juttatjuk a szervezetbe. A kiegyensúlyozott táplálkozással naponta átlag 2 mg-ot fogyasztunk, ami a szükséglet harmadát fedezi”- állítják szakértők.
 
 Idősebb korban a lutein és a zeaxantin mennyiségének csökkenése összefüggésbe hozható a látás romlásával, az AMD és a szürkehályog kialakulásával. A makula-degeneráció már fiatalabb korban elkezdődhet, de 40 éves kor felett egyre fokozódik a veszélye. A 75 év felettiek mintegy harmada szenved ebben a szembetegségben, amely a vakság kialakulásának első számú okozója.
 
 
 A makula-degeneráció jelenleg nem gyógyítható, de fejlődése, súlyosbodása lassítható. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy lutein és zeaxantin tartalmú étrend-kiegészítők tartós fogyasztása 40-60%-kal csökkentheti az AMD és 20-25%-kal a szürkehályog kialakulásának valószínűségét és előrehaladásuk ütemét. Szemészeti szűrővizsgálattal 50 éves kor felett célszerű a szem egészségét rendszeresen ellenőrizni.
 
 
Különösen javasolt a szem egészségét figyelemmel követni és luteinnel óvni a dohányosoknak, valamint a képernyők előtt hosszan dolgozóknak. A szem egészségét megőrizni, mint a károsodását korrigálni!