Az egészséges ételekre helyezik a hangsúlyt a Székesfehérvári Helyőrségnél

A katonai étkezde az a területe a laktanyának, ahol nincs pardon, mindennap ,,topon” kell lenni. Ezt a filozófiát vallja magáénak Lenti Zsolt főtörzsőrmester, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred étkezdéjének vezetője, aki éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy minél egészségesebb és jó minőségű ételek kerüljenek a katonák tányérjára.
2021.01.28. 17:02 |
Az egészséges ételekre helyezik a hangsúlyt a Székesfehérvári Helyőrségnél

Jelenleg - a vírushelyzet ellenére - több, mint 400 hivatásos katonára és civilre főznek, nem kis feladatot adva az ételek készítőinek.

Az ezred konyhájában néhány katona mellett többségében honvédelmi alkalmazott és határozott idejű munkavállaló – szakács, felszolgáló, kisegítő személyzet – dolgozik azon, hogy senki se maradjon üres, korgó gyomorral.

Csapatukhoz öt éve csatlakozott jelenlegi főszakácsuk, a civil szférából érkezett Ambrózi Aladár. Lenti Zsolt elmondása szerint sokat köszönhetnek a főszakácsnak, mind az ételek elkészítésében, mind a kiemelt rendezvények lebonyolításában.

Az elvárások a konyha felé magasak.

Majd félezer ember szája ízlése szerint nem lehet főzni úgy, hogy mindenki elégedett legyen – jegyzi meg a lelkiismeretes étkezde-irányító, ám, húszéves szakmai tapasztalattal a háta mögött már van némi rálátása arra, hogymely ételek a katonák kedvencei.

A menüsort is személyesen ő állítja össze. Zsolt az étkeztetés alatt folyamatosan gyűjti be a vendégek, kívánságait. Ahogy mondja, eddig a magyaros konyha „vitte a prímet”, azonban, az utóbbi esztendőkben az egészséges ételek irányába ,,menetelnek” – párhuzamosan a civil világgal.

A konyhatechnológiában sok új technológiát alkalmaznak. Amennyire lehet, mellőzik a liszt túlzott használatát és saját anyagokkal sűrítik az ételt, vagy éppen szuvidálják a húsokat. Raktárukból előre jelzést kapnak, ha valamely alapanyagból nagyobb készlet halmozódik fel. Ilyenkor a helyzetnek megfelelően gondolkodnak a menüt illetően. – Itt az ételnek időben az asztalon kell lenni, megfelelő mennyiségben, minőségben. Nincs olyan, hogy elrontottam! – hangsúlyozza az étkezde vezetője, megjegyezve: büszke arra, hogy a lehetőségekhez képest a legjobbakat hozzák ki mindenből. A kétféle – nehezebb, húsos és könnyedebb, főzelékes, salátás, hideg sültes - menü helyett most, a világjárvány alatt egyfélével kell beérni, ám, ez mit sem von le munkájuk értékéből.

Gyümölcs is mindig akad, legyen szó almáról, banánról vagy kiviről, sokszor naponta többféle is van a ládákban, ezek fogyasztása napjainkban különösen értékes.

Van, hogy olyan jól sikerül egy egyszerű magyaros étel, hogy a katonák őszinte dicséretét váltja ki, mert nagymamájuk főztjére emlékezteti őket – meséli. Persze, a lövészeten főzött babgulyás sokak szerint szintén utánozhatatlan…

Az étkezde a katonai járőröknek és más szolgálatosoknak egész napos csomagot állít össze, ami többek közt naponta majd száz extra szendvics elkészítését jelenti.

A járvány első napjától kezdve ketté van osztva a konyha állománya, mégpedig amiatt, ha megbetegedés ütné fel a fejét, a váltás rögtön át tudja venni a munkát. Az előírt rendszabályokat – maszk, kesztyű - folyamatosan betartják és betartatják.

Az asztalokat rendszeresen fertőtlenítik és egyszerre csak hetvenen lehetnek az étkezdében. Emellett a másfél méter távolság is – ahogy mondja – kőbe van vésve. Örömmel újságolja, hogy eddig a fertőzés teljesen elkerülte a konyha állományát. Sajnos egyelőre a kiemelt rendezvények elmaradnak. Ezek közül – emlékeztet Zsolt – szép kihívás volt olyan nagyobb rendezvény lebonyolítása, mint például a 2018-as miniszteri adventi ünnepség a Vörösmarty Színházban, ahol 400 fős állófogadás élelmezését bonyolították le, úgy, hogy a munkatársaival a napi rutintól eltérő, különleges ételeket alkothattak.

Névjegy: Lenti Zsolt főtörzsőrmester, élelmezésvezető

1986-ban végzett Székesfehérvárott, vendéglátóipari területen. A szakma valamennyi szintjét végigjárta, a szállodaipartól kezdve a közétkeztetésig. 1987-88-ban, sorkatonaként a fehérvári 43. Híradóezrednél szolgált főszakácsi beosztásban. 2001-ben az akkori az MH 43. Nagysándor József Híradózászlóaljnál helyezkedett el főszakácsként. Azóta rendületlenül kitart a mára MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezreddé nőtt alakulatnál, ahol 2005-ben lett étkezdevezető. Az alakulat részéről háromszor – 2005-ben, 2008-ban és 2012-ben - járt misszióban Cipruson főszakácsként.

Szöveg: Gyimóthy Levente ha.
Fotó: Révész Csaba ha.

Interjú

  1. Beszélgetés Harmath Artemisszel A Nibelung-lakópark című drámáról

    A Vörösmarty Színház soron következő bemutatója Térey János A Nibelung-lakópark című dráma-tetralógiájának színpadi változata, melyet Szikora János rendezésében láthatnak majd. Az olvasópróbán részt vett Harmath Artemisz irodalomtörténész, az író özvegye és hagyatékának gondozója is, akit a műhöz, és annak feldolgozásaihoz fűződő viszonyáról kérdeztünk.

    2025.04.05.
  2. Kedvenc tárgyak, rejtélyek

    Rejtélyes hóhérszék, a jómadarak jövetelét hirdető plakát, Csinszka által dedikált könyv és egyensúlyra törekvő csutora is helyet kapott az Egy múzeum tekintete – A Szent István Király Múzeum első 150 éve kiállításban.

    2025.04.04.
  3. Mindig van egy jó ügyük

    Az év első felében a fehérvári és az agárdi adományboltok bevételéből a kórházban gyógyuló gyermekek és a gyógyítók mindennapjait szeretnék szebb tenni. Ennek egyik lépése volt, hogy megszépült a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött, Csecsemő és Gyermek Osztály sürgősségi részlegének folyosója. 

    2025.03.29.
  4. Korrajz és enteriőr

    A székesfehérvári Vörösmarty Színház soron következő bemutatója Herczeg Ferenc Kék róka című darabja. Ugyan Bagó Bertalan egyszer Szegeden már színpadra állította a művet, ezúttal azonban a Kozák András Stúdióban, egy sokkal intimebb térben találkozhatunk a szereplőkkel. A Kék rókát március 29-én mutatják be a Vörösmarty Színházban.

    2025.03.19.
Loaded: 0%
Progress: 0%
Remaining Time -0:00